Ali Kalay

 

Doğu Londra'da bulunan Türk dili ve kültürü okullarından Waltham Forest Türk Okulu, çalışkan, disiplinli, başarılı, kendini sürekli geliştiren ve iyi eğitilmiş öğrenciler yetiştirmek amacıyla  1988 yılından beri eğitim ve öğretim veriyor.  Islington Arts Media School'da beden eğitimi öğretmenliği yapan okul müdürü Asım Dilaver, Türk okullarına giden öğrencilerin, GCSE sınavlarında ve özelikle üniversite tercihlerinde başarlı olduklarına dikkat çekiyor.

Öğrencilerin İngiliz okullarında edindikleri kötü alışkanlıkları öğretmenlerin yardımıyla en aza indirmeye çalıştıklarını söylüyen Dilaver, sorumluluk alan üniversiteyi hedefine koyan öğrenciler yetiştirdiklerini anlattı.

 

Asım Bey Waltham Forest Türk Okulu nasıl kuruldu?

 

Okulumuz 1988 yılında Hackney'de kuruldu. Projenin sahibi ise Kazım Ali Altan'dır. Ancak çok kısa süre içinde belediye 'grant'ları kesince biz de sınıfları kapatmak zorunda kaldık. Sonra Kazım bey Waltham Forest bölgesinde Türkçe konuşan toplum nüfusunun giderek arttığını söyleyip o bölgede bir okul açmamızı önerdi. Bunu üzerine bizler de gerekli çalışmaları yaptıktan sonra 30 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü bir okulu faaliyete geçirdik.

O dönemki öğretmenlerimiz arasında şunan Metropolitan Üniversitesi'de öğretim görevlisi Dr. Tozun Isa, Kazım Bey, ben ve ismini hatırlayamadığım bir kaç öğretmenimiz vardı.

 

Yeteri kadar öğrenciniz var mı?

 

Şuan 165-170 arası öğrenciye eğitm ve öğretim veriyoruz. Geçen yıl 205 öğrencimiz vardı. Bu yıl bu rakamı geçmeyi hedefliyorduk ancak bu gerçekleşmedi. Bu yıl her okulda olduğu gibi bizde de bir düşüş var maalesef. Bunların tabi çok sebepleri bulunmaktadır. En önemli sebeplerinde birisi bir çok din okulu açıldı. Bir çok bedava okullar açıldı. Ve haliyle öğrenciler bölündü. Başka bir etken Türk okullarının yeteri kadar kendilerini Türk toplumuna tanıtamamış olmaları ve açılamamaları. Bugün itibarıyla bizlere yeni yeni öğrenciler gelmektedir. Bizlerde bu amaçla 2011 yılında tanıtıma baya bütçe ayırdık ve gazeteler yoluyla Türk ve Kıbrıslı Türk toplumuna ulaşmaya çalıştık.

 

Öğrencilere nasıl bir eğitim veriliyor?

 

Waltham Forest Türk Okulu her Cumartesi günü saat 10.00 ile 13.00 arası açıktır.  Türk dili eğitimi veriyoruz. Burada doğan-büyüyen konuşma ve yazı dilini geliştirmeye çalışanlara eğitim veriyoruz.

13.30 ile 14.30 arası da matemetik ve folk dans kursumuz mevcuttur. Geçmiş yıllarda tabiki daha çok kurslarımız vardı. Ancak şimdi imkanlarımız kısıtlı ve ona göre hareket ediyoruz. İlk yılllarda yıllık 70 bin grant alıyorduk. Tabii bu yıllarda o rakamı almak imkansız en son geçen yıl ancak 5 bin sterlinlik bir grant aldık. Bu rakam bizim için çok düşük, okul olarak sadece 5 bin sterlinin üzerinden kira giderimiz var. Örneğin 16 bin sterlin kira ödeyen okullar var. Biz de bu okula gelmeden 12 bin sterlin ödüyorduk. Bizler kira konusunda çok şanlıyız. Bize sunulan imkanlarda son derece iyi.

 

Sıkıntılarınız nelerdir?

 

Tabi en başta kaynak problemi yaşıyoruz. Konsorsiyum ve Kelamı Dedezade'nin başını çektiği bir grup öğretmenimizin çalışmaları sonucunda bazı kitaplar bastırıldı. Bu proje KKTC Eğitim Bakanlığı tarafından desteklendi. Geçen yıldan beri birinci ve ikinci sınıflarımız bu kitapları kullanmaktadırlar. Öğrencilerimiz için çok yararlı oldu. Çünkü öğrencinin elinde kaynak bir kitap var.

 

Öğretmen açığınız var mı?

 

Okulumuzda 9 öğretmen görev yapmaktadır. Bir öğretmenimiz KKTC'den Seviç Hanım, bir diğer öğretmenimiz Türkiye'den Mustafa Bey ve  diğer kalan da bizim tayin ettiğimiz öğretmenlerdir.

 

Peki başarılarınız var mı?

 

Başarılarımız var tabiki geçen yıldı sanırım GCSE sınavlarını en üst seviyede yapan okul olduk. Biz okul olarak burada sözlü GCSE sınavları yapıyoruz. Şunu söyleyebilirimki öğrencilerimizin her geçen gün başarı seviyeleri artıyor.

 

Öğrencilerde gördüğünüz eksiklik nelerdir?

 

Öğrencilerimiz İngiliz okullarındaki kötü alışkanlaıklarını buraya da taşımak istiyorlar. Uzun yıllardır ta eski başbakan Tony Blair döneminde eğitimde bir takım değişiklikler yapılmak isteniyordu. 11 yıldır öğretmenlik yapıyorum okullardaki durum içler acısı. Saygı,sevgi, sorumluluk duygusu yok denecek kadar az.  Her Cumartesi günü burada öğrencilerimize, lütfen okulunuzdaki yanlışlarınızı buraya taşımayın. Sorumluluk almaya sevgi ve saygı göstermeye çok özen göstermeleri uyarısında bulunuyorum. Öğrencilerde bu zayıflığı görüyoruz. Tabii bizlerde, öğretmenlerimizden, Türk dili eğitiminin yanı sıra  öğrencinin karakterine olumlu etki yapacak çalışmalar içinde olmalarını da rica ediyoruz.

 

Peki velilere düşen rol nedir?

 

Belli aralıklarla velilerimizle okulda toplantılar yapıyoruz. Velilerin çocuklarıyla arkadaş olmalarını ve onlarla iletişimi asla koparmamalarını tavsiye ediyoruz. Çocukların gün içinde neler yaptığını ve nelerle uğraştığını takip etmeleri gerekiyor. Yakın takip ve sürekli iletişim çok önemli.

 

Öğrencilerin başarı düzeyi nedir?

 

Eskiden öğrencilerin başarısız olduğunu herkes biliyordu. Bundan 10-15 yıl önce gerçekten Türk çocukları çok başarısızdı. Ama bugünkü durum itibarıyla şunu söylüyebilirim: Türkçe konuşan öğrencilerin başarısı bundan 10 yıl öncesinden çok daha yükseklerdedir. Bunu görüyoruz ve istastiler de bunu doğruluyor. Türk dili eğitimi alıpta üniversiteye giden çok sayıda öğrencimiz var. Ayrıca çalıştığım 11 yıllık İngiliz okulumda da mezun olduktan sonra üniversitede Tıp okuyan öğrencilerimizin olduğunu da biliyorum. Çeştli dallarda üniversite eğitimini tamamlayarak iş hayatına atılan öğrencilerimiz de var.

32 yıl önce Londra'ya geldiğimde Türk gençleri fabrikalarda, restaurantlarda çalışıyorlardı ama Türk okulları kurulduktan sonra Türkçe konuşan öğrencilerin üniversiteye gitme sayısında patlama olmuştur. Bunun altını net olarak çiziyorum. Benim iki kızımda bu okulunda geçti ikisi de üniversiteyi bitirdi ve iş sahibi oldular.

 

Asım Dilaver kimdir?

 

Ben Kıbrıs'ta Polimikya Köyünde doğdum. 1975 İstanbul'da Spor Akademesine yazıldım. 4 yıl orada eğitim gördüm. 1979 yılında mezun oldum. Bacağımdaki rahatsızlık nedeniyle tedavi amaçlı İngiltere'ye geldim.Daha sonra Brighton Üniversitesin'de doktora yapma hakkı kazandım. 1.5 yıl sonra ekonomik durumlardan dolayı bırakmak zorunda kaldım. Sonra aynı üniversitede master yaptım. Ocak 2011'de de şuan görev yaptığım  Islington Arts Media School'da beden eğitimi öğretmeni olarak işe başladım ve halen bu okuldaki görevimi sürdürüyorum