Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi, zehirli bir balık türü olan “Pteroismiles” türü aslan balıklarının ülke sahillerinde görülmeye başlanması üzerine yeni bir açıklama daha yaptı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı basın bürosu yaptığı açıklamada, dairenin daha önce Güney Kıbrıs açıklarında tespit edilen zehirli balık türü Aslan Balığı’nın Kuzey Kıbrıs’ta da bulunabileceği yönünde yaptığı açıklamanın ardından sözkonusu balığın ülke sahillerinde görülmeye başlanması üzerine konuya halkı bilinçlendirme ve dikkatini çekme amacıyla ikinci bir açıklama gereği doğduğunu bildirdi.

“KIZILDENİZ’DEN AKDENİZ’E”

Açıklamada,İndo-pasifik orijinli Scorpaenidae (iskorpit) familyasına ait “Pteroismiles” türü aslan balıklarının, muhtemelen Süveyş Kanalından Lesepsiyen göç ile Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçmiş olduğu ifade edilerek, halkın bu balık ile ilgili bilinçlenmesi ve bu balığı ayırt edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

Şiddetli ağrı ve geçici felce neden olabilecek zehire sahip bu balığın özellikle kayalık bölgeleri tercih ettiği vurgulandı.

Açıklamada, söz konusu balığın zehrinin 45 derece ve üzerinde yapısının bozularak etkisini yitirdiği de ifade edilerek, yaralanma anında sıcak su altına tutulması zehrin etkisini yitirmesine neden olacağı, ardından en yakın sağlık merkezine gidilmesinde fayda olduğu vurgulandı.

ZEHİRLERİ DİKENLERİNDE BULUNUYOR..

Aslan Balığının kafasından kuyruğuna kadar, beyaz üzerine kızıl ve kahverengi bantları ile sırt ve anal yüzgeçlerinde koyu renkte benekleri ayırt edici özellikleri olduğu belirtilen açıklamada, gözlerinin üzerinde de uzun dokunaçları bulunduğu, sırtında 12 (bazı türlerinde 13) zehirli dikeni ve tüye benzeyen 14 tane dikeni olduğu kaydedildi.

Saldırgan olmayan Aslan Balığının kayalık yerleri tercih ettiği, dolayısıyla kayalık yerlerde yüzerken dikkatli olunması gerektiği belirtilen açıklamada, vatandaşların söz konusu balıktan uzak durması istendi.

Halkın bilinçlenmesi ve bu balığı tanımasının önemli olduğu belirtilen açıklamada Hayvancılık Dairesi’nin halkı bilinçlendirmek için broşür bastırılarak dağıtımının yapılacağı kaydedildi.

YARALANMA HALİNDE SICAK SUYA TUTULARAK, EN YAKIN SAĞLIK MERKEZİNE GİDİLMELİ

Aslan balığının zehrinin etinde değil, sırt yüzgeçlerinde bulunduğu belirtilen Hayvancılık Dairesi açıklamasında, bu zehri sadece kendilerini korumak için kullandıkları, öncelikle dikenlerini kaldırarak düşmanlarını uyardıkları ifade edildi.

Zehri, düşmanın üzerlerine gelmesi halinde kullandıkları belirtilen açıklamada, dikenlerine temas edilmesi durumunda acı, şiddetli ağrı, geçici felç durumunun söz konusu olabileceği belirtildi.

ZEHİR 45 DERECE VE ÜZERİNDE ETKİSİNİ YİTİRİYOR..

Aslan Balığı’nın zehrinin protein bazlı olduğu, 45 derece ve üzerinde yapısının bozularak etkisini yitirdiği de ifade edilen açıklamada, yaralanma anında sıcak su altına tutulması zehrin etkisini yitirmesine neden olacağı ve en yakın sağlık merkezine gidilmesinde fayda olduğu vurgulandı.

Hayvancılık Dairesi, vatandaşlardan bu türlerin veya daha farklı türlerin görülmesi halinde 2283685 numaralı Hayvancılık Dairesi Müdürlüğüne bilgi verilmesi talep edildi.