North Cyprus UK

Anestezi Uzmanı ve Tıp-İş Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şükrü Onbaşı, Haber Kıbrıs Web TV’de Hüseyin Ekmekçi’nin programına telefonla bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu.

Vakalarda yaşanan ciddi artışın hastanede ‘kaotik’ bir ortama sebebiyet verdiğini anlatan Onbaşı, “dışarıdan devamlı pozitif vakalar yağıyor” dedi.

Mart ayında ülkede başlayan salgının ardından sağlık ekiplerinin Nisan ayı sonunda yoğun bakım servislerine girmeye başladığını hatırlatan Onbaşı, şu anda o döneme göre hasta sayısı çok fazla olmasına rağmen yoğun bakımda hasta bulunmadığını ancak bu aşamadan sonra tekrar yoğun bakımlara döneceklerini öngördüklerini anlattı.

"Artık yoğun bakım hastalarını bekliyoruz"

Onbaşı şöyle konuştu:

“Nisan sonu itibarıyla yoğun bakımlara girmeye başlamıştık. Şu anda vaka sayımız o döneme göre çok fazla olmasına rağmen sevindiricidir ki yoğun bakımda hastamız yoktur. Sebebi, yurtdışından gelen hastalar genellikle asemptomatikti.

Ancak şu andan itibaren artık yoğun bakım hastalarını bekliyoruz.  İç bulaş başladı, semptomları olan hastalar gelmeye başladı, zatürreli hastalar gelmeye başladı. Biz bu aşamadan sonra artık yoğun bakım hastalarını bekliyoruz. Ay sonuna doğru tekrar yoğun bakımlara gireceğimizi öngörüyoruz.

Şu an yoğun bakımımız boş. Ayaktan tanı merkezindeki enfesiyon ve göğüs hastalıkları servisleri yoğun bakıma dönüştürülebilir bir organizasyonda…”

"Radikal kararlar alınmazsa sayılar kat kat artacak"

Hastanede kaos yaşandığını ifade eden Dr. Onbaşı, doktorların vaktini hastalarla uğraşmak yerine beyhude işlerşe uğraşarak harcamak zorunda kaldığını vurguladı.

İvedi olarak radikal kararlar alınmazsa vaka sayılarının kat kat artacağı uyarısında bulunan Onbaşı, halk sağlığının riske atılmaya devam edilmesi durumunda eylem sürecine gireceklerini ifade etti.

Onbaşı şunları kaydetti:

“Burada ortam kaotik diyebilirim. Şu anda karantinada görevli üç hekim arkadaş var. Dışarıdan devamlı pozitif vakalar yağıyor. Doktorlar vakitlerinin çoğunu onlara yatak bulmakla harcıyor. Karantina otelleri ve temaslı otelleri dolmuş durumda. Ciddi yer sıkıntısı baş gösteriyor. Hastalarla ilgilenecek durumda olmamız gerekirken, vaktimizin çoğu yatak boşaltmak, otellerde yer aramak gibi beyhude işlerle geçiyor. Işimizi yapamıyoruz. Ciddi kaos var.

Radikal kararlar alınmazsa bu sayılar kat kat artacak, iç bulaş artacak ve biz baş edemeyecek duruma geleceğiz. Eğer radikal kararlar alınmazsa ve halk sağlığı riske atılırsa eylem sürecine kesinlikle gireceğiz.”