Dr. Hakan Dinçyürek, Koronavirüs pandemisinin eve kapanarak geçen bir şey olmadığını ifade ederek kısmi bir şekilde normale döndüğümüzde ‘iş bitti de normalleşiyoruz’ dersek bunun en büyük hata olacağını söyledi.

BRT ekranlarında konuşan Dinçyürek şöyle dedi; “KKTC’de dış dünyaya kapandık, içte de olanı hızla tespit etmeye çalıştık. Karpaz tam izole edildi mi, edildi. Yakın temaslar da tarandı. Yeni bir şey olsa olurdu. İki hafta geçti çünkü…”

“VİRÜS ANCAK 3 ŞEKİLDE SON BULUR. EVE KAPANARAK DEĞİL”

“İzolasyon bu anlamda başarılı… Şimdi yeni bir dalganın oluşması yeni bir bulaşma ile mümkündür. Eğer bağışıklığımız yoksa 1 ay ya da 3 ay fark etmez, dış dünyaya açıldığımız anda hasta olacağız. Halkımız şunu bilmeli ki bu virüs ancak 3 şekilde son bulur. Eve kapanarak değil…

İlki bir nüfusta yüzde 70-80 oranında kişiye bulaşırsa ki kimi ölür, kimi iyileşir, kimi de farketmez bile kapmış olduğunu… İkincisi mutasyona uğrar ve niteliği değişir. Ümit ediyoruz ki mutasyonla hastalık yapma becerisini  kaybedecek. Ama bunun da bir süresi yok. Bunu bekleyerek de eve kapanamazsınız…

Üçüncüsü bilindiği gibi aşı… Başka türlü bir son yok. Yani eve kapanalım da sonlanacak diye bir şey yok. Sonlanmayacak…”

 “KISMİ BİR ŞEKİLDE NORMALE GELDİĞİMİZ ANDA ‘İŞ BİTTİ DE NORMALLEŞİYORUZ’ DERSEK BU EN BÜYÜK HATA OLUR”

“Dikkat edilirse özellikle sağlık sistemi çöken ülkeler ilk aşamada kapanmadılar ve hızlı yayıldı. Biz kapandık ve yayılmadı, buna engel olduk. Ve doğru yaptık. Tarih vermek doğru değil; yakın bir gelecekte kısmi bir şekilde normale geldiği anda ‘iş bitti de normalleşiyoruz’ dersek bu en büyük hata olur.”

Kaynak: Kıbrıs Postası / Vatan Mehmet