ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI… Opera/Şan Sanatçısı Laden İnce, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gördüğü dönemde, aldığı güzel bir haberle, sesine köklü güven duymaya başladı. İnce, 2008’de yüzlerce uluslararası başvuru içinde hem Royal Northern College of Music (RNCM) yani İngiltere, Manchester'deki kraliyet müzik konservatuvarını kazandı, hem de okul tarafından pek az sayıda verilen ‘Olağanüstü Yetenek ve Potansiyel Ödülü’nün sahibi oldu.


Güçlü sesi ve yeteneğiyle, kendisini dinleyen herkesi hayran bırakan Opera/Şan Sanatçısı, Soprano Laden İnce, 34 yaşında… İnce, dünyanın birçok yerinde düzenlenen operalarda, resitallerde ve konserlerde Solist Soprano olarak sahneye çıkarak ülkemize gurur yaşatıyor.
Başarılı Soprano Laden İnce, eğitim hayatını ve sanat yaşamını North Cyprus UK Gazetesi’ne anlattı.

 

İmrendiren bir eğitimi var
 

Laden İnce, müzikle, küçük yaşlarda ailesinin müziğe olan ilgisi sayesinde tanıştığını ve 7 yaşında piyano dersleri aldığını anlattı.

Bu dersler sırasında çok iyi bir müzik kulağının olduğunu fark eden İnce, ilk ve orta dereceli eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gördüğünü ve aldığı güzel bir haberin ardından sesine köklü güven duymaya başladığını şu sözlerle ifade etti:

“2008’de yüzlerce uluslararası başvuru içinde hem Royal Northern College of Music (RNCM) yani İngiltere, Manchester'deki kraliyet müzik konservatuvarını kazandım, hem de okul tarafından pek az sayıda verilen ‘Olağanüstü Yetenek ve Potansiyel Ödülü’nün sahibi oldum”.
Laden İnce, Royal Northern College of Music Konservatuarı’ndaki eğitiminin ardından İtalya ve İsviçre’deki önemli konservatuarlarda, Almanya’da ise Leipzig ve Bad Schwalbach Uluslararası Opera Akademisi'nde, toplam 11 yıl süren eğitimler alarak sırasıyla konservatuvar, yüksek lisans ve ileri seviye perfeksiyon eğitimini tamamladığını belirtti.

İnce, özellikle sanat alanında gelişimin hep devam etmesi gerektiğine inandığını ve halen bireysel şan çalışmalarını İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin en kıdemli Solist sanatçılarından ve aynı kurumun Şan Pedagogu da olan Ayşe Sezerman Ünel denetiminde sürdürdüğünü vurguladı. İnce, kendisini “Opera/Şan Sanatçısı” olarak tanımlamanın daha yerinde olacağını düşündüğünü ifade ederek, “Uluslararası opera prodüksiyonlarının yanı sıra bir Solist Soprano yani Şan Sanatçısı olarak orkestralar ve çeşitli enstrümanlar eşliğinde resitaller veriyor ve konserlerde yer alıyorum. Çeşitli şan eserlerinin yanı sıra operatik repertuvarlarda önemli rolleri üstleniyorum. Bunlardan başlıcaları, Gece Kraliçesi, Konstanze, Lucia di Lammermoor, Manon, Musetta oldu” dedi.
Müziğin içinde teatral öğeler barındırması nedeniyle operayı tercih ettiğini belirten İnce, “Tiyatro, karakter yaratımı, ifade, hayal gücü, empati bunlara bayılıyorum. Operanın içinde tüm bunlar var olmalı çünkü opera aslında müzikli tiyatro” ifadelerini kullandı.

Genç yaşta dünyanın birçok yerindeki

resitallerde ve konserlerde solist oldu
 

Laden İnce, şimdiye dek çeşitli konserler, resitaller, festivaller ve atölye çalışmaları çerçevesinde, Almanya’nın birçok bölgesi, Avusturya'nın birçok şehri, Estonya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve İtalya’nın birçok şehri, Letonya, Polonya ve Türkiye’nin bir çok şehri ile Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyinde performanslar sergilediğini anlattı.
Başarılı Opera/Şan Sanatçısı Laden İnce, ayrıca, Avrupa'daki uluslararası seçmeleri kazanarak Almanya ve İtalya'da iki ayrı uluslararası opera prodüksiyonunda W.A.Mozart'ın Sihirli Flüt operasında başrol Gece Kraliçesi rolünü söylediğini, yine önemli performanslarından biri olan ve Almanya'daki Weimar Opera Stüdyosu'nda Windsor'un Şen Kadınları operasında başrol Frau Fluth rolünü seslendirdiğini belirtti.
Laden İnce, şimdiye kadar Avrupa'nın çeşitli yerlerinde Thüringer Symphoniker (Almanya), Prag Smetana Senfoni (Çek Cumhuriyeti), Rhein-Main Philharmoniker (Almanya), Wuhan Filarmoni (Çin), Colegium Musicum Senfoni (Karlsruhe, Almanya), Cappriccio Fridericiana (Karlsruhe, Almanya), RNCM Opera, Verona Antik Enstrümanlar orkestraları eşliğinde; Türkiye'de İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestraları ile; Kıbrıs'ta ise KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Lefkoşa Belediye Orkestrası ile, Güney'de ise Cyprus Symphony Orkestrası ile Solist Soprano olarak konserlerde yer aldığını ifade etti.

 

“Her konser, bir doğum, bir evlât gibi”
 

Sahne hazırlığından başlayarak sahnede sergilediği performansa kadarki süreçte yaşadığı hisleri de aktaran İnce, şunları söyledi:

“Her konser, her proje bir doğum gibi, bir evlât gibi belki de. Kendimin sanat yönetmeniyim diyebilirim. Yani proje yaratımından, yolculuk detaylarına, proje bağlantılarından repertuvara kadar her şeyle ben ilgileniyorum. Yurtdışındaki konserlerde memleketimi yüreğimin kökünde hissediyorum ve hep Kıbrıs için söylüyorum. Kariyerime, finansal alandaki tüm sıkıntılara rağmen oldukça kısıtlı bir bütçe ile ve oldukça zor şartlarda bireysel olarak devam edebilmek için canla başla uğraşıyorum”.
2010, 2014 ve 2017 yıllarında Türksoy Opera Günleri'nde KKTC'yi temsil etmekten duyduğu mutluluğu da dile getiren başarılı Opera/Şan Sanatçısı, 2013'ten bu yana ülkemizde ise çeşitli festivaller, konserler, resital ve sergi açılışı gibi 20’den fazla projede solist olarak yer aldığını söyledi.

Sahneye Kıbrıs şarkılarını da taşıyor
 

Laden İnce, yurtiçi ve özellikle yurt dışı konserlerinde repertuvarında klasik opera-şan literatürünün yanında mutlaka Kıbrıs şarkılarını da yer verdiğini kaydederek, “Kıbrıs şarkılarına yer vererek ülkemizin uluslararası tanıtımına sanatsal bir katkı koymaya çalışıyorum” dedi. Bu yönüyle kendisine, 2017 Necati Özkan Bilim Kültür Sanat ödülü verildiğini de anımsattı.
Lefkoşa’da bir çalışma odası bulunan ve buna ‘Hayal Atölyesi’ adını veren Laden İnce, bu atölyede bireysel ses eğitimi ve şan dersleri ile hayallerine kulak vermek isteyenleri kabul ettiğini belirtti. Laden İnce, kimi öğrencilerinin kendi resitallerini verdiğini, kimilerinin ise adanın yeni opera sanatçıları adayları olarak konservatuvarları kazanıp opera alanında eğitim aldığına dikkat çekti.

 

Alman basınından övgü:

‘İnce geldi, söyledi ve fethetti’
 

Koronavirüs salgınından hemen önce Şubat 2020'de, Almanya'da Karlsruhe'de Colegium Musicum isimli 80 kişilik bir senfoni orkestrası eşliğinde Solist Soprano olarak yer aldığını da ifade eden Laden İnce, Richard Strauss'un Son Dört Şarkı/ Vier Letzte Lieder eserini seslendirdiğini anlattı.

İnce, bu performansının Alman basınında “İnce geldi, söyledi ve fethetti” şeklinde yer aldığını bunun kendisi için büyük bir gurur olduğunu söyledi. Salgın nedeniyle ulusal ve uluslararası projelerinin askıda kaldığını belirten İnce, içten dileğinin salgının son bulması ve bir an önce seyircilerine kavuşmak olduğunu vurguladı.