North Cyprus UK – Filiz Seyis

Son günlerde aniden rahatsızlanarak hayatını kaybeden kişi sayısındaki artış dikkat çekiyor.

Son iki günde 44 – 69 yaşları arasında, üçü yabancı olamk üzere 4 kişinin aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdiği kayıtlara geçti.

Birçok sağlık uzmanı, koronavirüsün kalp krizi, ritim bozuklukları, ve ani ölümlere yol açabileceğini ortaya koyarken, ülkemizde meydana gelen ani ölümlerin koronavirüs kaynaklı olabileceği şühhesi de akıllara geliyor.

GÜRKUT: "OTOPSİLERDE COVİD-19 TESTİ YAPILIYOR"

Konuyla ilgili North Cyprus UK’e konuşan Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Kuzey Kıbrıs’ta Mart ayından beridir gerçekleşen tüm ‘ani ve şüpheli’ ölümlerin otopsilerinde covid-19 testi yapıldığı bilgisini verdi.

Mart ayından beridir yapılan otopsilerde herhangi bir covid-19 vakasına rastlandığı bilgisinin kendilerine verilmediğini belirten Gürkut, ani ölümlerin en büyük nedeninin kalp krizi olduğunu vurgulayarak belli bir yaşın üzerinde olan ve / veya kronik hastalığı olan kişileri kardiyolog kontrollerini yaptırmaya çağırdı.

"HERKES İLKYARDIM BİLGİSİNE SAHİP OLMALI"

Evinde aniden kalbi durmuş bazı ve sağlık ekiplerinin gelip müdahale etmesiyle hayata dönmüş birkaç vakaya da rastlandığını aktaran Dr. Gürkut, “Ancak sağlık ekipleri müdahale edene kadar bu kişilere müdahale edilmediğinden, sağlık ekiplerince canlandırılmalarına rağmen beyinlerinde hasar meydana gelmiştir. Bu da halkın ilkyardım bilgisinin olmadığını gösteriyor. Herkesin temel ilkyardım bilgilerine sahip olması hayati önem taşımaktadır” dedi.