MİHRİŞAH SAFA

 

 

Britanya’da 1 Mart Çarşamba gününden itibaren, araçlarında direksiyon kullanırken, herhangi bir şekilde cep telefonunu kullanan, konuşan herkese büyük ceza dönemi başladı.

Kulaklık, hoparlör ile cep telefonundan konuşmak, navigasyonu kullanmak, ellemek artık yasak. Mobil telefonlarını elledikleri, konuştukları, kullandıkları saptanan sürücüler, anında ehliyetlerine 6 puan ceza alacak, ayrıca 200 sterlin de para cezasına çarptırılacak.

Çarşamba (bugün) başlayan uygulamayı çok sıkı takip eden polisler, Britanya yollarında bu uygulamadan haberi olmayan sürücülere acımadı ve ilk günden büyük cezalar kesmeye başladı. Yeni ehliyet alanların , ehliyetlerinin iptal edileceği bildirildi.

Polisten yapılan uyarıda, aracınıza bindiğiniz anda cep telefonunu torpido cebine veya ulaşamayacağınız bir yere kaldırmak ve kontağı kapatana kadar kullanmamak talimatı verildi. Cep telefonlarının araçta, sadece kontak kapatılıp, araba park edildikten sonra kullanılması uygulaması da böylece uygulamaya konuldu.

Daha önce de başlatılan uygulamada, 3 puan ceza ile 100 sterlin para cezası vardı. Ancak, sürücülerin bu yasaya hiç uymadığı ve çok sayıda kazanın meydana geldiği görüldü. Aracını kullanırken, konuşan, text yollayan veya okuyan sürücülerin arttığı anlaşıldı. Bu ceza daha da artırılarak, bir misline çıkartıldı. Eğer aracınızı kullanırken, trafikte cep telefonunuzu kullanırken yakalanırsanız, şimdi alacağınız ceza 6 puan ve 200 sterlin para cezası olacak.

Araç kullanırken cep telefonu kullanımı nedeniyle , ölümle sonuçlanan çok sayıda kazanın meydana gelmesi üzerine emniyet daha sıkı , acımasız kuralları uygulamaya karar verdi ve 1 Mart 2017’den itibaren Britanya adasında“ Cep Telefonunu araç içinde kullanmaya yönelik katı önlemler başladı. Buna sürücülerin ne kadar uyacağı önümüzdeki günlerde belli olacakken, şimdi bilenler, bilmeyenlere yeni uygulamayı söyleyerek, önlem almaya başladı

 

YENİ UYGULAMA

 

Yeni cep telefonu kullanmama uygulaması şu şekilde:

Arac hareket halindeyken kullandığınız saptanırsa 6 puan ve 200 sterlin ceza

Telefonunuzu , aracınızın kontağını açmadan önce eldiven gözüne veya erişemeyeceğiniz bir yere koy7**