Turizm sektöründe dünyanın ikinci büyük fuarı World Travel Market’in (WTM) 35’ncisi Londra Excel’de gerçekleştirildi.

3 - 6 Kasım tarihleri arasında yapılan fuarda, 184 ülkeden 5 bin’in üzerinde turizm organizasyonu, dünya turizm pazarından pay kapmaya yönelik tanıtım çalışmaları yapıyor. Kuzey Kıbrıs da, fuarda yıllarıdır Türkiye pavyonunun hemen yanında kurduğu 161 metrekarelik “North Cyprus” standında yaptığı tanıtımlarla, ilgi ve dikkat çekmeye çalışıyor. Başbakan Yardımcısı, Gençlik, Spor Turizm ve Kültür Bakanı Serdar Denktaş da fuara gelerek KKTC standında incelemelerde bulundu ve çeşitli temaslar yaptı.

 

Fuar girişi “North Cyprus” ile donatıldı

 

“North Cyprus” standı alanda, Güney Avrupa için ayrılmış “North Hall” isimli ve “EM 950” stand kodu ile yer aldı.

Kuzey Kıbrıs standında 10 tanesi Londra’dan 10 tanesi de KKTC’den toplam 20 turizm örgütü, bu tanıtım faaliyetlerine katıldı.

30 masanın bulunduğu  “North Cyprus” standında, 5 masa ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB), 5 masa da da Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) yer alırken, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği, Karpaz Eko Turizm Derneği, North Cyprus Golf Tourism, Restorancılar Birliği (RESBİR), Onur Hava Yolları, Cyprus XP (Pegasus Hava Yolları), Atles-Jet, sağlık turizmini temsilen Yakın Doğu Hastanesi gibi kuruluş ve şirketler birer masa ile ülkeyi temsil ediyor. Londra’dan ise, New President, Anatolian Sky, Go-North Cyprus, Di Traveller, A1 Cyprus, Eco Cyprus, Happy Days, Cyprus Paradise, Mercury Direct, Cyprus Premier yer alıyor.

 

161 metrekarelik stant

 

WTM Londra Turizm Fuarı’nda Kuzey Kıbrıs mutfağından çeşitli tatlar da ikram ediliyor. Stantta Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nin hazırladığı tanıtıcı broşürler de dağıtılıyor. Fuarda İngilizce ve Almanca olarak hazırlanmış bisiklet yolları, doğa yürüyüşü, kuş gözlemi, su altı gibi alternatif turizm broşürler de dağıtılıyor.

    

Reklamlar için 40 bin sterlin ödendi

 

Bakanlık bu yıl dış mekânlarda da reklam yapıyor. Yaklaşık 184 ülkeden 50 bini aşkın kişi tarafından ziyaret edilmesi beklenen 2014 WTM fuarı süresince, fuar alanına girişin en yoğun olduğu “DLR Custom House” tren istasyonunda, 38 metre uzunluğunda dev bir postere ilaveten 14 adet (1.8m x1.2m) boyutlarında ve 38 adet (0.85mX1m) boyutlarında toplam 53 Kuzey Kıbrıs tanıtım posteri 3- 17 Kasım tarihleri arasında sergilenecek. Tüm bu reklamlar için 40 bin Sterlin ödendi.

 

Kıbrıs yiyecek ve içecekleri dağıtılıyor

 

Restorancılar Birliği Almanya’daki ITB Berlin Fuarı’nda olduğu gibi Kuzey Kıbrıs standında en fazla dikkat çeken stand oldu.

RES-BİR fuarda, kendi imkânları ile getirdiği hellim böreği, gül şurubu, sumada, limonata, brandi, zivaniya, çitlembikli bidda, üzüm sucuğu, badem ve kahve ikram ediyor.

Bakanlık ise fuarda, standı ziyaret eden tüketicilerin sorularına cevaplar verirken, LCD ekrandan turizm tanıtım filmleri gösteriliyor. Bakanlığın turizm sektörü ile işbirliği çerçevesinde yurtdışı turizm tanıtım ve pazarlama çalışmaları kapsamında katıldığı fuarda, direkt olarak tüketiciye ulaşıp aynı zamanda tur operatörleri ile de tanışma ve Kuzey Kıbrıs’ı tanıtma fırsatlarını değerlendiriyor.

 

Londra’da tanıtım atağı

 

Öte yandan, 2013 yılında başlayan ve geçtiğimiz yıl Kasım ayında fuarın girişindeki tren istasyonları ile siyah taksilere verilen ülkeyi tanıtıcı reklamlara devam ediliyor. Ayrıca, 2015 yılı sonuna kadar “North Cyprus” posterleri ile bezenmiş İngiltere’nin “Black Cab”ları Londra’nın belirlenen caddelerinde konvoylar halinde dolaşmayı sürdürecek.