İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen "GuyFawkes" maskeli binlerce kapitalizm karşıtı, protesto yürüyüşü düzenledi.

 

Uluslararası bilgisayar korsanı grubu "Anonymous" tarafından dünya genelinde yapılan gösterinin İngiltere ayağında, mevcut düzene karşı İngiliz halkının uyanışının anlatıldığı "V forVendetta" filmindeki başkahramanın da taktığı GuyFawkes maskeli protestocular, başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'nda toplandı.

 

Bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi'nden Parlamento binasına doğru yürüyen protestocular, Başbakanlık binasının önünden geçerken, kapitalizm karşıtı ve "Bunlar bizim sokaklarımız" ile "Cameron utan" gibi sloganlar attı. Binlerce maskeli gösterici ayrıca, üzerinde "Tek bir çözüm var: Devrim" yazılı pankartlar ile siyasilerin fotoğraflarının üzerinde "aranıyor" yazılı posterleri taşıdı.

 

Yaklaşık 5 saat süren yürüyüşün başlangıcında polis tarafından yapılan duyuruda, güvenlik yetkililerinin talebine rağmen yüzlerini kapatanların gözaltına alınabileceği uyarıları dikkati çekti.

 

Yüksek vergilendirme, gençler arasındaki işsizlik ve eğitim alanlarındaki kesintiler başta olmak üzere iktidardaki Muhafazakar Parti hükümetinin kemer sıkma politikalarını protesto eden göstericiler, planlanan yürüyüş güzergahının dışına çıkarak İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in resmi konutu olan Buckingham Sarayı'na devam etti.

 

Burada bir süre monarşi ve eşitsizlik karşıtı sloganlar atan göstericiler, zaman zaman havai fişekler patlattı. Patlatılan havai fişekler atlı polislerin hayvanlarını ürküttü. Bunun üzerine atlı polisler hayvanları kontrol etmekte zorlandı ve kısa süreli tedirginlik yaşandı.

 

Bu arada, polise boş cam şişe atan yüzleri maskeli göstericilerin bazıları sarayın yakınındaki Green Park'ta da bir polis aracını ateşe verdi.

 

Birleşik Krallık'ın farklı kentlerinden de gelen, çok sayıdaki göstericinin katıldığı yürüyüş şehrin en kalabalık alışveriş caddelerinden Piccadilly ve Oxford'da trafiğin durmasına neden oldu. Göstericiler ayrıca, İngiliz yayın kuruluşu BBC binasının önüne giderek, yayınlarını eleştirdi ve binaya girme girişiminde bulundu. Polis, protestocuların binaya girişini engel oldu.

 

Londra polisinin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş boyunca kimi zaman polis ile protestocular arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedede yaralanan bazı protestocular ile polis memurlarına olay yerinde ilk yardım hizmeti verildi.

 

Yürüyüşün bitiş saatini takiben polisin yaptığı uyarılara rağmen dağılmayan bazı göstericiler, Trafalgar Meydanı'nda polis tarafından çembere alınıp, asayiş suçundan gözaltına alındı.

 

İngiliz tarihinin en büyük vatan haini olarak kabul edilen İngiliz asker GuyFawkes, dönemin monarşisine karşı gelmiş ve 5 Kasım 1605'te parlamentoyu barut fıçılarıyla havaya uçurma girişiminde bulunmuştu. GuyFawkes'ın yakalanması ve saldırı planının başarısız olması, İngiltere genelinde her yıl 5 Kasım'da havai fişekler atılarak kutlanıyor.