KAMPANYA YAPILACAK…Londra’da kurulan inisiyatif, Kıbrıs sorununa federal bir çözüm bulunması yönündeki çalışmaların hızlanması için bir kampanya yürütecek

İngiltere’de, Kıbrıs sorununun çözümü için iki toplumlu inisiyatif oluşturuldu. Londra’da kurulan inisiyatif, Kıbrıs sorununa federal bir çözüm bulunması yönündeki çalışmaların hızlanması için bir kampanya yürütecek.

Adanın yeniden birleşmesi talebini yükseltmek için baskı unsuru hedefiyle kurulan iki toplumlu inisiyatif, İngiltere’de, bu çalışmalara katkı koymak isteyenlere de açık çağrı yaptı.

15 Şubat 2019 Cuma günü, Londra'da, Hackney Kıbrıslılar Merkezi'nde, İngiltere’de faaliyet gösteren Kıbrıslı örgütlerin temsilcilerinden ve toplumları içinde tanınmışlığı bulunan bireylerden oluşan geniş bir Kıbrıslı grup toplantı yaptı.

Toplantıda, İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs sorununda siyasi ilerleme olmaması ve özellikle de uzun süredir müzakere yapılmaması konusundaki ciddi endişeler ortaya konuldu.

Samimi ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşen ve Kıbrıs'ın geleceği konusundaki endişelere odaklanan toplantıda, Kıbrıs sorunu enine boyuna tartışıldı.

Tartışmada, Kıbrıs sorununun çözümünde, kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimlik parametrelerine yönelik, mümkün olduğunca çok sayıda örgüt ve birey tarafından koordine edilmiş bir hareket oluşturma ihtiyacı ön plana çıktı.

Uzlaşılan başlıklar

Toplantıda, şu hususlar üzerinde oybirliğiyle uzlaşı sağlandı:

“ 1. Yukarıda belirtilen prensipler temelinde, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm için kampanya yürütmek amacıyla tüm Kıbrıslıların geniş, çeşitliliği olan, kapsayıcı bir kök hareketinin oluşturulması.

2. Kıbrıs halkının, adanın yeniden birleşmesi talebini yükseltmeye yönelik, ortaya konan temel talepler için baskı unsuru olmak amacıyla, kilit karar alma merkezlerine yönelik hedefli ziyaretler programı ile görevlendirilecek temsilci grubun oluşturulması”.

Kıbrıslılara davet

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “tüm Kıbrıslılar inisiyatifine” katılımı artırma ve genişletme stratejisinin bir parçası olarak, Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki görüşmelerde, önceden anlaşılmış prensipler temelinde, Kıbrıs’ı yeniden birleştirmeyi amaçlayan ortak bir çabaya katkıda bulunmak isteyen ve ilgi duyan Birleşik Krallık’ta yaşayan tüm Kıbrıslılara açık davet yapıldı.

Açıklamada, bu amaçla 4 Mart 2019 Perşembe günü saat 19: 30'da, Wood Green’deki Kıbrıslılar Merkezi’nde ikinci toplantının yapılacağı belirtildi ve daha fazla bilgi için “Andreas Gregoriou 07387265018, Mehmet Mahmut 07547927209” isimli kişilerin iletişim numaraları paylaşıldı.