Bir grup bilim insanının yaptığı laboratuvar deneyleri sonucu "G-CSF" adındaki kemik iliğindeki kök hücreleri uyaran maddenin, şeker hastalarında el-ayaklarda yaralara ve duyu kaybına, kalbi etkileyerek ani ölümlere sebep olan sinir hücre hasarını tedavi ettiği tespit edildi.

 

Çalışmanın yürütücülerinden İstanbul Bilim Üniversitesi (İBÜ) Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürüttükleri çalışmanın adının "Şeker hastalığına bağlı gelişen otonom nöropatide G-CSF'nin (Granulosit koloni uyarıcı faktör) koruyucu ve tedavi edici etkisinin gösterilmesi" olduğunu söyledi.

 

Şeker hastası farelerde 2014 yılında başlattıkları çalışmanın 5 ay sürdüğünü belirten Erbaş, çalışmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Taşkıran ve Tokat Turhal Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uz. Dr. Volkan Solmaz'ın da yer aldığını ifade etti.

 

Erbaş, kemik iliğindeki kök hücrelerinin, sürekli olarak karaciğer, beyin, kalp, sinir sistemi, akciğer, deri gibi organlara gittiğini ve gittiği organdaki hücrelere dönüşerek vücutta hücresel yenilenmeye sebep olduğunu vurguladı.

 

Yaptıkları çalışmalarda "G-CSF" adındaki kemik iliğindeki kök hücreleri uyaran maddenin sinir hasarını azalttığını gözlemlediklerini söyleyen Erbaş, "Şeker hastalığına bağlı gelişen sinir hasarı hastalarda el ve ayaklarda duyu kaybına, ayak yaralarına, kalbi etkileyerek ani ölümlere sebep olur. Laboratuvar deneyleri sonucu kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin uyarılmasını sağlayan G-CSF'nin, şeker hastalarında el ve ayaklarda duyu azalması, yanma hissi, kalpte ritim sorunları, ayak yaralarına sebep olan şeker hastalığına bağlı gelişen sinir hücre hasarını önleyip, tedavi edebileceği sonucuna ulaştık" diye konuştu.

 

"G-CSF TEDAVİSİ VERİLEN ŞEKER HASTASI FARELERDE SİNİR HASARI AZALDI"

 Çalışma süreci hakkında bilgi veren Erbaş, şunları kaydetti:

"Şeker hastası yaptığımız deney farelerinde diyabetik otonom sinir hücre hasarı gelişti. Bu hasarı elektrokardiyografi (EKG) ve elektromiyografi (EMG) yöntemleriyle gösterebiliyoruz. G-CSF tedavisi verilen şeker hastası farelerde sinir hasarı azaldı. EKG, EMG ve kan biyokimyasındaki parametreler düzeldi. Bu madde kemik iliğindeki ve dokularda bulunan kök hücreleri uyarıp vücudumuzdaki dokuların yenilenmesini artırıyor. Ayrıca kök hücrelerin uyarılmasını hasarlı dokulardaki hücrelere destek sağlayarak iyileşmesini kolaylaştırıyor."

 

G-CSF adındaki kök hücre uyarıcı maddenin şeker hastalığına bağlı sinir ve yumurtalık-rahim hasarını ve kemoterapiye bağlı yumurtalık hasarını da önlediğini ifade eden Erbaş, "Kök hücre temelli tedaviler hızla ilerlemektedir. Alzaymır, Parkinson, ALS (Amiyotrofik lateral skleroz), ve karaciğer sirozu gibi birçok hastalıkta kök hücre temelli tedaviler yapılmakta ve tedavi işlemleri bilimsel gelişmelerle daha iyiye gitmektedir. Her zaman daha çok bilimsel araştırma yapıp hastalarımıza umut kaynağı olabilmek en önemli görevimiz" dedi.

 

Erbaş, deneysel çalışmalarının sonucunun uluslararası Diabetes Research and Clinical Practice dergisinde yayımlandığını sözlerine ekledi.