North Cyprus UK

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği eski Başkanı Hasan Karlıtaş, turizm ile korona virüsü ilişkisi üzerine değerlendirme yaptı. Dünyanın ciddi bir sınavdan geçtiğini ve en büyük krizin turizm sektöründe yaşandığını ifade eden Karlıtaş, en çok turistin ziyaret ettiği, İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda sokakları bomboş olduğunu belirtti.

Karlıtaş'ın açıklaması şöyle:

“Turizmin tarihsel gelişimi ve korona virüsü, seyahat ilişkisi üzerine kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum. 1950'li yıllarda başlayan ilk turizm hareketine, o yıllarda 25 milyon turist yer değiştirerek katılmıştı. Geçen seneler içerisinde, çok hızlı değişen turizmde, 2019'da seyahat rakamı, yani 70 sene sonra 1 milyar 400 milyon turiste ulaştı. İnsanlar farklı sebeplerle yer değiştirmeye başladı. Bunu da sevdi.

Turizmin ülke ekonomilerine ve sosyo-kültürel hayatlarına büyük katkıları oldu. Lâkin taşıma kapasitelerini aşan ülkeler, " no more tourist " demeye başladı. Turizmin artıları yanında çevreye, doğal hayata, vahşi yapılaşmaya ve gündelik yaşama verdiği zarar konuşulmaya başlandı. Üretim yerini tüketime, yavaşlık sakinlik yerini hıza bıraktı.

Tatil deneyimi insanı rahatlatan güzel bir duygu. Ancak mass turizm dediğimiz kontrolsüz kitlesel hareketler sürdürülebilir olmaktan çıktı. Bu yüzden yıllarca, planlı kontrollü turizm, sürdürülebilir tarih-kültür-doğa ve insan dostu turizm, mass değil klas turizm diye duruş sergiledik. Son dönemde hepimizi, tüm dünyayı etkileyen korona virüsü, turizm ve seyahat ile yayılış gösterdi.

Turizmden en fazla pay alan ülkeler ve en çok seyahat eden ülke insanları sıkıntı yaşıyor. Ülkemize de dünyaya da, virüs yayılışı, yer değiştirme ve seyahat ile oldu. Bir zamanlar turist kaynayan, en çok turistin ziyaret ettiği, İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda sokakları bomboş... Yakında İngiltere ve Türkiye de öyle olacak. Dünya ciddi bir insanlık sınavı veriyor. Bu kaos ortamında, en büyük krizlerden biri de, turizmde yaşanıyor. Bu süreç uzadıkça zor günler yaşanacak.

Dünyada, 10 kişiden biri turizm ile ilgili meslek grubunda çalışıyor. Turizmci arkadaşımız Prof. Dr. Levent Altınay kaç gündür, gelişler durdurulsun bu virüsün en büyük yayılma riskinin seyahat olduğunu anlatıyor. Virüsü ne kadar erken yok edebilirsek kendimizi o kadar erken toparlayabiliriz. Elbette belirli bir zaman sonra hayat eskisi gibi olmayacaksa bile normale yakına dönecek. Turizm de kendine yeni bir pay yakalayacak. Ancak şimdi tatil plânlarını belirli bir süre erteleyip, evde kalma zamanı...

Çok hassas bir alan olan Turizm krizleri sevmez. Turizmde kriz demek en az 50 sektörün doğrudan veya dolaylı etkilenmesi demek. Bu süreçte turizmin kayıpları ve işsizlik konularına mutlaka çareler üretilmeli... Günün sonunda bir ay öncesine kadar, turisti çok seven, yabancı dostu Kıbrıs halkı , şu anda turist görmek istemeyen bir ruh haline sahip.

Zor günlerin erken sona ermesi en büyük temenni. Her şey gelir geçer ancak SAĞLIK her şeyden önemli... Sağlıklı günler...