Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü! 1987 yılından beri her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından tarafından “Dünya Sigarayı Bırakma Günü “ olarak kabul edilmekte. Toplumsal farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlenen günde, bilgilendirme amaçlı çalışmalar yapılıyor. İşte 9 Şubat Sigara Bırakma Günü hakkında detaylar...

Her kullanımı zararlı olan ve her iki kullanıcıdan birinin erken ölümüne neden olan sigaraya karşı her yıl 9 Şubat günü Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde farkındalık çalışmaları yapılıyor. Zira sigaraya karşı yeterli önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında 8 milyon insanın tütün ve tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.

SİGARA İÇENLERİ YÜZDE 44’Ü BIRAKMAYI DENEDİ

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan, Küresel Yetişkin Tütün Araştırması verilerine göre, Türkiye’de sigara içenlerin yüzde 44,9’unun son bir yıl içinde tütün kullanımını bırakmayı denediğini açıkladı.

“SİGARA TEDAVİ EDİLEN BİR HASTALIKTIR”

Her dozu zararlı olan ve her iki kullanıcısından birisinin erken ölümüne neden olan tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı sonucu saçımızın telinden ayağımızın tırnağına kadar tüm organlarımız zarar görmekte ve birçok hastalık ortaya çıkarttığını söyleyen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr Füsun Yıldız açıklamalarda bulundu.

“Tütün ürünlerinin kullanımı sonucu bütün organlarımız zarar görmekte” Prof. Dr Füsun Yıldız, “Bu hastalıklar sonucu oluşan maddi ve manevi zararları hem sigara içen hem de içmeyen bireyler birlikte karşılamakta, tütün endüstrisi ise her geçen gün daha da zenginleşmektedir. Ölümü pazarlayan bu endüstri, son zamanlarda ‘zarar azaltma' ve ‘sigara bırakma' yöntemi olarak sunduğu elektronik sigara gibi ısıtmalı ürünlerle bırakmak isteyen bağımlıları kazançlarını devam ettirecekleri başka bir ürün portföyüne kaydırmaya çalışmaktadır” dedi.

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak bunun için öncelikle kişinin bundan kurtulmayı istemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız: “Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin destek ve tedavisi ise bu konuda eğitim ve deneyime sahip hekimler tarafından kanıta dayalı tıp ile yapılmalıdır. Bu konuda doğru hekimlerden alınan destek, sigaradan kurtulmada en kolay ve hızlı şeklide başarıyı getirecektir. Sigara bırakma sürecinde çekilebilecek kısa süreli stres ve sıkıntı yaşam boyu sağlığın kazanılması şeklinde çok mutluluk veren bir süreç olarak kişiye ve ailesine geri dönecektir” dedi.