Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın yürütücülüğünde sürdürdükleri “Cep Telefonları Mikroorganizmalar İçin Bir Rezervuar Olabilir Mi? konulu bilimsel çalışma sonuçlarını, Antalya’da gerçekleştirilen 3.Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresinde tebliğ etti.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin yaptığı araştırma sonuçlarına göre cep telefonlarının büyük oranda mikrop barındırdığını ortaya koydu. Buna göre 109 cep telefonunun incelendiği projede kullanıcıların  %53’ünün günde 6-10 saat, %28’inin ise 11-15 saat arasında cep telefonlarını kullandıkları belirlendi.

 

Grubun %48’inin telefonlarını aldıktan sonra araştırma gününe kadar hiç temizlemedikleri,  az sayıda kişinin nadiren telefonlarını temizledikleri ve bunu da uygun şekilde yapmadıkları gözlemlendi. Bunun yanı sıra telefonların %95’nin mikrop barındırdığı ve insan sağlığı açısından önemli Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis isimli iki patojenin %93 oranında bulunduğu saptandı.

Araştırmacılar telefonların günde en az 2 kez aşındırıcı etkisi olmayan alkol bazlı dezenfektan ile temizlenmesi konusunda uyarıdı..