İNGİLTERE’DEKİ KIBRISLI TÜRK ÖĞRENCİLERDEN PROJELER … Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu Hukuki İşler ve Eşitlik Sekreteri Doruk Günalp, Turizm Bakanı Ünal Üstel’e çalışmalarını ve projelerini anlattı. Günalp, Kıbrıslı Türkleri ve ülkeyi tanıtacak buluşma, panel ve kültürel organizasyonlar gibi aktivitelerin düzenlenmesi için BK-KTÖF olarak çalışma yürüttüklerini söyledi.

Londra’da temaslarda bulunan Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu’nu (BK-KTÖF) temsilen Hukuki İşler ve Eşitlik Sekreteri Doruk Günalp’la bir araya geldi.

Günalp, Bakan Üstel’e federasyonun kuruluş sebepleri ve amaçlarından bahsetti, çalışmalarını ve projelerini anlattı.

Günalp, BK-KTÖF’ün KKTC’nin tanıtımında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu belirterek Birleşik Krallık’ın dört bir yanında Kıbrıs Türk kültürünü anlatacak aktivitelerin düzenlenebileceğini söyledi.

Birleşik Krallık’ta BK-KTÖF’ün temsilcileri ve üyeleri bulunduğunu ifade eden Günalp, aktif faaliyet gösterdikleri üniversitelerde etkinlikler düzenlenmesi için çalışmaları olduğunu belirtti.

Günalp, üniversitelerde folklor etkinlikleri, Kıbrıslı Türkleri ve ülkeyi tanıtacak buluşma, panel ve kültürel organizasyonlar gibi aktivitelerin düzenlenmesi için BK-KTÖF olarak çalışma yürüttüklerini ifade ederek Bakan Üstel’den projenin hayata geçmesi için destek istedi.

“Kıbrıslı Türk öğrencilerin kaynaşması sağlanıyor”

Günalp, BK-KTÖF’ün sorumluluklarından biri olan etkinlik düzenlemesiyle ilgili çalışmalar hakkında Bakan Üstel’e bilgi verdiklerini belirterek “Düzenli aralıklarla farklı şehirlerde ve birbirlerine yakın bölgelerdeki Kıbrıslı Türk öğrenci topluluklarının kaynaşması ve yeni gelen öğrencilerin diğer Kıbrıslı Türklerle tanışması adına etkinlikler düzenlenmektedir” dedi.

Bu misyonu gerçekleştirmek adına 11 Eylül’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Lefkoşa Bandabuliya Sahnesi’nde etkinlik düzenlediklerini anımsatan Günalp, bu etkinlikte öğrencilerin ada genelindeki diğer öğrencilerle kaynaşmasının sağlandığını; BK-KTÖF ile ilgili bilgi verildiğini; öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların öğrenildiğini ve bu konularda çözüm üretmeye başlandığını söyledi.

“Birleşik Krallık’ın farklı şehirlerinde

buluşma etkinlikleri olacak”

Doruk Günalp, ekim ayı içerisinde Nottingham, Aberdeen, Manchester, Canterbury ve Birmingham gibi Birleşik Krallık’ın farklı şehrinde BK-KTÖF çatısı altında buluşmalar düzenlendiğini belirtti.

Önümüzdeki günlerde aktif faaliyet gösterdikleri Birleşik Krallık’ın başka şehirlerinde de aynı aktivitelerin planlandığını Turizm Bakanı Üstel’e anlatan Günalp, “BK-KTÖF bu organizasyonlar ile misyonumuzda da bulunan ‘istikrarlı ve güçlü bir ses’ prensibi doğrultusunda Kıbrıslı Türk öğrenciler için ortak bir ağ yaratarak, bu öğrencilerin talep, ihtiyaç ve şikayetlerini daha güçlü bir ses olarak duyurabilmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir” dedi.

“Uçak bilet fiyatları öğrencileri zorluyor”

Günalp, uçak biletlerinin pahalılığı konusunda yaşanan sorunları da Bakan Üstel’e aktardı.

Birleşik Krallık’ta öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin talep, ihtiyaç ve şikayetlerini daha güçlü ses olarak duyurabilmeyi amaçladıklarını ifade eden Günalp, öğrencilerin ana şikayeti olan burs konusunun ilgili bakana iletildiğini belirtti. Günalp, Bakan Üstel’e de uçak bilet fiyatlarının yüksekliğinin yarattığı sıkıntıları anlattı.

Değişkenlik gösteren kur endeksi yüzünden Birleşik Krallık’ta eğitim gören öğrencilerin ekonomik anlamda zorluk çektiklerini anlatan Günalp, Ercan Havalimanı üzerinden Birleşik Krallık’a yapılan uçak seferlerinin öğrenciler ve aileleri için şu anki haliyle uygun olmadığını anlattı.

Günalp, Kıbrıslı Türk öğrencilerin bilet fiyatlarının daha ucuz olması dolayısıyla mecburen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin havalimanlarını kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Günalp, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Havadis Gazetesi’nde “Öğrenci uçak biletlerine yüzde 15’lik indirim” başlığıyla yayımlanan açıklamasını örnek göstererek, Bakan Üstel’den Birleşik Krallık ve 3. ülkelerde eğitim gören, kökü bu topraklarda olan Kıbrıslı Türk öğrencileri ekonomik ve sosyal olarak zor durumda bırakan bu duruma el koymasını ve gerekenin yapılmasını istedi.

Günalp, bakanlığın yapacağı uygulamalarla bilet fiyatlarının düşürülmesi durumunda, Birleşik Krallık’ta öğrenim gören Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve sosyal olarak çektikleri zorlukları azaltmış olmakla kalmayıp öğrencilere Ercan üzerinden uçmak için ekstra bir inisiyatif sağlanacağını söyledi.

Günalp, “3.ülkelerde eğitim gören Kıbrıslı Türkler için büyük bir önem taşıyan böyle bir projenin hayata geçirilebilmesi için BK-KTÖF olarak gerekli katkıyı ve desteği vermeye hazır” dedi.