Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Yazgı Ötüken sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini anlattı.

Diyetisyen Yazgı Ötüken, beslenmeyi çoğu insan tarafından açlığı bastırmak olarak görüldüğünü, beslenmenin temel amacının uygun besin ögelerini vücuda alınması olduğu kaydetti.

Bir insanın günde 50’ye yakın besini almak zorunda olduğunu belirte Yazgı Ötüken, “ dengesiz ve sağlıksız beslenme ile her geçen gün obezite hastalığı artmaktadır. Aşırı besin ögesi alımı vücutta yağ olarak depolanmakta ve kronik hastalık riski maalesef ki artmaktadır. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.” İfadelerini kullandı.

Besin grupları denildiğinde süt grubu, et grubu, meyve ve sebze ve tahıl gruplarının kastedildiğini belirten Ötüken, et grubunun protein ve demir açısından oldukça yararlı bir besin grubu olduğunu söylerken meyve ve sebze grubunun da vitamin ve mineral açısından çok zengin olduğunu vurguladı.

 

En Önemli Besin Grubu Tahıl
En önemli besin grubunun tahıl grubu olduğuna dikkat çeken Ötüken, ekmek, pirinç, makarna ve buğday gibi ürünlerde bolca bulunduğu söyledi.

Kilo vermek isterken insanların ekmek tüketimini azaltmasının doğru olmadığını dile getiren Ötüken, “çoğu insan ‘ekmek yemeyelim kilo yapar’ şeklinde düşünüyor ve vücudun tahıl ihtiyacına yanıt vermiyor. Bu çok yanlış. Diyet döneminde kepekli, tam posalı ekmekleri tercih etmeliyiz aksi taktirde tahıl grubunu çıkarırsak kas kaybı yaşamış oluruz.” dedi.

Yazgı Ötüken, yaz mevsiminden kış mevsimine geçerken bağışıklık sisteminin zayıfladığını, vücut direncinin artması için mutlaka minerallerden ve vitaminlerden zengin bir şekilde beslenilmesi gerektiğini, yeşil biber, havuç, maydonoz, roka gibi besinler tüketmenin de gerekli olduğunu vurguladı.

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitaminin olduğu narenciye ürünleri, A E ve C vitaminlerinin bulunduğu kivi nar tüketiminin yapılması gerektiğini ifade etti.

Sağlıklı beslenmek için öncelikle yağ türketiminin kısıtlı olmasının yadsınamaz bir gerçek olduğunu savunan Ötüken, süt ürünlerinde de yağsız ve yarım yağlı olan ürünleri tercih etmenin önemli olacağını söyledi.

Diyabet ve kalp hastalarının beslenmesiyle de ilgili konuşan Ötüken, “basit karbonhidratlı dediğimiz yani, bal, şeker, hamur işi gibi besinlerin yerine lifli gıdaların tüketmek gerekir. Bu kişiler posada zengin beslenince hem doygunluk sağlanıyor hem de bağırsak hareketleri hızlanıyor. Kabızlık sorunu da engellenmiş oluyor. Vücudu susuz bırakmamak da çok önemli.” dedi.

Son olarak maksimum sağlıklı olmak için önerilerde bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Yazgı Ötüken,” yeterli ve dengeli beslenmenin yanında alkol ve sigaradan uzak durmak, düzenli şekilde sağlık kontrolünden geçmek, fiziksel aktiviteleri hızlandırmak gerekir. Stresten de olabildiğince uzak durmak çok önemlidir.” İfadelerini kullandı.