Donanımlı bir merkez; deneyimli bir kadro; büyük emek ve özveri kelimelerinin birleştiği bir mekan... Akuaterapi alanında bir öncü… Bahsettiğim yer, kapısından girer girmez etkilendiğim, rengarenk mimarisiyle sizi cezbeden, eğitim ve kurum olarak özlemini çektiğimiz etkinlikleriyle karşımıza çıkan “Ela Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi”…. Ben de bu ay çok merak ettiğim bu merkezi sizler için araştırdım ve tabii ki yetkili kişileri heyecanla soru yağmuruna tuttum. Tüm Ela ailesine teşekkür eder, siz değerli takipçilere keyifli okumalar dilerim. Bilgiyle kalın

 

Esra ULUÇAYLI

 

Ela Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni bize tanıtabilir misiniz?

 

Farklı gelişen çocukların topluma kazandırılması düşüncesiyle yola çıkan ELA Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Bora DERİM tarafından 2008 yılında Lefkoşa’da kuruldu. Kurumumuz, ülkemizde yüzlerce özel gereksinimli bireyin hayatında önemli rol oynamaktadır. Başlangıçta daha küçük bir binada 8 yıl hizmet veren ELA, artan özel eğitim ihtiyacını karşılayabilmek, fizik tedavi hizmetlerine de yer vermek ve daha donanımlı hizmet verebilmek amacıyla Ekim 2016 itibariyle yeni yerine taşındı.

 

Kurumunuzda hangi eğitim ve terapilere yer veriyorsunuz?

Müzik Terapi, duyu bütünleme terapisi, dil ve konuşma terapisi, beden eğitimi ve spor, fizyoterapi, ergoterapi, grup eğitimi, özel eğitim, akuaterapi, dans eğitimi gerçekleştirdiğimiz eğitim ve terapilerdir. Aile eğitimlerimiz de mevcuttur.  Ayrıca kaynaştırma eğitiminde çocuklarımıza yardımcı olmak amacıyla gölge öğretmen eğitimleri de kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

 

Ekibinizde kimler bulunuyor?

 

21 kişilik bir ekibimiz mevcuttur. Fizyoterapist, Müzik Terapist, Beden Eğitimci, Özel Eğitimci, Dans Öğretmeni, Dil ve Konuşma Terapisti ekibimizde bulunan kişilerdir.

 

Kurumunuza ilk kez başvurmuş özel gereksinimli bir birey için ne gibi uygulamalarda bulunuyorsunuz?

 

İlk önce aileyle görüşme yapılıp detaylı bilgilendirilmemiz sağlanır. Daha sonra bireyi bireysel bir değerlendirmeye alırız. Bu değerlendirmede bireyi kaba motor beceriler, ince motor, bilişsel gelişim, konuşma becerileri kısaca tüm yönüyle değerlendiririz. Biz eğitsel değerlendirmeyi gerçekleştiririz. Eğer tıbbi bir değerlendirme yoksa birey muhakkak çocuk psikiyatristi ya da çocuk nöroloğuna yönlendirilir. Oradan tıbbi tanıyı aldıktan sonra eğitime başlanır. Eğitim alacağı sayı; tanısına, yaşına, etkileniş düzeyine göre değişebilmektedir. Bu tam gün eğitim de olabiliyor; haftada iki kez olan bir eğitim de olabiliyor. Hangi terapilerden yararlanacağı da yine tanısına göre belirleniyor.

 

Seanslarınız/etkinlikleriniz ne şekilde oluyor?

 

Seanslar, eğitim koordinatörleri önderliğinde, alanında uzman ve tecrübeli eğitimcilerden/terapistlerden oluşan ekibimiz tarafından, çocuğun öncelikli ihtiyaç ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak uygulanmakta, gereksinimi olan alanlarındaki gelişiminin desteklenmesi hedeflenerek sürdürülmektedir. Her çocuğun eğitimden günde kaç seans yararlanacağı yapılan değerlendirmelerden sonra kararlaştırılmaktadır. Her seans 50 dakika sürmektedir. Her 50 dakikadan sonra ise 10 dakika ara verilmektedir.

 

Uygulamalarınızda aile ile ne şekilde iletişim sağlıyorsunuz?

 

ELA Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çocuk; farklı alanlardan uzmanlar (özel eğitim uzmanı, ergoterapist, fizyoterapist…) tarafından bir bütün olarak değerlendirilir ve ihtiyaçları belirlenir. Eğitimler süresince aile, hem çocuğun sınıf içi eğitimini izleyerek çocuğun eğitimine aktif olarak katılma imkânı bulmakta hem de uzmanlarımız tarafından eğitim sürecinde sürekli olarak bilgilendirilerek sürecin bir parçası haline getirilmektedir. Sınıflarımız ailelerin dışarıdan görebileceği ayna camlardan oluşmaktadır. Öğrencimiz dışarıdan ailesini göremiyor (ayna görüyor) ancak aile çocuğunu sınıf içinde izleyebiliyor. Yine kamera sistemimiz sayesinde aile kurum içinde çocuğu çalışmalarda izleyebiliyor.Kurumumuzda, tüm dünyada etkililiği kanıtlanmış olan farklı yöntemler harmanlanarak çocuklarımıza eğitim hizmeti sunulmaktadır. Ailelerin mutlaka çocuğun eğitim sürecinde bizimle olmalarını istiyoruz. Çocuk bizden 2 seans ders alıyorsa geri kalan zamanında eğitiminin devam etmesi şarttır. Bizler, aileye çocuğun dışarıda yapabilecekleri konusunda model oluyoruz. Ve evde yapılıyor mu diye de kontrolümüz; ev program takibimiz oluyor. Aileler muhakkak burada seansları izliyorlar. Evde birebir uyguluyorlar. Yaşadıkları sorunları bize anlatıyorlar. Biz onlara yol gösterici olarak, çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca eğitimler usb içerisine kaydediliyor. Aile her seansı flash disk sayesinde de evde izleme şansı buluyor.

Merkezimizde özel eğitim çalışmaları, okul-ev-merkez ekseninde ve ailenin katılımı sağlanarak yürütülmektedir. Tüm eğitim sürecinde öğrencinin devam ettiği okul (kaynaştırma) ile işbirliğine girilerek çocuğun yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.

 

KKTC’nin ilk akuaterapi gerçekleştiren merkezi olarak bizlere akuaterapi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Türkiye ve Güney Kıbrıs dahil olmak üzere şu an Dünya standartlarında akuaterapi gerçekleştiren ilk rehabilitasyon havuzuna sahibiz. Sığdan derine doğru giden, tutunma bariyerlerinin eklendiği, lambasının olduğu, kaldırma liftimizin olduğu, ısısının düzenli olarak kontrol edildiği bir rehabilitasyon havuzumuz var. Akuaterapi su içerisinde suyun çeşitli özelliklerinden faydalanılarak yapılan egzersizler olarak tanımlanabilir.  Karada yapılan egzersiz ve hareketlerin su içinde yapılmasıdır. Karada yürüyemeyen bir hastanın su içinde suyun kaldırma kuvvetinden yararlanarak yürüdüğünü bile görmemiz mümkün aslında. Fiziksel desteğe ihtiyacı olan hastalarda fizik tedavide uyguladığımız karada yapılan hareketleri su içerisinde destekliyoruz. Bazı hastalarımızda egzersizlere yönelik olarak yapıyoruz. Normal gelişim gösteren çocuklarımızda rahatlamaya yönelik, öfkelerini atmaya yönelik yapılan çalışmalarımız var. MS hastaları için özellikle bahar döneminde yaygın olarak yapılmaya başlanacak. Çünkü ısılar MS hastalarına göre ayarlanıyor. Kış dönemi havuz ısısı MS’li hastalar için çok sıcak olduğundan bahar döneminde yapılması en uygun. Yine menopozda olan bayanların akuaterapiden yararlanmaları mümkün. Bunun yanında sporcular da yararlanabiliyor. Yürüyemeyen bir hasta kaldırma liftiyle suya indiriliyor. Kıbrıs’ta yeni olmasına rağmen Dünya’da yaygın olarak kullanılan bir terapi şekli. Bazen hiçbir sıkıntınızın olmasına da gerek yok aslında. Yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak kişiler havuzdan terapist yönetiminde yararlanabiliyor . Gelen bireyin hangi amaçla geldiği önemli. Ona göre, kişiye uygun program uygulanıyor. Hastalık dışı, stres ve depresyon için gevşeme etkinlikleri de yapılabiliyor.

 

Bireyi gündelik yaşama hazırlamak için “ergoterapi” adı altında çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Okuyucularımıza bundan bahsedebilir miyiz?

 

Günlük yaşam becerilerinin çalışıldığı bir yaklaşım modelidir. Bu yüzden ayrı bir oda tasarlanmıştır. Kişinin yetersizliğine uygun olarak hazırlanmış materyallerle kişinin sosyal yaşama kazandırılması amaçlanır. Örneğin yemek yeme, kıyafetini giyme, kahvaltı hazırlama tuvalet becerisi vb. Sadece özel eğitimli bir birey olarak değil, örneğin normal gelişim gösteren bir birey de başına gelen kazadan dolayı motor becerilerinde bir hasar olmuşsa bu hasar giderildikten sonra becerilerin tekrar gelişmesi için ergoterapi alanında çalışmalar yapılabilir.