North Cyprus UK

Portre, kişisel porter ve Natürmort – Still Life alanlarında fotoğraflar çalışmaları yapan Elvan Şenkayalar, zor zamanlarda umudu korumanın en güçlü formülünün çalışmaya ve üretmeye devam etmek olduğu düşüncesinde…

Elvan Şenkayalar, çalışmalarını ve izolasyon günlerinin çalışmalarına yansımasını bizlerle paylaştı.

Çektiği fotoğraflarda sahneyi bizzat kendisinin kurguladığını anlatan Şenkayalar şöyle konuştu:

“Fotoğraf çalışmalarım bir dizi hikaye anlatımı”

“Hikayesi olan, duygu ve düşünce oluşturan sanatsal fotoğraflar üretme idealiyle, Portre, Self Portrait - Kişisel Portre ve Natürmort - Still Life alanlarında fotoğraf çalışmalarımı sürdürüyorum. Fotoğraf çalışmalarımın tarzına doğadan, objelerden, bana ilham veren pek çok şeyden, yaşam deneyimlerimden, duygularımdan izlenimlerimle bir dizi hikaye anlatımı da diyebiliriz. Çektiğim tüm fotoğraflarımı kendim kurguluyor ve sahneyi bizzat oluşturuyorum. Still Life çalışmalarımda içinde bulunduğumuz mevsimin çiçekleri, meyve ve sebzeleriyle diğer objeleri, ışığı ve gölgeyi biraraya getirmeyi seviyorum. Kişisel Portre çalışmalarımda ise kamerayı kendime yönelterek, kimi zaman içe dönüp sanatsal bir dışa vurum oluşturmak, kimi zaman da bana ilham veren, beni etkileyen pek çok dış olayı yansıtmak üzerine kurguluyorum. Bazen stüdyoda, bazen de doğada çektiğim kişisel portrelerim için hayatımın belli bir dönemine ait etkilerin, mevsimlerin belgesi de diyebiliriz. Benzer bir anlayışla başka portre çalışmaları da yapıyorum. Fotoğraf yanında sanat atölyem Bubble Atelier’de soyut resim, baskı, kolaj ve kağıt sanatı çalışmaları da yapıyorum.”

“Mutfak, çalışmalarım için ilham kaynağı oldu”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ev izolasyonunda olduğumuz günleri daha çok üretme fırsatı olarak gördüğünü kaydeden Şenkayalar, bu dönemde mutfakta çok vakit geçirdiğini ve buradaki meyve ve sebzelerin Still Life çalışmalarına ilham verdiğini anlattı:

“Herşeyden önce pek çok sanatçı gibi bu zamanları daha çok yaratmak, daha çok üretmek için bir zaman fırsatı olarak görmeye çalışıyorum. Bu zor zamanlarda hepimiz için karamsarlığa kapılmadan umudu korumanın en güçlü formülü kendi yapabileceklerimiz dahilinde çalışmaya, üretmeye devam etmektir diye düşünüyorum. Kendi adıma bu süreçte mutfakta çok fazla zaman geçiriyor olmak, mutfakta diğer zamanlardan daha çok meyve ve sebze stoklamış olmak Still Life çalışmalarım için ilham kaynağı oldu. O gün neyi tüketmeyi düşünüyorsam önce onları fotoğraflıyorum. Kişisel Portre çalışmalarım ise Korona günlerinin bende oluşturduğu duyguların yansıması, bu günlerde dugularımın ve düşüncelerimin dışa vurumu niteliğinde. Gerek güzel günlere duyulan özlem, gerek izolasyonun oluşturduğu baskı, gerekse doğum günümün bu günlere denk gelmesiyle birlikte ailemle olan bebeklik hatıralarıma bakış kişisel portrelerimde hikaye anlatımımın konusu oldu.”

“Sürecin sonunda Korona Günleri adlı bir seri oluşacak gibi görünüyor”

“Süreç olarak hemen hemen her gün fotoğraf çektiğimi söyleyebilirim. Bunun için zaman buluyor olmanın yanında, değişen gündelik ev içi yaşantımdan ve Korona izolasyon günlerinin bende oluşturduğu duygusal ve düşünsel süreçlerden de ilham alıyor olmam içerik olarak farklılıklar ortaya koyuyor. Işığı ve gölgeyi kullanım şeklim bile bundan etkileniyor. Fotoğraf çalışmalarım yanında uzun zamandır eser üretmeye fırsat bulamadığım akrilik resim çalışmalarımı da düzenli bir şekilde devam ettiriyorum. Sanatsal çalışmalarım için sürecin sonunda Korona Günleri adlı bir seri oluşacak gibi görünüyor. Elbette herşeyden önce en kısa zamanda tüm insanlığın ve yeryüzünün sağlığına kavuşmasını ve sanatın iyileştirici gücüyle umudumuzu korumamızı diliyorum.”