Kıbrıs görüşmelerinde 12 yıllık deneyimi bulunan eski Kıbrıslı Türk başmüzakereci ve geçtiğimiz dönemde KKTC Cumhurbaşkanı’nın özel temsilcisi olan Prof. Kudret Özersay, Londra’da biri Türkçe diğeri İngilizce olmak üzere iki ayrı seminerde konuşacak. Özersay, şu an süren görüşmeler etrafında oluşan spekülasyonlar ve oluşacak muhtemel uzlaşmanın içeriğine değinecek.

 

 ‘Nasıl Bir Çözüm? Yarım Asırlık Kıbrıs Müzakereleri?’ başlıklı seminerler mülkiyet, toprak ve güvenlik gibi iki tarafın da uzlaşma konusunda zorluk çektiği konuların yanı sıra uzlaşmaya varılan konuları da içerecek. Prof. Özersay aynı zamanda Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyeliğinin, Birleşmiş Milletler’in uzlaşma için koyduğu parametreleri nasıl etkileyeceğinin ve dikkat edilmesi gereken hususları da ele alacak. Prof. Özersay konuşmasında, 50 yıl süren görüşmelerin ardından şu anki duruma bakarak bir çözümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ve eğer gerçekleşirse bunun nasıl bir çözüm olabileceğini inceleyecek ve kendi değerlendirmesini katılımcılarla paylaşacak. Her iki etkinlik de Prof. Özersay’ın katılımıyla gerçekleşecek soru-cevap bölümüyle son bulacak.

 

7 liderle ayni masada bulundu

Seminerleri organize eden Britanyalı Kıbrıslı Türkler Derneği’nin yönetim başkan vekili Ersü Ekrem, Kudret Özersay’ın iki tarafın liderleri ve şu anki müzakereciler dışında Kıbrıs görüşmelerini en iyi anlatacak kişi olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:”Özersay, Kıbrıslı yedi liderle aynı masaya oturdu ve tüm süreci ve görüşmelerle ilgili tüm detayları en ince ayrıntısına kadar biliyor. Kudret’in şu an resmi bir rolü bulunmadığı için bize en hayati içgörüleri aktarabilir, görüşmelerin nereye doğru gittiği, bunun toplumumuz ve aileleri ve adanın geleceği için ne anlama geldiği konusundaki sorularımızı yanıtlayabilir.”

 

12 yıl müzakereci olarak görev yaptı

Prof. Dr. Kudret Özersay, 12 yıllık müzakere görevi sırasında tüm KKTC Cumhurbaşkanları, dört farklı Kıbrıslı Rum lider (Klerides; Papadopulos, Hristofyas ve Anastasiades) ve iki farklı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (Kofi Annan ve Ban Ki Moon) ile aynı müzakere masasında bulundu. Görevi sırasında Londra, Atina, Moskova, New York, Washington, Brüksel, Paris ve Berlin gibi dünya merkezlerinde Kıbrıslı Türkler adına diplomatik girişimler yaptı ve Kıbrıs Türk tarafını temsil etti.

 

 

Seminerlerin tarih ve yerleri

Türkçe konuşma: 19:45, 11 Eylül Cuma 2015, venue to be confirmed

İngilizce konuşma: 14:15, 12 Eylül Cumartesi 2015, Kıbrıslı Türk Toplum Merkezi (TCCA), 628 – 630 Green Lanes, Harringay, Londra N8 OSD.

BKTD, Güneydoğu Londra’daki Kıbrıslı Türklere Cuma akşamı gerçekleşecek Türkçe seminere katılım için ulaşım temin edecek. Yer ayırtmak için [email protected] mail adresi üzerinden veya telefonla (07828 548 472), 7 Eylül Pazartesi tarihine kadar grupla iletişime geçin.