Hasan KARLITAŞ

Güzelyurt yakınlarındaki Yayla köyünde ikamet eden Türkay Talaş, özellikle Güzelyurt ve Lefke bölgesinde,  farklı ağaçlara yapmış olduğu aşılar, yetiştirdiği değişik türdeki meyve ağaçları ve toprağa olan bağımlılığı ile biliniyor.

Türkay Talaş, güneydeki Yayla köyündeki atalarından öğrendiği, oldukça zahmetli ve zaman alan bir iş olan, ımbık ile damıtılarak  kekik suyu veya kekik yağı çıkarma geleneğini de halen yaşatıyor. Kendisi ile konuştuğum zaman, ondan çok değerli bilgiler öğreniyorum. Aslında söylediği şeyler şu iki kelime ile özetlenebilir ;  ‘’Doğa’nın Gücü’’.

Kekik suyu her derde deva, adeta doğa’nın mucizesi gibi insanoğluna bahşedilmiş doğal bir antibiyotik.

Yaptığım araştırma neticesinde Kekik suyunun şu faydalarına rastladım. Kekik suyu,  kolestrol, tansiyon ve şekeri dengeler, idrar yollarını temizler, zindelik verir, masaj yağı olarak kullanılır, ölçülü kullanıldığı takdirde cildi temizleme özelliğine sahiptir, cinsel gücü artırır, nefes darlığına iyi gelir, nefes açıcıdır, ses tellerini güçlendirir, balgam söktürücüdür, migrene iyi gelir, ayak kaşıntısını önler ve  mantar rahatsızlığına iyi gelir. Tümü de, oldukça önemli unsurlar. Tüm bunlar arasında, Kıbrıslı’lar arasında yaygın olan bir yöntem olan kebap yaparken kekiğin kullanılması ve  kekiğin ete verdiği lezzeti de unutmamak gerek…

Yazıyı sonuçlandırırken şunu da belirtmekte fayda var. Doğal bitkiler, ölçüsü oranında kullanıldığı derecede etkili olur. Her şeyin aşırısı zararlıdır.

Türkay Talaş’a bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz…