Biri, ellerinde küreklerle yerin derinliklerinde çok tehlikeli koşullarda adım adım toprağı kazan amelelerce inşa edilmişti.

Diğeri milyonlarca sterlinlik dev makinelerle modern Londra'nın derinlikleri kazılarak inşa ediliyor.

Aradan 150 yıl geçmiş olmasına rağmen Londra metrosunun ilk tünellerini kazan amelelerin inşaat tekniğiyle, gelecek kuşak metro sistemi için kullanılan teknik, özünde aynı.

Crossrail adı altında 42 kilometre boyunca uzanacak ve Londra'nın doğusundan batısına uzanacak 15 milyar sterlinlik metro hattının inşaatı 2012 Mart'ında başladı.

Dünyanın ilk yeraltı tren hattı olan ve daha sonraki yıllarda ortaya çıkacak metro sisteminin ilk aşamasını oluşturan Metropolitan Demir Yolu da, zamanında, bugün yapılan hat kadar üstün bir mühendislik başarısıydı.

Londra büyüdükçe ve sokaklarındaki trafik çoğaldıkça başkentin ulaştırma sisteminin geliştirilmesi şart olmuş ve ilk yeraltı demiryolunun inşaatına 1860 Mart'ında başlanmıştı.

 

Londra Ulaştırma İşletmesinin tasarım yetkililerinden Mike Ashworth, Victoria döneminde işçilerin, yüzeyin hemen altında en basit tünel açma yöntemini uyguladıklarını ve tünelleri kazıp hemen yanlarını ve tavanını kapladıklarını anlatıyor. Ashworth, bu inşaat sırasında Londra trafiğinin altüst olduğunu, yolların ulaşıma kapatılması zorunluluğunun büyük aksaklıklar yarattığını söylüyor.

Zamanla daha uygun çalışma koşulları geliştirilse de, işçiler çok kapalı ve sıcak bir ortamda, tehlikelere açık çalışmak zorunda kalıyordu.

Metro sistemi mühendislerinin tünel inşaatında daha başarılı ve güvenli sonuç veren "kalkan yöntemi"ni benimsemeleriyle, günümüzde 402 km. uzunluğunda olan ve 270 istasyonda hizmet veren Londra ulaştırma ağında, tam bir değişim başlatılıyordu.

Aslında tahta kurtlarının ilerleme şekli esas alınarak başlatılan, bugüne göre çok ilkel tünel kazma yöntemleri, günümüzde her biri 10 milyon sterlinlik tünel sondaj makineleriyle uygulanıyor.

Londra'da halen sürdürülen ve Avrupa'nın en büyük mühendislik projesi olan Crossrail'de her hafta 100 metrelik ilerleme kaydediliyor.

Yetkililer, 140 yıl önce tünel kazan ekiplerin bir yılda kaydettiği ilerlemenin, günümüzde bir haftada gerçekleşebildiğini belirtiyor.

O yıllarda görece ucuz işgücüyle, binlerce kişi metro tünellerinin inaaştında çalışırken, Crossrail projesinde 20'şer kişiden fazla çalışmıyor.

Crossrail projesi başkanı Andy Alder, o yıllarda inşaat sırasında meydana gelen ölümlerin hayatın olağan akışı olarak kabul edildiğine, şimdiyse en ufak bir yaralanmanın bile kabul edilemez görüldüğüne işaret ediyor.

Crossrail'in ileri teknolojiyle tünel kazma yöntemleri jeolojik koşullara meydan okusa da, Londra kentinin altını ilk kazanlar olmadıkları gerçeğini silemeyecekler.

Kaynak: BBC Türkçe