Rum tarafında memorandum tedbirleri çerçevesinde çıkartılan ve bedava sağlık hizmeti almaya hak sahibi olanlar listesini kaldırarak gelir düzeylerine bakılmaksızın herkesi kapsamasını öngören yeni yasadan Kıbrıslı Türkler muaf tutuldu

Rum tarafında memorandum tedbirleri çerçevesinde çıkartılan ve bedava sağlık hizmeti almaya hak sahibi olanlar listesini kaldırarak gelir düzeylerine bakılmaksızın herkesi kapsamasını öngören yeni yasadan Kıbrıslı Türklerin muaf tutulduğu öne sürüldü.

Fileleftheros haberi “Memorandum Üzerinde Ayrıcalıklar... Kıbrıslı Türkler Sağlıkla İlgili Memorandum Yasasından Muaf Tutuldu... Sağlık Bakanlığı Kaç Kıbrıslı Türkün Bedava Sağlık Hizmeti Kartı Hamili Olduğunu Bilmiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Sağlıkla ilgili yeni yapılan yasanın diğerleri yanında binlerce memuru olumsuz etkilediğine işaret eden gazete, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis’in meclise verdiği soru önergesine Rum Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yazılı cevabın; KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, gelir düzeylerine bakılmaksızın Güney’deki sağlık hizmetlerinden bedava yararlanmaya devam edeceklerini netleştirdiğini yazdı.

 

KKTC’NİN VERDİĞİ BELGELERİ KABUL ETMEMEK İÇİN...
Rum Sağlık Bakanlığı’nın, cevap yazısında; Kıbrıslı Türklere farklı muamelenin Rum Bakanlar Kurulu’nun 15 Ekim 1981 tarihli kararıyla düzenlendiğini hatırlattığını belirten gazete devamla şunları yazdı:

“Bunu, 2003’te çıkartılan Kıbrıslı Türklere destek nitelikli ‘Tedbir Paketi’ ile 2003-2006 döneminde alınan; gelir düzeyleri ne olursa olsun Kıbrıslı Türklere bedava sağlık hizmeti verilmesine ilişkin bir dizi karar izledi. Kıbrıslı Türklere Avrupa sağlık kartları verilmesi kararı da yukarıdaki kararlar çerçevesindedir. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan gelir düzeyi kriterlerinden Kıbrıslı Türklerin muaf tutulmasının ana nedeni sahte devlet tarafından verilen belgelerin kabul edilememesi, dolayısıyla bu kişilerin gelirler düzeylerinin teyit edilememesidir.

Bakanlar Kurulu’nun 9 Haziran 2005 tarihli kararında, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından verilen kimlik veya pasaport ibraz ettikleri anda Kıbrıslı Türklere sağlık kartları verilir deniliyor. Dolayısıyla Kıbrıslı Türklerin hakları, gelir düzeylerine tabi değildir.

Perdikis, bugün kaç Kıbrıslı Türkün bedava sağlık hizmetlerinden bedava yararlanmasını öngören kart hamili olduğu sorusuna Sağlık Bakanlığı cevap verecek durumda olmadığından ‘Sağlık sistemine kayıtlı Kıbrıslı Türk sayısı mevcut değildir’ dedi.

 

KKTC’DE YAŞAYANLAR, GÜNEY’DE ÇALIŞAN VEYA İKAMET EDENLERDEN DAHA AVANTAJLI
Bakanlar Kurulu’nun zaman zaman aldığı kararlar tahtında işgal bölgelerinde ikamet eden bütün Kıbrıslı Türkler potansiyel hak sahibidirler. Sağlık kartı ve devamında bedava veya yarı harçlı sağlık hizmeti almak isteyen Kıbrıslı Türkler şu üç kategoride toplanabilir:

1-İşgal bölgelerinde ikamet eden ve çalışan Kıbrıslı Türkler. Kıbrıslı Türklerin büyük bölümünü oluşturuyor ve onlara ‘A’ sınıfı bedava sağlık hizmeti hak sahipliği tanınıyor. Yani gelir düzeylerinin ne olduğuna bakılmaksızın her şey bedava...

 

2-İşgal bölgelerinde ikamet eden ve özgür bölgelerde çalışan Kıbrıslı Türkler. Bedava sağlık hizmetinden yararlanma haklarının denetlenmesi için sadece özgür bölgelerdeki aile gelirleri hesaplanıyor.

 

3-Daimi olarak özgür bölgelerde ikamet eden Kıbrıslı Türkler. Bu kategorideki Kıbrıslı Türkler Kıbrıslı Rum vatandaşlarla aynı muameleyi görüyor ve sağlık hizmetlerinden gelir düzeylerine göre yararlanıyor.”

 

Gazete Rum Sağlık Bakanlığı’nın meclise sunduğu verilere dayanarak Kıbrıslı Türklerin Rum devlet hastanelerinden aldığı hizmetlerin toplam maliyetinin bugün toplam 43 milyon Euro’ya ulaştığını yazdı ve 2003’ten bugüne kadar kaydedilen yıllık maliyet rakamlarını aktardı.


Kaynak: Gündem Kıbrıs