Kıbrıslı Türk Moda Tasarımcısı Ali Kerim Yahi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ambargolara rağmen kişiye özel tasarımlarını dünya pazarına açmaya hazırlanıyor. Atölyesini Türkiye’de kuran Kuzey Kıbrıs’ta mağaza açan Yahi, 4 farklı marka ile kişiye özel tasarımlar hazırlıyor. Deneyimlerini moda tasarım alanında eğitim alacak gençlere aktaran Yahi, gençlerin hayatlarına yön veriyor.

Ali K.Yahi, fark yaratan markasının doğuşu, moda tasarım alanındaki çalışmaları ve son trendlere dair Norah Cyprus UK gazetesine özel röportaj verdi.

 

Eğitim alıp kendini geliştirdi

 

Mağusa’da doğup Pile köyünde büyüyen Ali Kerim Yahi, özel kolejde ortaokul eğitimi almış ve ardından meslek lisesine geçiş yaparak geleceğin tasarımcısı olmak için ilk adımı atmış. 

Yahi, daha sonra İngiltere’de moda tasarım, tekstil ve teknoloji alanında üniversite eğitiminin yanı sıra sanat dalında öğrenim gören öğrenciler için avantaj sayılan birçok müze ve sanat galerisinde bulunmuş. Ayrıca buradaki sanatçılarla diyalog kurma imkanı elde etmiş. Ali Kerim Yahi, “Bu avantajları çok iyi kullandığımı ve büyük keyif aldığımı düşünüyorum ve kendini moda tasarım alanında geliştirecek olan kişilere bunları yapmalarını öneriyorum” diyor.

 

Güzelleştirme tutkusu hayatına yön verdi

 

Ali Kerim Yahi, moda tasarımın kendisi için ne ifade ettiğini ve Ali K.Yahi markasını doğuşunu şu cümlelerle anlatıyor: “İlk vurgumu modanın bir tutku olduğu ve modacının temel işlevinin de insanı salt giydirmekten ziyade güzelleştirmek olduğu noktasına yapmak isterim. Çocukluğumdan beri bilinçsiz bir şekilde başlayan ve gittikçe takıntı haline getirdiğim bir yaklaşımım vardı; ‘göze hoş gelmeyen, insanı veya nesneyi güzelleştirmek, hoş algılar yaratacak bir konuma kavuşturmak’. Bu tutku, kendimi fark ettiğim anda, başka bir mecrada başladığım üniversite kariyerimi değiştirip moda sektörü ile ilgili alana girmeme sebebiyet vermiştir. İşte o zaman diliminde başlayan tutku veya takıntı, beni bugünlere taşımış ve beraberinde de hepinizin bildiği Ali K.Yahi markasının serüveni hayat bulmuştur”

 

 

Tasarım öncesi her detayı analiz ediyor

 

Ali K.Yahi markasının yaratıcısı olan Yahi, Haute Couture yani kişiye özel tasarımlar hazırlıyor. Yahi, ‘Haute Couture’u biraz daha açarak bizleri aydınlatıyor ve tasarımlarını nasıl hazırladığını anlatıyor: “Haute Couture, 19. yüzüzyılın başlarında Fransa’da başlayıp günümüze kadar geldi. Tasarımcı, kişiyi davranışlarından saç rengine kadar analiz ediyor ve o kişiye uygun tasarım hazırlayarak giydiriyor. Duyulduğu kadar kolay olmasa da en keyif aldığım çalışma tekniklerindendir. Couture tasarımlar ‘Pret-a-porter’ gibi tek ilham kaynağı üzerinden çalışıp koleksiyon hazırlamak değil aksine size gelen müşteriniz ilham kaynağınız oluyor. Farkı kişilikler, tarzlar, renkler, mekânlar, hikâyeler ve özgün tasarımlar. Kişiyi ve tasarlayacağımız kıyafetin nerde giyileceği konusunda bilgi almak için geniş ve detaylı sorular soruyorum. Bu sorularla birlikte müşterinin vücut proporsiyonundan, ten rengine kadar detayları yazıyorum. Tüm bilgileri harmanlayarak bir tema oluşturuyorum. Ve o temaya uygun en az 3 farklı tasarım hazırlıyorum. Bir sonraki görüşmede müşteriyle birlikte yaptığım eskizleri değerlendiriyoruz. Ortak alınan kararlarla birlikte İngiltere, Türkiye, İsviçre, Fransa ve İtalya’dan uygun kumaşı tedarik ediyorum. Bu süreçte müşterinin geniş detaylı ölçülerini alıyoruz. Minimum iki provada kişiye elbisesini teslim ediyoruz.” 

 

Gelinlik ve damatlık tasarımı keyif veriyor

 

Ali K.Yahi markası, gelinlik tasarımında da tercih ediliyor. Yahi, kişiye özel çalışmalarında özellikle gelinlik ve damatlık tasarlamaktan oldukça haz aldığını belirterek, “En özel etkinliğin, en özel kesimlerle buluşması kaliteli bir sonuç çıkarıyor” ifadesini kullanıyor. 

 

Ali K. Yahi markası, 2020’de dünya pazarında

 

Ali K. Yahi, moda tasarım alanında ülkemize ilkleri de getirmeyi başarmış: “Ülkemizin içinde bulunduğu şartların topluma dayattığı ve koşulların yarattığı defacto bir olağanüstü hal mevcut. Buna karşın hayatın bir başkaldırı ve arayış olduğunun da bilincindeyim. İşte bu bilinç beni çok yönlü ve çok uluslu zeminlere yönlendirdi. Markamızın kısa, orta ve uzun vadeye yayılan stratejileri kapsamında 2020 sonbaharı itibarı ile uluslararası arenada yol almayı hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik çalışmalar sürerken, ülkemizde farklı ve ilk olacak çalışmaları hayata geçiriyoruz. İlk kez ‘design shop’ nitelikli bir mağaza olan Ali K.Yahi for AYSH markasının hayata geçmesini sağladık. Lefkoşa’nın Dereboyu bölgesinde, Golden Tulip Hotel karşısında açtığımız mağaza, halkın ‘Pret-a porter’ giysi ile tanışmasına öncülük ediyor. Ayrıca, ilk kez bir fuarda kavram işbirliği bazında Korineum Golf Club ile işbirliği oluşturduk ve bu çabalara devam ediyoruz. Yakında yine ilkleri içeren çalışmalar ile ülkemiz moda severlerle farklı platformlarda buluşacağız.”

 

 

Ünlü isimler, Ali K. Yahi markasını tercih ediyor

 

Ziynet Sali, Tuğba Ekinci, Tuğba Özay, Işın Karaca, Işıl Recber, Zeliş Şenol, Tuğba Melis Türk, İnci Pars, Cem Kafkas gibi ünlü isimlerle çalışan Ali Kerim Yahi, bunun keyifli yanlarının bulunduğunu ancak oldukça stresli olduğunu belirtiyor. Yahi, “Sonuçta sahne kostümleri hazırlıyorsunuz. Sürekli göz önünde ve hareketli. Bir o kadar da kaprisli olabiliyorlar” diyor. 

 

 

4 farklı marka

 

Kişiye özel tasarımları hazırlamak için yoğun bir tempoda çalışan Yahi, bu alanda 4 farklı marka oluşturmuş. Ali K. Yahi for AYSH, Ali K. Yahi Couture, Ali K. Yahi Wedding ve Ali K. Yahi Art Course markalarının yaratıcısı tasarımcı, atölyesini Türkiye’de kurmuş olsa mağazasının yanı sıra sosyal medya ve elektronik posta ([email protected]) üzerinden de iletişime açık.

 

Yahi: Devlet tarafından onure edilmiyoruz

 

Ali Kerim Yahi’nin kendi markasını yaratması pek kolay olmamış. Karşılaştığı zorluklara rağmen yılmayan Yahi, devlet erkanına sitemini şu sözlerle dile getiriyor: “Yaraya tuz basmak denir ya bu soru da benim yarama tuz bastı. Maalesef ki, uluslararası başarıya muhtaç olup da bunun için bir hamlesi dahi olmayan tek ülke biz olduğumuza inanıyorum. Her alanda yerel bazda düşünülmesi sonucu, Türkiye ya da Avrupa’da başarı elde eden hiçbir yetenek devlet tarafından onure edilmiyor. Hüseyin Çağlayan’ın küresel bir imza haline gelmesine duyarsız bir devlet anlayışı, Ziynet Sali’yi genelde bedava konserler için hatırlayan bir toplum olduk maalesef. Bu noktada tüm devlet yöneticilerinin başarıya odaklı yeteneklere karşı daha duyarlı olmaları, sahiplenmeleri ve desteklemeleri en büyük arzumdur.”

 

Gençlere yön veriyor

 

Moda tasarım alanında kendini geliştirmek isteyenlere kurs veren Yahi, özellikle üniversite eğitimini moda tasarım alanında yapmak isteyenlere yönelimlerini berraklaştırmak adına destek olduğunu söylüyor. Yahi, kursların ardından gerek öğrencileri gerekse ailelerin daha bilinçli hale geldiğini görmekten memnuniyet duyduğunu da ifade ediyor. 

Ali K. Yahi’nin eğittiği öğrencilerin 3’ü Türkiye, 2’si İtalya ve diğer 6’sı da İngiltere’de en iyi üniversitelerde eğitim görüyor. Öğrencilerinden bazılarının dünyaca tanınan markaların tasarımlarını hazırladığını vurgulayan Ali Yahi, “Mezun olan öğrencilerimden bir tanesi Vivienne Westwood yanında tasarım asistanlığı yaparken, bir diğeri de Zara markasının tasarımcıları arasında yer alıyor” diyor.

Yahi, moda tasarım alanında kendini geliştirmek isteyen gençlere seslenerek, hedefledikleri alana bilinçli bir hazırlık aşamasıyla ulaşmalarını önerdiğini söylüyor.

 

Kurslar sürüyor

 

University of Arts London ile işbirliği yapan İstanbul Moda Akademisi’nin Kıbrıs temsilcisi olan Ali Yahi, bu sayede gençlerin hayatlarına daha kolay yön verebileceğini ifade ediyor: “Kısa bir süre önce teklifi ekibimle birlikte değerlendirip İstanbul Moda Akademisi yetkilileriyle el sıkıştık. Şimdi, yurtdışındaki en iyi üniversitelerin de Kıbrıs temsilciğini almaya çalışıyoruz. Moda ve sanat eğitimi alan öğrencilerimizi doğru, kaliteli ve kariyerlerini üst düzeye yükseltecekleri ve iş imkanı bulacakları doğru eğitim kurumlarına göndermeye çalışıyoruz. Ve çerçevede lise eğitiminde ihmal edilen ön hazırlıklara yardımcı oluyoruz. Kurs almak isteyenler gerek Facebook’taki Ali K. Yahi hesabından gerekse [email protected] adreslerinden ulaşabilirler” diyor.

 

"Günümüz kadınları artık daha özgün"

 

Yahi, ülkedeki moda kültürünün yurt dışına göre pek fazla gelişemediğini ancak gerek kendisi gerekse meslektaşlarının bu kültürü oluşturmak için emek verdiklerini anımsatıyor ve ekliyor: “10 yıl kadar geriye gidersek, müşterilerim Batı veya Türkiye‘deki kadınların kopyası olmak hevesindeydiler. Kendisine yakışıp yakışmayacağını, tarzının ne olduğunu bilmeden üzerinde uyarlamak taraftarıydılar. Günümüze bakacak olursak kadınlarımız daha özgün ve meraklı davranmaya başladılar. Sosyal medyanın da bu yönde etkisi büyük.”

 

Kavurucu sıcaklarda ne giyilmeli?

 

2018 yazı modasından da bahseden Ali Kerim Yahi, “2018 yaz modası aslında çok sevdiğim trendlerle geliyor. Üstelik her tarza uygun. Daha romantik ve sade tarzı olanlar için pastel tonların yumuşaklığı var. Pastel tonları hem açık hem de koyu tene sahip kişilerin kullanabileceği renkler. Bunun yanında tarzıyla daha cesur ve farklı görünmek isteyen kişiler için plastik, PVC gibi materyaller geri geliyor. İngiltere’den adamıza gelecek olanlara önerim, bu materyalleri içeren kıyafetleri bavullarına koymamalarıdır. Bunlar, adadaki kavurucu sıcaklara uygun olmayacaktır. Bunun yerine keten kumaştan yapılan ince askılı, fırfır detaylı, çiçek baskılı veya dantel işlemeli uzun, salaş kıyafetler tatildeki konforlarını artıracaktır. İplik ve mat payetli elbiseler de geceleyin kadınlarımızın ışıldamalarına destek olacaktır” diyor.

 

Hoşlanmadığınız bölgeleri kamufle edin

 

Bir moda tasarımcısı olarak kadını asil, modern ve romantik görmek istediğini söyleyen Yahi, gizli detayların yanı sıra gerektiği sınırda dekolteleri kullanmayı sevdiğini belirtiyor. kişiye özel tasarımlar hazırlarken özellikle büyük beden müşterilerinin pek hoşlanmadığı bölgelerini kamufle etmekten keyif aldığını anımsatan Ali K. Yahi, gelin adayları başta olmak üzere müşterileriyle eğlenceli bir çalışma süreci geçirdiklerini ifade ediyor.

 

Ne istediğini bilmek önemli

 

Kıbrıslı Türk Moda Tasarımcısı Ali Kerim Yahi, moda tasarım konusunda halka şu önerilerde bulunarak sözlerini noktalıyor: “Modanın çok göz önünde bir yaşam biçimi olmasına karşın, insanların kimi zaman bedenlerini ve paralarını, kimi zaman ise toplumsal statülerini teslim ettikleri moda tasarımcılar hususunda bilinçli olmaya çağırıyorum. Her bireyin önce kendini tanıması, ardından da ne istediğini bilmesi moda konusunda gidilecek yolun da göstergesi olacaktır. Bilinçli bir bireyin güzelleşmek ve hoş bir hayat için göstereceği çabaların hedefe ulaşması mutluluğun da sırrıdır. Bu noktada tüm halkımıza modadan vazgeçmeden ama modanın esiri de olmadan yaşanacak güzel günler diliyorum.”