Kıbrıs’ta 1964’te yaşanan savaş sonrasında ikiye bölünmüş Lefkoşa’nın tam ortasında, Yeşil Hat olarak bilinen bölgede, hala savaştan kalma bir kasaba var. Bu hayalet kasaba, Türk ve Yunan tarafı arasındaki tampon bölge olarak yarım asırdan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor.

Daily Mail’in online sitesinde yayınlanan haber ve fotoğraflar, bu bölgede hala yaşayan gerçekleri günyüzüne çıkardı.

Fotoğrafçı Robroek: Hayalet kasaba gibi hissettim

Fotoğraflar, kentsel fotoğrafçı Roman Robroek’e ait. 31 yaşındaki fotoğrafçı Robroek, bu ıssız yere erişmek için nadiren verilen onayı alarak unutulmaz fotoğraf kareleri elde etti.

Genç fotoğrafçı, tampon bölgedeki deneyimlerini şu sözlerle anlatıyor: “Dürüst olmak gerekirse, gerçek dışı ve unutulmaz bir duyguydu. Orada olup bitenlerin hikayesini neredeyse sadece etrafa bakarak anladım. Savaştan sonra insanların gittiği bir hayalet kasaba gibi hissettim. Binaların duvarlarındaki mermi delikleri ve camlardaki kum torbaları bana ürpertici bir his verdi.”

Hala geçmişin izleri duruyor

Yaklaşık 100 mil uzunluğunda ve askerden arındırılmış olan bölge, neredeyse hiç bilinmiyor. Harabeye dönüşmüş binalarda ve terk edilmiş otomobillerde hala geçmişin izleri duruyor. Kasaba, kanlı çatışmaların çıkmasıyla birlikte aceleyle terk edilmiş vaziyetini koruyor.

Ayrıca, bu bölgede bulunan Lefkoşa Uluslararası Havalimanı'ndaki tüm uçaklar da, çatışmaların başlamasıyla terkedilmiş ve bir daha geri dönülememiş.

Ayios İakovos Kilisesi de tehlike altında

Ayrıca, 15. yüzyıla ait Bizans yapımı Ayios İakovos Kilisesi de hayalet kasabada kalmış. Bölgedeki birçok tarihi yapı yıkıntı gibi harabeye dönüşen kilise, Avrupa’nın önde gelen kültür mirası ağı olan Europa Nostra Nostra'nın 'en fazla tehlike altında olan 7 programına' dahil edilmiş.

Annie, tampon bölgede kalan tek kişiydi


Tampon bölgenin her iki yanında ise, Türk ve Rum askeri nöbet bekliyor.

Harap binalar giderek dökülürken, bir binanın üzerinde ise, 'Annie'nin Evi' yazıyor.

Daily Mail’in haberine göre, 1974’ten sonra Annie, tampon bölge haline gelen alanda kalan evini terk etmeyi reddetmiş ve ona kontrol noktalarında BM askerleri refakat etmiş.

Habere göre, 90 yaşına kadar yaşayan Annie, BM sayesinde kendini güvende hissediyormuş. Bir gün Annie’nin evinde hareketin olmadığını fark eden BM askerleri, onun öldüğünü anlamış ve ailesi ile iletişim kurduktan sonra cenaze töreni düzenlemiş.

Daha ayrıntılı bilgi için Mailonline haberine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz...

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6362713/Eerie-pictures-glimpse-inside-Cyprus-little-known-ghost-town-100-mile-demilitarised-zone.html