Hasan KARLITAŞ

Kuzey Kıbrıs’ta Şelale olduğunu biliyor musunuz ? Sanırım birçoğunuzun cevabı Hayır olacaktır. Aslında, ufak çaplı olsa da,  Kuzey Kıbrıs’ta  şelalelerimiz,  ya da bir başka deyişle şeleleciklerimiz var.

Benim yaptığım araştırmaya göre,  ; Girne bölgesindeki Malatya-Ilgaz-İncesu Şelalesi,  Kayalar köyündeki şelale, Tatlısu (Akatou) köyündeki şelale, Serhatköy (Filya) köyü yakınlarındaki  şelale ve İstanbul Marmara Üniveristesinde, Siyasi Coğrafya sahasında master tahsili yapan, doğasever Mustafa Özilmen’in Karşıyaka köyü Ahlat Vadisi Yürüyüş Parkuru yakınında yeniden keşfettiği ve ismine ‘’ Yedi Gözlü  Şelale ‘’ dediği doğal mucize dikkat çekiyor.

Yağış durumuna göre yılda  sadece birkaç ay faal olan, ya da bazıları ne yazık ki hiç faal olmayan bu şelaleler, tabiat ananın  bize sunduğu en önde gelen güzellikler arasında geliyor.

Hareketli  suyun büyük bir coşku ile yüksekten düştüğü  akıntıyı, şelale olarak tabir edebiliriz. Bu coşkunun  yaratmış olduğu görsel zenginlik ve farklılık her zaman için insanların ilgi odağı olmuştur. Doğa’nın bu etkileyici şöleni adeta  seyrine doyum olmayan, ritmik bir dansı andırıyor...

 

Turizme kazandırılmalı

Dünya’da özellikle turizmde söz sahibi ülkelerde, doğal şelaleler, apayrı bir çekim merkezi olarak kabul edilir. Kuzey Kıbrıs’taki şelalelerin, tümü  de küçük ölçekte olsa da  etkileyici olup, ziyarete değerdir.

Temennim,  Kuzey Kıbrıs’taki doğal şelalelerin, muhteşem bir doğa güzelliği olarak değerlendirilmesi ve  gerekli çevre düzenlemelerinin yapılarak turizme kazandırılmasıdır.