Birleşik Krallık'taki bir hukuk firması, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin, İngiliz Parlamentosu'nun onayı olmadan, devreye alınamayacağını öne sürdü.

 

Londra merkezli "Mishcon de Reya" adlı firmanın avukatları, 23 Haziran'da yapılan AB referandumu sonucunun yasal olarak İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı olmadığını hatırlatarak, referandum sonucunun parlamentoda düzenlenecek oturumda tartışılmadığı ve oylanmadığı sürece, AB'ye üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin yürürlüğe konulamayacağını savundu.

Avukatlık firmasından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Mishcon de Reya'nın akademisyenler ve iş adamlarından oluşan bir grup müşteriyi temsil ettiği aktarılarak, sürecin yasalara uygun şekilde işlemesi bakımından, 27 Haziran'dan bu yana hükümet yetkilileriyle iletişimde oldukları iddia edildi.

 

Açıklamada ifadelerine yer verilen büronun ortağı Kasra Nouroozi, referandum sonucundan şüphe duyulmadığını ancak yasal sürece uyulması gerektiğini vurgulayarak, "Hükümetin yasal katiyete sahip olması, Birleşik Krallık anayasasının korunması ve daha önce benzeri görülmemiş bu şartlarda parlamentonun, egemenliği için doğru süreci izlediğinden emin olmalıyız. Referandumun sonucu tek başına yasal olarak bağlayıcı değil ve mevcut veya yeni başbakanın parlamentonun onayı olmadan 50. maddeyi işleme koyması yasa dışı. Tüm Birleşik Krallık vatandaşlarının çıkarları için bunun usulüne uygun yapıldığından emin olmalıyız. 50. madde, parlamentoda tam olarak tartışılmadan ve oylanmadan işleme konamaz." dedi.

 

Referandum sonucunun yasal olarak İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı bulunmuyor ancak hükümetin halkın kararını görmezden gelmemesi ve AB'den çıkış prosedürünü başlatması öngörülüyor.

 

Başbakan David Cameron'ın istifa edeceğini açıkladığı İngiltere'de hükümetin, AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini yeni başbakan göreve gelene kadar devreye sokması beklenmiyor. Avrupalı yetkililer ise 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrısında bulunuyor. İngiltere'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini işleme koymasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak.

 

Referandumda birlikten ayrılık kararı çıkması geçen hafta boyunca ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde protesto edilmişti. Geçen hafta sonunda başkent Londra'da da binlerce kişi tarihi İngiliz Parlamentosu önünde düzenledikleri gösteride, Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması istedi. Referandum sonucundan mutsuz olanlar ayrıca İngiliz Parlamentosu'na imza dilekçeleri vererek, AB referandumunun yinelenmesini talep etmişti.