KKTC Turizm Bakanı Üstel, Londra’daki Kıbrıslı Türk iş insanları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine, Kuzey Kıbrıs’a daha çok sahip çıkmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiği çağrısında bulundu.

“ERCAN’A DAHA BÜYÜK GÖVDELİ UÇAKLAR İNECEK”… Turizm Bakanı Ünal Üstel, yap-işlet-devret projesiyle ikinci Ercan Havalimanı’nın bitimiyle KKTC’nin çehresinin değişeceğini, büyük gövdeli uçakların da artık Ercan’a ineceğini söyledi. Daha ucuz maliyetteki fiyatlarla, İngiltere’den KKTC’ye gelişin sağlanacağını belirten Üstel, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, ülkesine daha sık gelmesi için çalıştıklarını ifade etti. Üstel, bürokratik engelleri aşabilmek, gençlere Kıbrıs kültürünü aşılayabilmek için projeler üretildiğini kaydetti.

Londra’da temaslarda bulunan KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk iş insanları ile sivil toplum örgütü temsilcileriyle resepsiyonda bir araya geldi.

İngiltere’de KKTC’yi temsil edenlere hitaben konuşan Bakan Üstel, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin de elini taşın altına koyarak, Kuzey Kıbrıs’a sahip çıkmasını istedi. Üstel, zorluklara birlikte göğüs gerilmesi gerektiğini söyledi.

Üstel, birlik, beraberlik içinde olunursa aşılamayacak sorun bulunmadığını vurguladı.

10 senelik bir çalışma programı hazırladıklarını, yol haritası belirleyeceklerini ifade eden Üstel, hükümetler değişse bile turizm alanında yapılabileceklerin kaldığı yerden devam etmesi için uğraş verdiklerini belirtti.

Üstel, KKTC Londra Ofisi’nin yanı sıra Vakıflar İdaresi’yle işbirliği için İngiltere’de KKTC kültür evi açmayı planladıklarını da ifade etti.

Soruları da yanıtlayan Üstel, projeler hakkında bilgi verdi.

“Ercan Havalimanı vazgeçilmezdir”

KKTC Turizm Bakanı Ünal Üstel, Birleşik Karalık’ın KKTC için önemini bildiğini, bu nedenle ilgili taraflarla görüşmek için ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Ziyaretin esas amacının turizm konulu olduğunu belirten Üstel, Birleşik Karalık’tan KKTC’ye giden turist sayısındaki düşüşün nedenini öğrenmek, yapılabilecekleri konuşmak istediğini ifade etti.

Üstel, KKTC’yi pazarlayan tur operatörleriyle gerçekleştirilen görüşmede Ercan Havaalanı’nın neden ikinci plana düştüğü ve Güney Kıbrıs’ın ön plana çıktığı konusunu irdelediklerini belirtti. Ercan Havalimanı’nın vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Üstel, yap-işlet-devret projesiyle ikinci Ercan Havalimanı’nın bitimiyle KKTC’nin çehresinin değişeceğini söyledi.

Üstel, 2020 yılı Haziran ayında projenin biteceğini tahmin ettiklerini belirterek çalışmanın tamamlanmasıyla büyük gövdeli uçakların da artık Ercan’a ineceğini ifade etti.

Daha ucuz maliyetteki fiyatla, İngiltere’den KKTC’ye gelişin sağlanacağını belirten Üstel, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, ülkesine daha sık gelmesi için çalıştıklarını söyledi.

“İngiltere’deki gençlerimizi,

Kuzey Kıbrıs’ta misafir edeceğiz”

Üstel, KKTC’nin lokomotif sektörünün turizm olduğuna dikkat çekerek eğitim, tarım ve sanayinin diğer alanlar olduğunu belirtti. Turizmi layık olunan noktadan daha ileriye götürmek için çalışacaklarını ifade eden Üstel, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkleri, Kuzey Kıbrıs’a getirmenin asli görevleri arasında olduğunu belirtti.

Üstel, bürokratik engelleri aşabilmek, gençlere Kıbrıs kültürünü aşılayabilmek için projeler üretildiğini söyleyerek İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk gençleri, gruplar halinde ülkelerinde misafir edip, kültürümüzün devamını sağlamak için çalışmaları olduğunu söyledi.

“Rum lobisiyle de mücadele ediyoruz”

Birlik, beraberlik içinde olunursa aşılamayacak sorun bulunmadığını vurgulayan Üstel, Güney Kıbrıs’ın yıldırma ve engelleme girişimlerine karşı mücadele edildiğini belirtti.

Üstel, 2010-2013 yılları arasında Finlandiya, Danimarka ve Norveç’e Kuzey Kıbrıs’ın giremediğini, fuarlara katılım sağlanamadığını anımsatarak Rum lobisiyle mücadele sonucu, artık bu üç ülkede de Kuzey Kıbrıs’ın tanıtıldığını söyledi. Bakanlığın uyguladığı teşvik programı sayesinde charter seferlerle Kuzey Kıbrıs’a tatile gelenlerin olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımıyla bu projelerin hayata geçtiğini ifade eden Üstel, ulaşım sorununun en büyük şikayet konusu olduğunu belirtti.

Üstel, KKTC’nin ambargolar altında olduğunu ifade ederek Kuzey Kıbrıs’a giden sadece 3 havayolu şirketi olduğunu anımsattı. Rum tarafının, Crans Montana sürecinde masayı terk etmesi sonrası Birleşik Krallık’ta lobi faaliyeti yaparak İngiltere’den KKTC’ye giden uçaklardaki yolcuların Türkiye’de inip, başka uçağa binmelerini sağladıklarını belirten Üstel, bunun hem maliyeti hem de uçuş süresini uzattığını söyledi.

Üstel, Güney Kıbrıs’a direkt uçuşlar olduğunu, istediği yardımı aldığını belirtti.

“Onlar gibi yapmadık… Yardım elimizi uzattık”

Üstel, “KKTC’de bu sene füze düşme ve patlama olmak üzere iki şanssız olay yaşandı. Güney Kıbrıs, bu olayları bütün dünyaya duyurdu. Güney Kıbrıs’taki büyük bir tur operatörünün piyasadan çekilmesiyle yaşadıkları sıkıntı sonrası biz, onlar gibi yapmadık, yardım elimizi uzattık. Güney’de kalan İngiliz turistlerin, Ercan Havalimanı’nı kullanmak şartıyla İngiltere’ye gönderme teklifimiz oldu. Ancak kabul görmedi” dedi.

Uçaklardaki maliyetlerin aşağıya çekilmesi için çalışmalar yapıldığını, bazı indirimler alındığını ifade eden Bakan Üstel, bunların yeterli olmadığını söyledi.

Üstel, yeni bir havayolu şirketinin özel-kamu ortaklığında kurulmasının, herkesi rahatlatacağını vurgulayarak çalışmanın sürdüğünü belirtti.