Nafiya HOROZOĞLU

Londra'da uzun yıllar hizmet veren İkinci Bahar Derneği, etkili ve aktif bir şekilde toplumun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütüyor. Özellikle ev kadınları için fırsatlar yaratıp kadınlarımızı geliştirmek çabasında olan İkinci Bahar Derneği, ekonomik zor şartlara rağmen resmi kurumlardan destek almadan her geçen gün kendi imkanları ile hızlıca yükseliş içerisinde. Başarılı çalışmalara imza atan İkinci Bahar Derneği'nin kurucu Başkan ve Genel Müdür Fatoş Gülşan, Gezi Kulübü Proje Başkanı Şengül Evran, Sosyal Kaynaşma ve Toplanma Proje Başkanı Cazibe Şammali ve Tercümanlık servisinden Nafia Alpak dernek ve derneğin çalışmaları hakkındaki sorularımızı yanıtladı. 

Kurucu Başkan ve Genel Müdür Fatoş Gülşan 

İkinci Bahar Derneği ne zaman kuruldu? Faaliyet alanlarınız ve amaçlarınız nelerdir? 

İkinci Bahar Derneği kadın dayanışma derneğidir.  Her yaştan kadınlar ve aileler ile birlikte çalışıyoruz. Ana amacımız kadınlara eğitim, ekonomik bağımsızlık ve bu ülkede bir yerlere gelebilmeleri için destek sağlamaktır. Eğer bir kadın güçlüyse aile de güçlüdür. O zaman çocuklar iyi ve sağlıklı bir şekilde yetişiyor demektir. Kadınları aktif olan ve ekonomik bağımsızlığı olan bir toplumun, yenilmez olduğu inancındayım. Dolayısıyla kadınlar için çalışıyorum, toplumla karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışıyorum. 

İkinci Bahar Derneği 2010 senesinde kuruldu ve 6 senede 420% büyüme gösterdi. “Drop in session”, “luncheon club”, güzellik tedavileri ve eğitimi, danışmanlık hizmeti, Londra'nın üç bölgesinde tercümanlık hizmeti, sosyalleşme ve eğlence, gezi kulübü, evsizlik sorunları, kırk yama ve yorganlanma sınıfı, kristal ve değerli taşlar sınıfları, bingo oyunları, kermesler, Türkçe dersleri ve çok yakında İngilizce dersle
ri, dönüşüm projesi, reiki sınıfları, uluslararası kültür ve sanat projeleri, “deylexia destek grubu” ve “daha güzel günlere el ele fakirliğe son destek grubu” çalışmalarımız bulunuyor.

İkinci Bahar Derneği özellikle son yıllar içerisinde hızlı bir şekilde büyümeye başladı, sizce bunun nedenleri nelerdi? 

İlk üç yıl genelde ayakta durma çabası vardır. Kendinizi tanıtmak ile mücadele verirsiniz, dolayısıyla ilk tohumunuzu atıp onun yeşermesini beklersiniz. Kadınlarımızın ve toplumumuzun bize yönelik ilgisi yıllar içeresinde arttı ve düzenlediğimiz faaliyetlere katılım yükselmeye devam ediyor. Bizim içim kolay olmadı, bugünlere gelmek için çok zorluklar aştık fakat üyelerimizin desteği bizim için motivasyon kaynağı oldu.

Özellikle bizim yapmak istediğimiz toplumu yakından analiz edip onların eksiklerini tamamlamaya çalışmaktır. Bu arada da toplumumuzun sesi oluyoruz, belediye ve hükümet ile birlikte iletişim halinde çalışıyoruz. 2016 süresince 21 kadınımıza iş imkanı sağlandı.  30 evsiz ev kooperatiflerine yerleştirildi. Bunları İkinci Bahar Derneği birlik ve dayanışma içeresinde başardı. Bir toplum kuruluşu olarak yaptıklarımızın iyi şeyler olduğuna ve topluma yararlı olduğuna inanıyoruz. 

Gençlere yönelik projeniz var mı? 

Gençlerimiz için yakında halk dansları grubu kuracağız, gençlerimizin birlik halinde kültürel değerlerine sahip çıkması için fırsat yaratacağız. 

Kısa bir zaman önce Enfield Belediyesi’nin daveti üzerine bir etkinliğe katıldınız. Verdiğiniz seminerin içeriği nelerdi? 

Seminer de nasıl profesyonel bir dernek olunabileceğini anlattım. İkinci Bahar Derneği olarak resmi kaynakları olmadan bunu nasıl başardığımızdan bahsettim. Her belediyenin üçüncü sektör denilen bir bölümü vardır aynı şekilde bu Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da geçerlidir. Büyük bir potansiyel söz konusu üçüncü sektörde... Dernekçiliği hobi olarak yürütmek yerine profesyonel bir şekilde yürütülmeliyiz. Seminerde bunlardan bahsettim ve İkinci Bahar Derneği olarak bizim bunu 2010'dan itibaren başardığımızı anlattım. 

Son olarak eklemek istediğiniz? 

Biz toplum kuruluşlarına düşen bu alanda nasıl yaratıcı olup bu büyük probleme çözüm üreteceğizdir. Toplumun her alanındaki problemlere, savunmasız, korunmasız insanlarımıza yardım elini uzatmak gereklidir.

Sizlerin de desteğiyle bu gibi sorunlara kalıcı çözümler üretmek şart. Bunu da İkinci Bahar Derneği üye sayısını çoğaltarak en kısa zamanda Belediye ve ona benzer platformlarda söz sahibi olabilecek konuma gelerek yapabiliriz. Kendilerinden başkalarına ve etrafındakilere duyarlı olanları yanımıza destek için bekliyoruz. Daha iyi yarınlara el ele hep beraber ulaşabiliriz. Hepiniz sevgiyle kalın.

Gezi Kulubü Proje Başkanı Şengül Evran

Merhaba Şengül hanım. Gezi Kulübü’nün amacı ve faaliyetleri hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?  

Gezi Kulübü’nün amacı bu ülkede yaşayan toplumumuza yönelik faydalı ve kültürel fırsatlar yaratmaktır. Toplum kuruluşu olduğumuz için toplumumuzun ihtiyaçlarına göre çalışıyoruz ve aileler için geziler düzenliyoruz. Aileler daha önce gitmedikleri ve gidemedikleri yerlere gidebilme fırsatı buluyorlar. Bu ülkeye bir şekilde entegre olabiliyor, tarihsel ve kültürel bilgi kazanmaları elde edebiliyorlar. 

Sadece İngiltere'de değil de farklı ülkelerde de günü birlik gezilerimiz oldu. Son olara yurtdışı gezimiz Belçika’ya oldu. 25 Mart'ta Glastonbury'e gezimiz var, İngiltere'nin en mistik ve gizemli şehrini ziyaret edeceğiz. Bu gezimizden sonra ise 26 Nisan'da Kuzey Galler'e dört günlük gezimiz olacak. Gezilerimize gerçekten yoğun bir ilgi var, bu da bizi motive ediyor. 


Sosyal Kayna
şma ve toplanma Proje Başkanı Cazibe Şammali

Sizin sorumluluğunuzun içeriği nelerdir? Sosyalleşme açısından neler yapıyorsunuz? 

Sosyalleşme sorumlusu olarak, çağımızın en popüler sosyal medyası Facebook üzerinden aktif olmaya çalışıyorum. “Renkli Sayfalar” adlı bir sayfa kurduk ve böylece yeni arkadaşlar ekliyoruz. İkinci Bahar Derneğini tanıtıyoruz. Sürekli paylaşımlar yapıp Facebook arkadaşlarımızı faaliyetlerimiz hakkında bilgilendiriyoruz. Sosyal medya aracılığıyla bizi keşfedip faaliyetlerimize katılanlar oluyor. Ayrıca, sosyalleşme ve toplanma sorumlusu olarak kahvaltı, öğlen yemeği, fasıl ve nostalji geceleri düzenliyorum. Katılım gün geçtikçe artıyor ve bu bizleri mutlu ediyor. Kadınlarımız yeni arkadaşlar ediniyor, sosyalleşiyor ve günlük yaşamındaki dertlerini bir köşeye bırakıp keyifli zaman geçiriyorlar. Kadınlarımızın mutluluğuna şahit olmak da bizi gururlandırıyor. 

Tercümanlık servisinden Nafia Alpak 

 

Tercümanlık servisinde toplumumuz için nasıl yardımcı oluyorsunuz? 

Londra'da yaşayan toplumumuzun en önemli sorunlarından biri dil sorunu ve bu nedenle danışmanlık ve tercümanlık hizmetleri sunuyoruz. Sağlık, ev ve eğitim gibi konularda yardımcı oluyoruz. Örneğini Hackney ve Enfield bölgesindeki Housing Association ile çalışıyoruz, evsiz üyelerimiz için bizzat kendimizi Housing Association ile kontak kuruyoruz ve aplikasyon sürecini tamamlıyoruz. Son iki ay içerisinde sekiz kişiyi eve yerleştik. Toplumumuzun ihtiyaçları ve sorunlarını çözmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. 

North Cyprus UK Gazetesi olarak bizler de, toplumumuz için yararlı çalışmaların altına imza atan İkinci Bahar Derneği'ne başarılar dileriz...