Sanat ile sporda başarılı bir isim olan Deniz Aker, pandemi döneminde evde kalırken boş durmadı ve doğadan topladığı ürünleri, birbirinden özel butik tasarımlarda buluşturdu


Su Balesi Antrenörü ve Arp Sanatçısı Deniz Aker, sanat ile sporu bir arada yürütürken, pandemi döneminde evde kaldığı günlerde butik tasarım ürünler yarattı. Tasarımları beğenilen Aker, 'Guru Dizayn' adıyla sosyal medya hesabı açarak ürünlerini pazarlamaya başladı.
Deniz Aker, 2020 Mart ayında KKTC'de başlayan pandemi döneminde, Filiz ismindeki çok yakın bir dostunun kendisine çiçeklerle ilgili bir ileti göndermesi üzerine bunlardan etkilenip denediğini ve el yatkınlığı sayesinde bunu başardığını belirterek, böylece 'Guru Dizayn' adıyla Instagram ve Facebook'ta sayfa açarak internet üzerinden ürünlerini pazarlamaya başladığını söyledi.
El işi konusundaki el yatkınlığının ailesinden geldiğini ifade eden Deniz Aker, “Tam bir Cumhuriyet kadını ve gelinlik terzisi Fatma Aliye Sardağ hanımın torunu oluşum ve annem Nilgün Aker’in de bu konulardaki yeteneği, tıpkı anneden kıza geçen bir miras gibi. Mesela gelinliğimi annem dikmişti” dedi.


 

'Guru Dizayn'ın anlamı çok özel
 

Deniz Aker, sayfaya neden 'Guru Dizayn' adını verdiğini de şu sözlerle anlattı:

“Eşim Metin ile birlikte birkaç isim üzerinde düşündük ama içimize sinmemişti. Ardından 'guru' kelimesi aklımıza geldi. Guru Dizayn'daki konseptin kuru çiçekler olması, Kıbrıs şivesinde kurunun 'guru' olarak söylenmesi ve Hint dinlerinde kullanılan 'guru' kelimesinin 'öğretmen' veya 'usta' anlamına gelmesi ve tabii bu durumunda benim öğretmen kimliğimle bağdaşmasından dolayı bir benzerlik hissettik ve işte o an aradığımız ismin bu olduğuna karar verdik”.


 

“Doğaya daha önce hiç bu kadar dikkatli bakmamışım”
 

Deniz Aker, eşiyle birlikte evin bir odasını atölye haline getirdiğini ve çalışmalarını burada yaptığını belirterek, tasarımlarını içinden geldiği gibi yarattığını kaydetti. Tasarım malzemelerinin bir kısmını doğadan topladığını söyleyen Aker, “Dışarıda gezinirken ağaçlarda ve çiçeklerdeki farklı tohumları, yaprakları ve kabukları bulmak beni çok mutlu ediyor. Şimdi fark ediyorum ki, doğaya daha önce hiç bu kadar dikkatli bakmamışım” dedi.
Aker, doğadan topladığı malzemeler yanında satın aldığı malzemeler de olduğunu ifade ederek, tüm bunları bir araya getirerek, yaratıcılığını ve sevgisini de katarak birbirinden eşsiz tasarımlar yarattığını vurguladı.

Kuru çiçekle en özel tasarımlar yapılıyor
 

Deniz Aker, kişiye özel butik tasarımlar ürettiğini, bir tasarımın başka bir benzerinin olmadığını anımsatarak, gelin taçları, el buketleri, tekli ve çiftli küpeler, klipsli, kıskaçlı ve çıt çıt tokalar, saç tarakları, bileklikler, farklı rüya kapanları, masa süsleri, çerçeveler ve çiçek broşlar tasarladığını belirtti.
İsteğe göre tasarım yaptığını da söyleyen Aker, “Tasarladığım ürünleri beğenip almak isteyen de oluyor; bu ürünlerden yola çıkıp rengini ve birkaç çiçeği çıkarıp veya eklememi isteyen de oluyor. Genellikle tasarımlarım beğeniliyor ve bu şekilde tercih ediliyor” dedi.


 

“Tasarımlarıma gözüm gibi bakıyorum”
 

Deniz Aker, yurt dışına da gönderim yaptığını anımsatarak, “Tasarımlarımdan Türkiye’ye gönderdiğim oldu. İlk başlarda, tasarımın adrese ulaşmaması ya da zarar görmesi gibi bir takım çekincelerim vardı. Postalarken zaten tasarımlarımızın üzerine 'Hassas bir üründür' ifadesini yazıyoruz. Ürünler, çok kırılgan ve hassas olduğundan tasarımlarımın hepsine gözüm gibi bakıyorum" dedi.
Aker, Instagram ve Facebook'taki 'Guru Dizayn' sayfasını takip edenlerin ürünleri görebileceğini ve bir mesaj kadar uzakta olduklarını belirtti. Deniz Aker, ürünlerinin bazılarının da Girne’de 'Cactus Art' adındaki çiçek dükkanında da satışta olduğunu vurguladı.