Seçim sonrası yapılan ve güncellenen sandık çıkış anketi, Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin açık farkla önde olduğunu gösteriyor. Son sandık çıkış anketine göre Muhafazakar Parti, 650 üyeli Avam Kamarası'nda 365 sandalye kazandı. Johnson, "Halk Muhafazakar Parti hükümetine güçlü bir yetki verdi, Brexit'i gerçekleştireceğiz" dedi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını açıkladı.

. İngiltere'de sandık çıkış anketine göre Muhafazakar Parti açık farkla önde

. Sandık çıkış anketine göre partilerin tahmini milletvekili sayıları: Muhazafakar Parti 365, İşçi Partisi: 196

. İskoç Ulusal Partisi 52, Liberal Demokrat Parti 13, Plaid Cymru 4, Yeşil Parti 1, diğer partiler 19

. İngiltere Başbakanı Boris Johnson: Halk Muhafazakar Parti hükümetine güçlü bir yetki verdi, Brexit'i gerçekleştireceğiz

. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn: Bir sonraki seçimde partinin başında olmayacağım

. Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson milletvekili seçilemedi

. SNP lideri Sturgeon: İskoçya 'Biz bir Boris Johnson hükümeti istemiyoruz. AB'den ayrılmak istemiyoruz' dedi

. AB Konseyi Başkanı Charles Michel: İngiltere'ye güçlü bir mesaj vereceğiz, Brexit için bundan sonra atılacak adımlara hazırız

Eski İngiltere Başbakanı May: Boris Johnson'ın başarısı beni çok mutlu etti

Eski İngiltere Başbakanı Theresa May, halefi Boris Johnson'ın seçim başarısının ve Parlamento'da çoğunluğu elde etmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. 

Bir kez daha milletvekili seçilen May, BBC sunucusu Andrew Neil'ın "Muhafazakar Parti 2 yıl önce liderliğinizde bu başarıyı elde edemedi. Boris Johnson ise başarılı oldu. Bunun nedeni ne?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Bu seçimde halkın önünde çok net bir tercih vardı. Halk Brexit'i istedi ve bunu ancak Muhafazakar Parti'nin Parlamento'da çoğunluğu elde etmesi sonrası kurulacak bir hükümetin gerçekleştirebileceğini biliyordu."

May ayrıca Başbakan Johnson'ın önümüzdeki yılın sonuna kadar AB'yle serbest ticaret anlaşması imzalayabileceğine inandığını söyledi.

SNP lideri Sturgeon: İskoçya 'Biz bir Boris Johnson hükümeti istemiyoruz. AB'den ayrılmak istemiyoruz' dedi

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon, seçimde iyi bir performans göstermelerini beklediğini, elde ettikleri sonucun beklentilerinin de üzerinde olduğunu söyledi. 

BBC'ye konuşan Nicola Sturgeon, "İskoçya çok net bir mesaj verdi" dedi, bu mesajı iki cümleyle özetledi: 

"Biz bir Boris Johnson hükümeti istemiyoruz. AB'den ayrılmak istemiyoruz" 

Sturegeon, "Boris Johnson'ın İngiltere'yi AB'den çıkarma yetkisi var. Ancak benim de İskoçya'ya alternatif bir gelecek tercihi sunma yetkim olduğunu kabulk etmeli" diye konuştu.

Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson Parlamento'ya giremedi

Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson milletvekili seçilemedi. 

Jo Swinson, İskoçya'daki seçim bölgesi East Dunbartonshire'da İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) adayı Amy Callaghan'a 149 oy farkla yenildi.

Swinson, Muhafazakar Parti'nin ve SNP'nin seçim başarısına atfen, "Bazıları İngiltere-İskoçya sınırının iki yanında milliyetçilik rüzgarının esmesini kutlayacak. Ancak bu sonuçlar sadece dehşet ve umutsuzluk getirecek" dedi. 

Liberal Demokrat Parti lideri günün ilerleyen saatlerinde bir açıklama daha yapacağını söyledi. 

Jo Swinson'ın istifa edebileceği bildiriliyor.

Kaynak: BBC Türkçe