Sağlık Turizmi Konseyi “1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı” faaliyetleri kapsamında Sağlık Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, YDÜ ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliğiyle Ercan Havaalanı ile Metehan sınır kapısında ülkeye gelen turistlere iki dilde hazırlanan broşürleri dağıttı.

 

Doğru bilinen yanlışların farkına varmalıyız...

 

Amaçlarının başta ülke insanı olmak üzere bütün insanların farkındalık konusuna dikkatlerini çekerek, doğru bilinen yanlışlara işaret etmek olduğunu ifade eden konsey başkanı Ahmet Savaşan, son yıllarda tanı ve tedavilerde kaydedilen gelişmeler sayesinde meme kanserinin artık ölümcül değil, kronik bir hastalık olarak görüldüğünü söyledi.

 

Her yıl 1,4 milyon kadına meme kanseri teşhisi...

 

Tedavilerdeki başarıda en önemli etkenlerden birinin  farkındalığın artması sonucunda tanının erken konulabilmesi olduğunun altını çizen Savaşan, Dünya’da her yıl 1,4 milyon kadına meme kanseri teşhisi konduğunu ifade etti.

 

Broşürler ilgiyle okundu...

 

Ülkemizde de kanayan yaraların başında kanserin geldiğini belirten Ahmet Savaşan, meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebildiğinin altını çizerek, iki dilde hazırlanan ve Kuzey Kıbrıs’ın çeşitli yerlerinde ülke insanı ile turistlere dağıtılan broşürlerin büyük bir memnuniyet ve ilgiyle okunduğunu görmekten duydukları mutluluğu dile getirdi.

 

Kanser haritasının çıkarılması çok önemli...

 

Sağlık Bakanlığı’nın kanser haritasını çıkarmak için başlattığı çalışmalarını bir an önce tamamlamasının önemine dikkat çeken Savaşan, meme kanseri riskine karşı kadınların düzenli olarak çeşitli yöntemlerle kontrolden geçmesinin önemine vurgu yaptı. 

 

Düzenli olarak kendi kendini muayene etmek çok önemli...

 

Konseyin bu alandaki uzmanlarının, 20 yaşından sonra kadınların düzenli olarak her ay kendi kendilerini muayene etmesi,  20-40 yaş arasında üç yılda bir, 40 yaş sonrasında ise her yıl hekim muayenesi yaptırması gerektiği konusundaki uyarılarını dile getiren Ahmet Savaşan, 40 yaşında bir defa ve 45 yaşından sonra da her yıl mamografi yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Ahmet Savaşan son olarak, meme kanserine sadece kadınların değil çok düşük oranda da olsa erkeklerin de yakalandığını dile getirerek, farkında olmanın kanserden korunmanın anahtarı olduğunu sözlerine ekledi.