Tabakta sanat yaratan modern profesyonel aşçılardan Şef Sait Tegay, mutfakta adeta harikalar yaratıyor. Chef Sait olarak bilinen Sait Tegay'ın bir başka özelliği ise, evlerde restoran hizmeti veren özel şef olması

30 yıl önce gastronomi yolculuğuna çıkan Profesyonel Aşçı Şef Sait Tegay'ın yaptığı tabakların sunumu ve lezzeti, onu başarı merdivenlerinin en üst noktasına taşıdı. Aranan bir şef olan Sait Tegay, Kuzey Kıbrıs'ta birçok otel, restoran deneyimi, gastronomi eğitmenliği ve bolca ödülden sonra ülkeye farklı bir konsepti getirdi. Sait Tegay, bir süredir evlerdeki özel davetlerde restoran hizmetinin verildiği bir konsept olan özel şeflik (Private Chef) yapıyor.

Sait Tegay, baba mesleğinden esinlenerek 10 yaşında Elazığ'da çırak olarak başladığı aşçılık mesleğine İzmir'de ve İstanbul'da devam etti.

Birçok otel ve restoranda çalışan Sait Tegay, 20 yılın ardından şeflik unvanına sahip oldu ve Chef Sait olarak anılmaya başlandı. Tegay, şef olduktan sonra birçok yarışma ve fuarlara katıldı, onlarca ödül elde etti. 25 yıl önce KKTC'ye giden Sait Tegay, buradaki üniversitelerin Gastronomi Bölümünde eğitimler verdi, 400'e yakın öğrenci yetiştirdi ve birçok kişiyi mesleğe kazandırdı.

Tegay, ayrıca pek çok otel ve restoranda şef olarak hizmet verdi.

Sunum, lezzet ve kalite olmazsa olmaz

Sait Tegay, ucuz gıdayı mutfağına koymadığını ve kimseye de yedirmediğini belirterek, "Yemediğim yemeği kimseye ne yaparım ne de yediririm. Benim için görsel sunum, lezzet ve kalite olmazsa olmazdır. Her yemeği sevgimi katarak yapıyorum. Bu da başarıyı getirir. Meslekte 30 yıldır uğraşıyorum, yemeklere lezzet, görsellik ve yenilikler katarak kaliteden ödün vermeden hizmet etmeye devam edeceğim" dedi.

Şef olmaktan, iyi ve kaliteli tabaklar hazırlayıp insanları mutlu etmekten büyük keyif aldığını söyleyen Sait Tegay, "Şef olmasaydım. Müzisyen ya da futbolcu olurdum. Sanata ve spora merakım var. Bir dönem şefliği, müziği ve futbolu bir arada yürüttüm. Sanatla ilgili hala hayallerim var. Tabi, mesleğimle de gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Evlere özel şeflik yapıyor

Sait Tegay, evlerdeki özel davetlerde restoran hizmetinin verildiği bir konsept olan özel şeflik (Private Chef) de yaptığına dikkat çekti. Tegay, sevdiği ve değer verdiği kişilerin evine giderek gün boyu en özel sunumları hazırladığını ve davetlileri ağırladığını söyledi.

Özel davet verecek kişilerin evinde özel şef olarak hizmet vermenin Kuzey Kıbrıs'ta pek alışılagelmiş bir şey olmadığını ifade eden Tegay, "Evlere hizmet, Türkiye ve birçok ülkede yaygın olmasına rağmen ülkemizde eksikliğini hissettiğim bir şeydi ve ben bunu severek yapıyorum. Özel şeflik giderek yaygınlaşıyor. İnsanlar, özel misafirlerini özel şefle ağırlamaktan hoşlanıyor. Yaptığım tabakların tadına bakanlardan yıllardır çok güzel geri dönüşler alıyorum. Bu, beni çok mutlu ediyor. Tabi bu beğeni, benim için en güzel reklam aslında" dedi.

Gastronomide sosyal bir şef

Sait Tegay, şef olarak çok sayıda ödüle ve plakete sahip olduğunu anımsatarak, 5 yıldızlı oteller ve nezih restoranlarda görev almasının yanı sıra, üniversitelerde gastronomi üzerine eğitim verdiğini, televizyon programlarında yer aldığını, Kıbrıs Aşçılar Derneği Kurucu Üyeliği yaptığını, Elazığlılar Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Başkanlığı ve üyeliğinde bulunduğunu belirtti.

25 yıldan bu yana KKTC'de olması nedeniyle Kıbrıs mutfağını öğrenip bunu uluslararası alanda tanıtmaya çalıştığına dikkat çeken Sait Tegay, ayrıca KKTC'de ilk tantuniyi yapmaya başlayan kişi olduğunu da söyledi.

Tegay, öğretmeyi seven biri olarak, yemek yapmayı bilmeyenler ve ev hanımlarına yemek yapımı, bazı püf noktaları ve mutfaktaki incelikleri öğretebileceğini de ifade etti.