Birçok çekişmenin yaşandığı coğrafyamızda müzik ile bu çekişmenin biraz olsun kırılabileceğine inandıklarını aktaran Bunfyah grubu üyeleri, müzikle adanın her tarafında farkındalık yaratmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Karl M YORGANCI

“Bunfyah” adlı reggae grubu yaklaşık bir yıl önce kurulmasına rağmen önemli işlere imza atıyor. Mağusa ve Lefkoşa’da çeşitli mekânlarda çalan grup, röportajı gerçekleştirdiğimiz günlerde Kıbrıs’ın güneyinde ilk performansını sergilemeye hazırlanıyordu. Grubun vokalist ve gitaristi Hasan Bereket, batericisi Mehmet Nazif ve klavyecisi Cengiz Bereket ile bir araya gelip Bunfyah hakkında sohbet ettik. Birçok çekişmenin yaşandığı coğrafyamızda müzik ile bu çekişmenin biraz olsun kırılabileceğine inandıklarını aktaran Bunfyah grubu üyeleri, müzikle adanın her tarafında farkındalık yaratmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Grubun ismi karşı duruşu simgeliyor

Mağusalı gençlerden oluşan grup üyeleri, bizlere öncelikle grubun isminin hikâyesini anlattı. İsim bulma sürecinin zor olduğunu belirten Cengiz Bereket, uzun bir süre grubun ismi olmadan çalışma yaptıklarını fakat sonrasında İngilizce “Burn a Fire” (Ateş Yak) anlamına gelen, Jamaika ağzında “Bun a fyah” şeklinde söylenen ve karşı duruşu simgeleyen isme karar verdiklerini ifade etti. Örnek aldıkları sanatçı ve gruplardan da bahseden üçlü, Bob Marley dışında, Black Uhuru grubunu, yeni jenerasoydan Raging Fyah grubunu, Avrupalı Reggeaci Alborosie’yi ve Jamaikalı Protoje’yi beğendiklerini aktardı.

Green Hands… Kıbrıslının hissettiği özgürlüğü arzulama…

Grup üyelerinden Mehmet Nazif sadece reggae müziği değil, Kıbrıs Türk Halk müziğini ve Türk Sanat Müziğini sevdiğini söylerken, diğer bir üye Hasan Bereket ise insanların içinde yaşadıkları coğrafyaların müzik zevklerini de etkilediğinden bahsetti. Gelecek için hedeflerinin büyük tuttuklarını ifade eden grup öncelikli amaçlarının daha çok kendi bestelerini yaratmak ve duyurmak olduğunu belirtti. Mehmet Nazif, Bunfyah’a ait Green Hands’ın kolektif bir çalışma olduğunu, beste ve sözlerinin bütün grup üyelerinin aktif katılımıyla yaratıldığını ve şarkıyla birçok Kıbrıslının hissettiği özgürlüğü arzulama duygusunu anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Günlük hayatları müzikle geçiyor

Kayıtlarını tamamladıkları zaman farklı festivallere de katılmak istediklerini sözlerine ekleyen grup, yaptıkları işe emek gösterdiklerini ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyledi. Günlük hayatlarının büyük bir bölümünün evde müzik dinlemek ve kişisel çalışmalar yapmak olduğunu belirten üçlü, müziksiz günlerinin geçmediğini dile getirdi. En az haftada iki kez grup olarak çalıştıklarına değinen üçlü yaptıkları işe saygı duymanın onlar için önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs’ta çok kültürlülük

Hasan Bereket, reggae dinlemeye başladığında özellikle Jamaika’dan ve Afrika’dan sanatçıların belli bir derdi olduğunu farkettiğini, müzikleri aracılığıyla belli bir mesaj aktardıklarını düşündüğünü söyledi ve birçok çekişmenin yaşandığı coğrafyamızda müzik ile bu çekişmenin biraz olsun kırılabileceğine inandıklarını aktardı. Müzikle adanın her tarafında farkındalık yaratmanın mümkün olduğunu savunan üçlü, müziğin herkesi birleştirme potansiyeli olan önemli bir araç olduğunu söyledi. Bu düşüncelerini destekleyecek cinsten bir istatistik bile olduğunu söyleyerek, Lefkoşa’da çaldıkları bir gece ödenen paraların yüzde 40’tan fazlasının Türk Lirası dışındaki para birimleriyle ödendiğini fark ettiklerini aktaran genç müzisyenler, böylelikle çok kültürlülüğün gözler önüne serildiğini söyledi.

Sevdikleri müzikten ödün vermek istemiyorlar

Günümüzde kaliteli müzik olmasa da popüler şarkıların daha çok dinlendiğini belirten Cengiz Bereket, ailelerinin zaman zaman şaka olarak “Bırakın bu Reggae’yi düğün müziği yapın” dediklerini ancak sevdikleri müzikten ödün vermek istmediklerini aktardı. Mehmeh Nazif, özellikle genç kesimin gün geçtikce reggae müziğine daha çok ilgi gösterdiğini söylerken, Hasan Bereket’de, reggae müziğin babası Bob Marley’in parçalarının herkes tarafından bilindiğini, ancak daha az tanınan reggae sanatçılarının da insanlar tarafından dinlendiğini ve onları eğlendirdiğini görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Müzik bir terapi

İnsanlara müziği hayatlarına daha çok katmayı öneren Hasan Bereket müziğin terapi olduğunu söyledi. Ailelerine, kendilerini destekleyen ve etkinliklere giden herkese sonsuz teşekkürlerini ileten Bunfyah son olarak Kıbrıslılara ve dünyadaki bütün insanlara barış, sevgi ve birliktelik mesajı gönderdi . Gruba, sosyal medyada facebook.com/bunfyahcyprus
instagram.com/bunfyahcyprus adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Bunfyah Grup Üyeleri:

Vokal/gitar: Hasan Bereket
Gitar: Halil Atarkan
Klavye: Cengiz Bereket
Saksafon: Cağdaş Özüşen
Saksafon: Alp Erguven
Bas gitar: Kadircan Ercan
Bateri: Mehmet Nazif