Sağlık Bakanlığı dün gece açıklanan ve bu akşam 20:00'de yürürlüğe girecek kararları tadil etti. Gelen tepkiler üzerine bazı sektörlerin açık kalması kararlaştırıldı.

Bakanlık açıklamasına göre açık sektörler ile ilgili düzenlemeler şöyle:

-Marketler, eczaneler, ecza depoları, medikal malzeme satıcıları, maske ve dezenfektan üreticileri, fırınlar, kasaplar, petrol istasyonları, un fabrikaları, su fabrikaları, meşrubat üreticileri, süt ve süt ürünlerini işleyen kuruluşlar, tüp gaz dolum ve dağıtım kuruluşları, özel güvenlik hizmetleri, internet servis sağlayıcılar, ithalatın ve ihracatın devamını sağlayan hizmetleri verecek kuruluşlar, tedarikçiler, tarımsal ve hayvansal faaliyetler yürüten kuruluşlar, veterinerler, yem satıcıları, çiftçiler, seracılar, sebze toptancıları, hayvancılar, özel klinikler, özel laboratuvarlar, özel hastaneler, özel medya kuruluşları, özel üniversitelerin yurt hizmetleri, GSM ve iletişim hizmeti veren kuruluşlar ve internet servis operatörleri, narenciye kesim ve paketleme ekipleri. Ancak, fırınlar üretime ve satışa açık olup, sadece Pazar günleri üretim yapıp satış yapmayacaklar. Profesyonel Balıkçılar çalışmalarına devam edebilecek.

Eczacılar Birliği’nin önerileri doğrultusunda nüfusun kalabalık olduğu Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa ilçe merkezlerinde bulunan toplam eczaneler iki gruba ayrılarak 08:00-15:30 saatleri arasında dönüşümlü olarak çalışacak. Üç ilçe merkezi dışında kalan bölgelerde faaliyet gösteren eczaneler normal çalışmalarına devam edecektir. Ayrıca tüm ilçelerde saat 15:30’dan sonra hizmet verecek nöbetçi eczane sayısı Eczacılar Birliği tarafından düzenlenecek. Ecza depoları ise saat 11:00-15:00 arasında hizmet verebilecek.

Benzin istasyonu, manav, kasap/balıkçı, market gibi temel ihtiyaçların karşılanması çerçevesinde hizmet veren işletmeler 09:00 ile 17:00 saatleri arasında açık kalabilecek. Marketlerde cafe, restoran, çocuk oyun alanları kapalı olacak.

Gıda ve açık olması uygun görülen diğer işletme tedarikçileri, 17:00’dan sonra ertesi gün sabah saat 08:00’a kadar işletmeler ile istişare ederek tedarik yapabilecekler.

Açık olan Üniversitelerin yemekhanelerinde minimum sayıda personelle hizmet verilebilecek. Ancak üniversite kampüslerindeki cafeler kapalı olacak.

Özel yurtlarda elzem görülen güvenlik, temizlik ve idari işler en az personelle yürütülecek.