West End’in ünlü otellerinden Churchill Hyatt Regency Hotel’de verilen davette ev sahipliğini, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran yaptı. Cumhuriyet Bayramı davetine T.C Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ,T.C Londra Büyükelçiliği  Müsteşarı Orçun Başaran, yabancı misyon şefleri, Türk sivil toplum örgütü başkan ve temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı

Bayraklarla süslü salonda konuşan Zehra Başaran, Kıbrıs Türk halkının bugüne gelene kadar çok zor aşamalardan geçtiğini, insani,maddi manevi büyük kayıplar verdiğini belirterek, adada beklentinin 20 Kasım’da İsviçre’de devam edecek görüşmelerden olumlu sonuç alınması olduğunu söyledi.33’üncü yıl pastası Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, KKTC temsilcisi Zehra Başaran, Kuzey Kıbrıs Parlamento Grubu Başkanı Lord Sharkey tarafından birlikte kesildi.

 

 

Mihrişah Safa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 33’üncü  kuruluş yıldönümü Londra’da da çoşkulu bir tören ile kutlandı.

West End’in ünlü otellerinden i Churchill Hyatt Regency Hotel’de verilen davette, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran evsahipliği yaptı. Konukları tek tek kapıda karşılayarak “ Hoşgeldiniz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Bayraklarıyla süslenen dev salondaki davete, T.C Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, eşi Esra Bilgiç,  Müşteşar Orçun Başaran ile KKTC Londra temsilciliği Konsolosu Ülkü Alemdar, birinci sekreter Esra Emin, ikinci sekreter Dilşad Şenol,Eğitim Ataşesi Gülgün Özçelik ile Londra’da kurulu çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcisi, İngiliz konuklar, yerel belediye başkanları, Türk siyasetçiler,diplomatlar,  işadamları, akademisyenlerden oluşan 300’ü  aşkın konuk katıldı.

Davete katılanlar arasında, Türkiye Büyükelçiliğinden , Ozan Süslü ,Ekvator Büyükelçisi Abad, Cameron Yüksek Komiseri  Joel Herve Nouenkam, Gabon Büyükelçisi Aichotou Sanni Aoudou, Fildişi Sahili Büyükelçisi Georges Aboua, Laos Büyükelçiliğinden Soutsady Khamptanthong, Libya Büyükelçisi Mahmud Nacua, Agola Büyükelçisi Miguel G. Fernandes Neto,  Lord Sharkey, Lord Rogan, Lord ve Leydi Sheikh, Enfield Belediye Meclis Başkanı Bernadette Lappage, Lewisham Belediye Meclis Başkanı Obajimi Adefiranye, Hackney Belediye MEclis sözcüsü Soraya Adejare de bulunuyordu.

 

Konuklara, “ Hoşgeldiniz” diyerek, Cumhuriyet Bayramının 33’üncü  yıldönümünü kutlayan KKTC Temsilcisi Zehra Başaran, böyle bir günde Londra’da bulunmaktan , Cumhuriyet bayramını birlikte kutlamaktan ayrı bir gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek, şunları dedi ;

“- Kıbrıs Türk Halkı yıllarca vermiş olduğu özgürlük ve varoluş mücadelesinin aşamaları sonucndan 15 Kası 1983 tarihinde kendi devletini ilan etmiştir. Kıbrıs Türk halkı egemen, bağımsız, özgür ve demokratik yaşantısının başlandıcı olan bu güne gelene kadar çok zor aşamalardan geçmiştir. Cumhuriyetimiz, toplum liderlerimiz Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş ve arkadaşlarının imkansızlıklar içerisinde, küçük bir azınlık durumunda bırakılmaya çalışılan halkımızı ayakta tutmak adına ortaya koydukları direnişin bir ürünüdür. 1963 yılında başlayan karanlık yıllarda Kıbrıs Türk toplumunun baskı ve tehditlerle insani, maddi ve manevi kayıplara uğradığı , umutların azaldığı, hayatta kalmak için mücadele verildiği bir dönemdir. 1974’de anavatan Türkiye Cumuriyeti’nin garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği müdahale ile Kıbrıs adasına barış ve huzur ortamı sağlanmış ve Kıbrıs Türk halkı belirlenen sınırlar içerisinde kendi egemen devletini oluşturmuştur. “

 

Beklentimiz 20 Kasım’da devam edecek görüşmelerden olumlu sonuç alınması

“- 1968 yılında bu yana Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulmaya yönelik sürdürülen görüşme süreçlerinde, Kıbrıs TÜrk tarafı önüne çıkan çözüm fırsatlarına her zaman iyi niyet ve sabırla yaklaşarak üstüne düşeni yapmıştır. Mayıs 2016 tarihinde başlayan yoğun görüşme sürecinde iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federal bir Kıbrıs’ta Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi zemininde kalıcı, barışçıl ve adaletli bir çözüme ulaşma çabaları sürdürülmektedir. Beklentimiz, 20 Kasım 2016 tarihinden itibaren İsviçre’de devam edecek görüşmelerden olumlu sonuç alınmasıdır.

Cumhuriyetimizin 33’üncü yıldönümünü onurla ve gururla kutladığımız bu günde, uluslararası kamuoyu tarafından Kıbrıslı Türklere uygulanan engellemeler ve kısıtlamalara karşın, anavatan Türkiye’Nin her zaman sağladığı güçlü desteği ile Kıbrıs Türk halkı geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Bizlere düşen asli görev, Kıbrıs Türk halkının bugün sahip olduğu egemen devleti, özgürce yaşadığı toprakları ve uğruna verilen mücadeleleri ve ödenen bedelleri unutmadan, acılarla , zorluklarla ve fedakarlıklarla elde edilen bu mirası bilerek geleceğe doğru adım atmaktır. KKTC’nin başta ekonomik alanda olmak üzere her alanda kalkınmasını hedefleyen işbirliği ve çalışmalarla Türkiye Cumhuriyeti ile kurulan güçlü bağların ve birlik beraberliğin sayesinde halkımızın geleceği güvence altındadır. Halkımızın bağımsızlık, özgürlük, demokrasi ve insanca yaşama çabalarında her alanda sağladığı destek ve güvence ile her zaman yanında bulunan Türkiye Cumhuriyeti ve halkına buradan teşekkürlerimizi iletmek isterim.

Bu anlamlı gün vesilesiyle Kıbrıs Türk halkının aydınlık günlere ulaşmasında büyük görevler üslenen toplum liderleri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve mücadele arkadaşları yanında bu uğurda can vermiş şehitlerimizi, gazilerimizi anarken, bugüne ulaşmamızda daima destekleri ile bizlere güç veren Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerimizi sunar, herkesin Cumhuriyet bayramını birkez daha kutlarım. “

Daha sonra alkışlar arasında kırmızı-beyaz 33’üncü yıl pastası Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, KKTC Temsilcisi Zehra Başaran, Kuzey Kıbrıs Parlamento Grubu eşbaşkanı Lord Sharkey tarafından alkışlarla kesildi.