Manchester Arena'da düzenlenen, en az 22 kişinin öldüğü saldırının ardından İngiliz hükümeti yeni bir saldırı riski nedeniyle tehdit seviyesini en üst düzeye çıkardı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, güvenlik önlemleri kapsamında İngiltere sokaklarına asker konuşlandırılacağını söyledi.

May, askerin kilit öneme sahip noktalarda, konserler, spor etkinlikleri gibi saldırılara hedef olabilecek organizasyonlarda görev yapacağını, polisin de devriye görevine ağırlık vereceğini belirtti.

May, ülkedeki terör tehdidi seviyesinin en üst düzey olan 'ciddiye' yükseltildiğini, bunun yeni saldırıların olmasının muhtemel olduğu anlamına geldiğini dile getirdi.

İngiltere Başbakanı, erken saatlerde başkanlık ettiği güvenlik komitesi COBRA'dan sonra yaptığı açıklamada ise ortadakinin bugüne kadar İngiltere'nin kuzeyini hedef alan "en kötü saldırı" olduğunu ifade etti.

Polis, saldırının zanlısının 22 yaşındaki Salman Abedi olduğunu açıkladı.

BBC'nin ulaştığı bilgiler, zanlının Libya kökenli bir aileden olduğunu ve Manchester'da doğduğunu ortaya koyuyor.

Olayla ilgili olarak 23 yaşındaki bir erkek gözaltına alındı.

TSİ 00.30 sularında meydana gelen saldırıda 59 kişi de yaralandı.

El yapımı düzeneğin ateşlenmesiyle gerçekleşen patlama, ABD'li pop şarkıcısı Ariana Grande'nin konserinin sonlarına doğru konser alanının fuayesinde yaşandı.

 

Saldırıyı IŞİD üstlendi

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi.

IŞİD açıklamasında, saldırının konser salonuna yerleştirilen patlayıcı düzenekle gerçekleştirildiğini belirtti.

Ancak saldırının örgüt tarafından gerçekleştirilip geçekleştirilmediği, bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

 

Kurbanlar arasında çocuklar var, en küçüğü sekiz yaşında

Lancaster Belediye Meclisi, sekiz yaşındaki Saffie Rose Roussos'un saldırıda yaşamını yitirenler arasında olduğunu açıkladı. Saldırı sonrası hastaneye kaldırılan 59 yaralı arasında 16 yaşından küçük 12 kişinin olduğu açıklandı. Saldırı, uluslararası çapta kınandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saldırıyla ilgili bir kınama mesajı yayımladı.

 

Kaynak: BBC Türkçe