İngiliz Yüksek Komiserliği, adada yaşayan Birleşik Krallık vatandaşlarına İngiltere’deki AB Referandumunda posta yoluyla oy kullanabilmeleri için 16 Mayıs Pazartesi gününe kadar kayıt yaptırmaları çağrısında bulundu.

 

Komiserlik, oy vereceklerin, oy pusulalarını posta yoluyla alıp bunları geri göndererek oylarını kullanabileceklerini kaydetti.

 

İngiliz Yüksek Komiserliği tarafından yapılan açıklamada  oy vermek için öncelikle internet üzerinden kayıt yaptırılması gerektiği ifade edildi.

 

Kıbrıs’ta yaşayan Birleşik Krallık vatandaşlarının referandumda oy kullanmaya hazır olmaları için İngiliz Yüksek Komiserliği’nin Seçim Komisyonuyla birlikte çalışma yaptığı belirtilen açıklamada, birkaç dakika içerisinde www.gov.uk/register-to-vote. adresinden başvuru yapılabileceği vurgulandı.

 

Açıklamada, Birleşik Krallık vatandaşlarının online seçmen kaydı başvurusunu birkaç dakika içerisinde sosyal sigorta numarası ve pasaportuyla yapabileceği belirtildi.

 

Nasıl oy kullanacaklarını seçmek için vatandaşların bilgisayar üzerinden yaptıkları kayıtlarının onaylanmasını beklemeleri gerekmediği de ifade edilen açıklamada, posta yoluyla, birine kendi adına oy kullanma vekaleti vererek  ya da oy verme günü Birleşik Krallıkta olacaklarsa seçim sandığının bulunduğu yere giderek şahsen kullanılabileceği anlatıldı.

 

Deniz aşırı seçmen olarak kayıt yaptırabilmek için Birleşik Krallık vatandaşlarının son 15 yıl içerisinde bir seçim bölgesinde kayıtlı olmuş olması gerekiyor.  Oy vermek için kaydı olduğundan emin olmayanlar statülerinin kontrol edilmesi için  bağlı bulundukları  son Birleşik Krallık yerel otoritesini arayabilir.