Misli KADIOĞLU

Olga Sergeyevna Matiuc. Moldovya’dan Kıbrıs’a uzanan bir yaşam… Doğuştan gelen yetenek ve müzik aşkıyla, zorluklarla elde edilen başarı. Kuzey Kıbrıs gecelerine güzel bir soluk katan Grup Totem’in genç, güzel ve başarılı solisti Olga Sergeyevna Matiuc samimi bir söyleşide North Cyprus UK’in sorularını yanıtladı.

Seni tanıyabilir miyiz?

16 Eylül 1989 Moldovya’da Başkent Kişinyov’de dünyaya geldim.  Babam Sergiu, Annem Tatiana.  1993 yılında bir erkek kardeşim oldu, annem kardeşime hamileyken, babam Moldovya sınırında savaştaydı.  Savaştan geldikten sonra. Bizi  bırakıp gitti. Annem kardeşimi doğurdu ve hayatımız daha da zorlaşmaya başlamıştı. Annem ilkokuldan beri hep taktir belgeleriyle başarıyla okudu. O zamanlar üniversite okumak zordu lise de öyle. Annem köydeydi. Liseyi okumak için şehre Kişinyov’e gitmişti. Burslu okumak ve yurtlarda kalmak için derslerin iyi olması gerekirdi. Annem psikoloji ve pedagoji bölümünde en iyi dereceyle üniversiteyi bitirdi. Ve aynı zamanda öğretmen oldu. O zamanların şartları zordu. Anneannem, Maria Evtodieva. Sınıf öğretmeniydi. Bize daha iyi bakabilsin diye hep beraber kalmaya başladık. Hayatımızın gidişi hiç iyi olmamaya başlamıştı. Alınan maaş ancak süt almaya yeterdi.

Kıbrıs’a gelişiniz nasıl oldu?

Birkaç yıl sonra, annem babamın bir akrabası aracıyla Kıbrıs’a geldi. 1996 yılıydı sanırım...  Türkçe bilmediği için öğretmenliğe devam edemedi. Psikoloji kliniğinde iş de yapamazdı. Belgeleri Kıbrıs için geçerli değildi. Ve Dereboyu’nda bir terzi yerinde kıyafetlere etiket dikmeye başladı. Burada bir evlilik yaptı. Bu arada biz Moldovya’da anneannemle kalıyorduk. Bir süre annem evlilik yaptığı adamın çalıştığı yerde çalışmaya başladı. Kahveci ve temizlik görevlisi olarak. Daha sonra boşandılar. Ve annem bizi Kıbrıs’a getirdi.

Müziğe ilgin nasıl başladı?

O dönemde ben Moldovya’da ilkokula başlamıştım ve öğretmenlerim müzik ve dansa olan ilgimi, yeteneğimi fark ettiler. Anneannem beni konservatuara götürdü. Fakat yaşımın gelişim noktasında olduğu için ve daha o okula girme zamanım olmadığı için normal okulda devam ettim. 1998 yılında annem bizi Kıbrıs’a getirdi. Bu arada konservatuardan anneannemi aramışlar ve beni sınava çağırmışlar. Fakat biz Kıbrıs’a geldiğimiz için kurduğum rüyalarımın yok olduğunu düşünmüştüm.
Annem gelir gelmez bizi kardeşimle piyano eğitimine verdi. Ukraynalı bir arkadaşımız vardı onunla profesyonel müzik eğitimine başladım. Onun yanında çağdaş halk dansları derneğinde halk danslarına yazıldım.

Bu durumda okul hayatın da Kıbrıs’ta devam etti. Biraz da eğitiminden bahsetsek. Kıbrıs’a geldiğin için yok olduğunu düşündüğün rüyaların gerçek oldu mu?

İlkokulu Şht. Doğan Ahmet’te okudum. Orda hem halk danslarında hem de orkestrada yer aldım. Hem piyano hem blok flüt çalıyordum. Bu durumu geliştirmemiz gerektiğini gördük. Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü sınavına girdim ve başarılı bir sonuçla okula girmeye okumaya hak kazandım. Ve ortaokul lise eğitimimi burada aldım. Alet seçimi olarak her zaman flüte merakım olduğu için Birsen Kalgay ile çalışmaya başladık. 7 yıl boyunca eğitim aldım. Onun yanında yan dal olarak piyano çalma zorunluluğu vardı ki ben ilkokuldan beridir çaldığım için çok zorlanmadım ve kaldığım yerden piyanomu geliştirmeye devam ettik. İlk piyano resitalimi 2006 yılında verdim. Sahneyi sevgili Ezgi Sergey ile paylaşmıştık.

Küçük yaşlarda Kıbrıs’a gelmenin de sanırım buraya uyum sağlamanda büyük etkisi oldu. İlgimizi çeken halk danslarıyla da ilgilenmen… Hala dans ediyor musun?

Müziğin yanında The Dance Of Cyprus dans ekibinde dans etmekteydim. Dansı da bir yandan ilerletmeye başladım fakat müzik çok daha fazla ağır bastığı için dansa daha az vakit harcamaya başlamıştım. 

Bir de yarışma maceran var. Ve tabi ki birincilik…

2010 yılında Genç TV ailesinin düzenlediği 2. Kıbrıs Popstar yarışması vardı. Arkadaşlarımın tavsiyesiyle girmeye karar vermiştim. 5 hafta sonunda jüri ve halk oylamasıyla 4. ve 5. hafta finalde birinci oldum. Bu da benim için güzel bir tecrübe oldu.

Biraz da Grub Totem’den bahsedelim… Grupta kimler var? Nerelerde sahne alıyorsunuz?

Grup Totem’de perküsyonda Kemal Ulutaş, basgitarda Aziz Güven, gitar ve vokalde Hüseyin Saltan, kemanda ise Ahmet Güvenler yer almaktadır. Akustik müzik yapmaktayız. Grup Totem denildiğinde her yaşa uygun parçalarla bilinen bir grup akla geliyor. Tarzımız kısacası 90’lardır.  Unutulmayan ve unutulmaya yakın olan parçaları söylemekteyiz. Onun dışında düğün ve nişanlarda da tercih edilen gruplardan biriyiz.