Gizem KUMBARACI

Akademisten ve Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Mehmet Hasgüler'in kaleminden çıkan ''Kıbrıs Siyasi El Kitabı ve Sözlüğü: Kavramlar, Kurumlar ve Aktörler'' Şubat ayının ikinci haftasında yayımlandıktan 2 ay sonra, 10 Nisan gecesi Grand Palace binasında Londra'da yaşayan Kıbrıslı Türk okuyucularıyla buluştu.

Kıbrıs Türk Kültür Sanat Festival Komitesi'nin haziran ayında düzenleyeceği festivali hakkında verdiği basın toplantısıyla aynı gece gerçekleşen ve ''Tanıtım ve Söyleşi'' adı altında yapılan etkinlikte Prof. Dr. Mehmet Hasgüler katılımcılarıyla biraraya gelerek kitaplarını kişilere özel notlarla imzaladı ve onları 3 bin 217 yıllık mirası tek bir çatı altında topladığı kitabı ile buluşturdu.

Kıbrıs Türk Gençliği İçin Önemli Bir Araç

Okuyucularını antik dönemden günümüze kadar olan bir yolculuğa taşıyan ve bu süreç boyunca boy gösteren Kıbrıslı Türk ve Rum toplumundaki önemli kurumlar, aktörler ve kavramları tek tek açıklayan bu kitap, İngiltere'de yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun durumu hakkında maddelere de yer vererek bir ansiklopedi olma niteliğinde. Amacının sadece Kıbrıs'ta değil, özellikle İngiltere ve Amerika olmak üzere Dünya'nın her yerinde yaşayan insanlara Kıbrıs serüveninde yer almış aktörlerin, kurumların ve kentlerin isimlerinin doğru aktarılmasının olduğunu belirten yazar, kitabının gençlik için de Kıbrıslı kimliklerini edinmeleri adına önemli bir gereç olduğunu vurguladı. İngiltere'deki Kıbrıslı Türk gençliğinin kültürüne ve tarihine bağlı kalabilmesi için uğraşan kişilerden biri olan Prof. Dr. Hasgüler'in imza gecesine halktan her yaştan insan katıldı.

''Herkes birşeyi beraber yükleniyorsa, onun sonucunun güzelliğini de beraber almalılar, beraber sevinmeliler.''

Kıbrıs Türk devletinin İngiltere'deki Kıbrıslı Türk toplumunun değerini anlaması için çağrı yapan Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, buradaki topluluğun değerli fikirleri olduğunu ve bunlardan yararlanılması gerektiğini de dile getirerek şu sözleri ekledi; ''Bu hayatın paylaşılınca bir anlamı var. Herkes birşeyi beraber yükleniyorsa, onun sonucunun güzelliğini de beraber almalılar, beraber sevinmeliler.'' Kıbrıs'taki toplumun İngiltere'deki toplumu kucaklamasını ''Bizim kendimize olan  saygımız için gereklidir.'', şeklinde anlatan Prof. Dr. Hasgüler, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk halkının dünyanın her yerinde hak ettiği değeri görmesi gerektiğini belirtti.

''Sadece 10 okuyucuyla buluşacak olsam bile yine gelip anlatmak ve kitabım hakkında konuşmak isterim.''

Hayranlarıyla buluşup kitaplarını imzalamadan önce İngiltere'deki Kıbrıs Türk halkına teşekkür eden ve Toplum Merkezine toplum için verecekleri kararlarda başarılar dileyen Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, North Cyprus UK'e gece hakkında yaptığı konuşmada şunları söyledi; ''Burada olmak güzel bir duygu, benim için güzel bir tecrübe ve ilk kez İngiltere'ye gelme hissini taşıdım. Çıkardığım kitapları Kıbrıs Türk halkıyla buluşturmaya devam edeceğim. Sadece 10 okuyucuyla buluşacak olsam bile yine gelip anlatmak ve kitabım hakkında konuşmak isterim.'' Prof. Dr. Hasgüler geceyi getirdiği tüm kitapları imzalayarak ve yıllarca yaptığı araştırmalarını Londra'daki halkıyla paylaşarak bitirdi.