'Mankenlik, Sunuculuk, Yarışmalar ve Koreografi' denince Kuzey Kıbrıs’ta ilk akla gelen isim Bülent Günkut, bu yıl 40. yılını dolduran Günkut Ajansı ve 40 yıllık Günkut Ajans serüveninde yaşadığı acı-tatlı anılarını North Cyprus UK’e anlattı.

FİLİZ SEYİS

Kızey Kıbrıs’ın ilk mankenlik ajansı sahibi, uluslararası güzellik yarışması delegesi, organizatör, radyo programcısı ve sunucu Bülent Günkut North Cyprus UK’e evinin kapılarını açarak, 40 yıllık Günkut Ajans yolculuğunu anlattı.

Günkut Ajans’ın “Güzellikleri yaşa ve yaşat” felsefesi ile birçok organizasyon, defile ve yarışmaya imza attığını belirten Günkut, ajansın 40. yılını da özel bir organizasyonla taçlandıracağını söyledi.

KONSERVATUVAR ARZUSUNDAN MÜHENDİSLİĞE…

3 Haziran 1954 yılında Larnaka’da dünyaya gelen Bülent Günkut, bir trafik kazası sonucu babasını kaybeder.  Kızkardeşi Kezban, annesi ve nenesi ile büyüyen Günkut’un daha küçük yaşlarda sosyal faaliyetlere, edebiyata ve tiyatroya olan merağı göze çarpar.

Lise sona yaklaştıkça, hocalarının da desteği ile kendine daha yakın bulduğu konservatuvar eğitimi için heveslenen Bülent, karşısında anneannesini bulur. “Ya doktor ya mühendis olacaksın” diye ısrar eden anneannesinden izin koparamayan Bülent, konservatuvara girmeye hak kazansa da ailesinin isteği üzerine,  Endüstri Mühendisi olmak için Ege Üniversitesi’ne kaydolur. Günkut o yılları şöyle anlatır:

“Konservatuvara ailem pek sıcak bakmazdı. O yıllarda aileler çocuklarının ya doktor ya mühendis olmasını isterdi. Dolayısıyla, 1972’de Ankara Devlet Konservatuvarı sınavına katıldığımda ailem sıcak bakmadılar.

Ardından Erzurum’da Tıp Fakültesi’ni kazandım, onu da ‘Erzurum soğuktur’ diyerek istemediler. Sonra İstanbul Cerrahpaşa Tıp çıktı, ‘koca şehir seni yutar’ diyerek istemediler. En son Ege Üniversitesi Endrüstri Mühendisliği’ni kazandım. İzmir’i kabul ettiler ve 1972-1977 yılları arasında İzmir’de okudum.

Konservatuvara gidemedim ama ben yine de olmak istediğim yere geldim. Konservatuvarda tiyatro eğitimi almak çok güzel bir şey elbette ama bence aslolan kültürdür. Kültür de beşikten başlar.”

Böylece, 1972 yılında başladığı üniversite eğitiminde, endüstri mühendisliği bölümüne kaydolan ilk Kıbrıslı öğrenci olur Bülent Günkut. Mühendislik eğitimi devam ederken, formasyon dersleri de alarak öğretmen olmaya hak kazanan Bülent Günkut, 1977 yılında Kıbrıs’a döner.

KIBRIS’TA BİR İLK; GÜNKUT AJANS

Askerlik görevini yerine getiren Günkut, 1 Ocak 1979’da Sanayi Holding’te işe başlar ve 7 yıl boyunca burada çalışır. Ancak bu dönemde hayatında önemli gelişmeler yaşanır. Günkut’un hayatında hala devam eden yepyeni bir sayfa açılır.

Kız kardeşi Kezban ile birlikte, Günkut Ajansı kuran Bülent Günkut, İskele Festivali’nde sahneye adım atar ve kendi organize ettiği ilk defile ile birlikte ilk sunuculuk deneyimini de başarıyla yerine getirir. Kıbrıs’ın ilk ajansı olan Günkut Ajans, bu başlangıcın ardından hızla büyür.

1981 Ağustos’unda Zehra Akay’la yaşamını birleştiren Bülent Günkut, eşinin de desteğini alarak yoluna devam eder. 80’li yıllarda dünyaya gelen Mehmet ve Akay isimli oğullarıyla ailesi genişleyen Bülent Günkut, ajansıyla da ülke yaşamında bir boşluğu doldurur.

Bülent Günkut, hep içinde olanı hayata geçirişini ve gelişimini şöyle anlatır:

“1980 yılında kurulan Günkut ajans bu yıl 40 yaşında. Ajans tüm Kıbrıs’ta ilk olma özelliği de taşıyor.

Günkut Ajansın öncesinde okul defileleri yapıyorduk. Kız kardeşimle dedik ki, biz bu işi artık profesyonel yapalım. Ülkemizde çok değerli aileler ve çok güzel ve yetenekli evlatlar var. Böylece başladık. İlk olarak İskele Festivali’nde defile yaparak başladık. Kız kardeşim de ilk modellerimizdendi.

1982’de İskelede artık ada ile özdeşleşen yılın genç kızı ve yılın genç erkeğini ilk kez seçtik. İlk yılın genç erkeği şu anda Londra’da yaşayan Halil Köroğlu, ilk yılın genç kızı ise Kıbrıs’ta yaşayan Emine Cambaz Döşemeci idi. 13-19 yaş arasındaki çocuklarımız yarışıyor burada.”

“MISS KUZEY KIBRIS YAPALIM DEDİM, BANA İNANMADILAR”

“1983’te cumhuriyet kuruldu. 1984’te yıldönümü kutlaması hazırlıkları için Miss Kuzey Kıbrıs başlatmayı önerdim, bana İnanmadılar. 30’lu yaşlarındaydım daha, ‘çocuksun’ dediler. Ama dönemin yetkililerini ikna etmeyi başardım ve 1. Miss Kuzey Kıbrıs’ı 1984 yılının Temmuz ayında Salamis Bay Otel’de yaptık. İlk güzellik kraliçemiz Hülya Arçay seçildi. Kendisi şu an Avustralya’da yaşıyor.

‘Güzellikleri yaşa ve yaşat’ sloganıyla bu yıl 34. Miss Kuzey Kıbrıs’ı seçeceğiz.”

ULUSLARARASI BAŞARILAR…

1984’ten beridir Günkut’un organizasyonu yarışmalarımızdan çıkan kral ve kraçilerimiz Kuzey Kıbrıs’ı uluslararası yarışmalarda da temsil ediyor.

1988 Güzellik Kraliçemiz Fatoş Anıl, aynı yıl Asya Pasifik Güzellik Yarışması’nda 60 ülke içinde Dünya Üçüncülük unvanını almaya hak kazanır.

2001 yılında Bay Kuzey Kıbrıs ikincisi Hüseyin Duvarcı Best Model Turki yarışmasında birinci olur.

2017 yılında Tayvan’da 50 ülke katılımıyla gerçekleşen Mr. OCEAN 2017 finalinde Bay Kuzey Kıbrıs 2017 ikincisi Ahmet Gargı dünya altıncısı ve Gürcistan’da 35 ülke katılımıyla gerçekleşen Miss Diamond of the World 2017 finalinde Miss Kuzey Kıbrıs 2016 Kraliçemiz Esin Terzioğlu dünya üçüncüsü olur.

MİSS KUZEY KIBRIS ÜÇ YIL KESİNTİYE UĞRADI

‘Güzellikleri yaşa ve yaşat’ sloganıyla sürdürdüğü serüveninde güzel olmayan anıları da olduğunu söyleyen Günkut, bu yolculukta kendisini en çok üzen şeyin Miss Kuzey Kıbrıs’ın üç yıl yapılamaması olduğunu kaydetti. Günkut, yarışmadaki kesintilerin nedenlerini anlattı:

“1984 – 2019 yılları arasında 3 yıl yarışmayı yapamadık. İlk olarak 1992 yılında, dönemin eğitim bakanı genelge çıkararak öğrencilerin yarışmaya katılımını yasakladı. 1993 yılında da aynı yasak devam etti ve 2 yıl yarışmayı yapamadık. 2 koca yılın bu şekilde geçmesi benim için acı ve unutulmazdır. Çocuklarımız Miss Kuzey Kıbrıs’ta tehlikede değil ki… 1994 yılında değişen iktidar ile bu durum değişti. 1994’te kaldığımız yerden devam ettik ve o yıl Ebru Özüşen taçlandı.

Bir de 2003 yılında yarışmayı yapamadık. Bu da basının yarışmalara karşı tavır almasından kaynaklandı. Basın o kadar kötüledi ki bir aday başvurusu oldu.”

“AKSAKLIKLAR YAŞANABİLİYOR; AŞIYORUZ”

Organizasyonlarda birçok aksaklıkla da karşılaştıklarını belirten Günkut, sponsorlarla gerginlikler yaşanabildiğini, kuaför-terzi gibi organizasyonun olmazsa olmazlarının son anda gelmekten vazgeçebildiğini ama tüm bunlarla baş etmeyi başardığını anlatıyor.

“BAŞLARDA YARIŞMACILAR KARDEŞİMİZ YAŞINDAYDI; ARTIK TORUNUMUZ OLACAK YAŞTALAR”

Yaşanan tüm zorluklara rağmen güzelliklerin ağır bastığını ifade eden Günkut, en değerli şeyin yıllardır tanıdığı gençlerle kurduğu bağların olduğunu vurguluyor. Günkut, “İşe başladığımızda yarışmacılarımız kardeşimiz olacak yaşlardaydı, zamanla evladımız yaşta olabilecek yarışmacılarımız oldu. Artık ise torunumuz olabilecek yaşta yarışmacılarımız. İlk güzellerin çocukları geliyor artık. Ama eski yarışmacılarımızla da hiç kopmadık, hala ararlar sorarlar. Tümüne de kapım hep açık” şeklinde konuşuyor.

GÜNKUT’LA 5 ÇAYI, KESİNTİSİ 26 YILDIR DİNLEYİCİSİYLE

1994 yılından beridir, 26 yıldır kesintisiz olarak “Günkut’la 5 Çayı” radyo programı her Salı ve Perşembe değişmez saatleri olan 17:00- 19:00 arası dinleyicisi buluşuyor. Günkut’la 5 Çayı, Kuzey Kıbrıs’ın en çok dinlenen radyo programı özelliğini de taşıyor.

Bülent Günkut, programın başarısının sırrını “Severek yapıyorum” sözleri ile açıklıyor ve ekliyor:

“Dinleyicilerimden gelen her telefona çok değer veriyorum. Ayrıca 26 yıldır tarzımdan da hiç ödün vermedim. Bir de beni çok iyi asiste eden bir DJ’im var. DJ Cey ile 10 yıldır birlikte çalışıyoruz.”