North Cyprus UK

 Kıbrıs TV’de Erçin Şahmaran’ın konuğu olan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, koronavirüs salgınında sağlık ve ekonomi alanlarında alınan tedbirleri değerlendirdi, öneriler ortaya koydu.

“Bu savaşı ortak toplumsal bir başarı hikâyesine çevirmeliyiz”

Derhal bir kriz merkezi kurulması gerektiğini söyleyen Erhürman, “Hükümetin, partilerin, sağlık alanındaki uzmanların, belediyelerin, polisin, sivil savunmanın yetkilileri orada bulunmalı, süreç tek merkezden yürütülmeli. Konuyla ilgili açıklamalar da yine bu merkezden düzenli ve sürekli olarak paylaşılmalı” dedi.

Bu savaşı ortak toplumsal bir başarı hikâyesine çevirmemiz gerektiğini ifade eden Erhürman, daha fazla organizasyon bozukluğu olmaması gerektiğini belirterek, Birkaç ay sonra ‘biraz abartmışız’ dememizde sorun olmaz ama ‘daha fazlasını yapmalıydık’ dememizde sorun var” dedi.

“Bu iş şaka şenlik değil”

Bazı pozitif vakaların temas ettikleri kişiler konusunda bilgi gizlemesine değinen Erhürman şöyle konuştu:

“Bu iş şaka şenlik değil. Temaslıları tespitte sorun yaşarsak bunun hesabını kimse veremez. Burada insan hayatından bahsediyoruz.

İnsan hayatından bahsediyoruz. İnsanların sağlığından kaybetmesinden ve evlerine ekmek götürememesinden bahsediyoruz. Vaka sayısı artarsa sistem yeterli olamayabilir. Temaslı birini tespitte geciktiğimiz her dakika yeni vakalar demektir”

“Doğru adımlar atmalıyız”

“Sağlıkta olduğu gibi ekonomide de tablo açıktır. İnşaat sektörü, turizm sektörü uzun bir süre için durdu. Eğitim sektörü durdu. O halde mecbursunuz, parayı piyasaya pompalayacaksınız.

Böyle bir krizde dibe vurduğumuz yerden doğru şekilde yükselelim. Doğru adımlar atmazsak hiç yükselemeyeceğiz zaten. Bu gemi su alıyor ve hepimiz içerisindeyiz. Bir biçimde her eve her insana asgari ihtiyaçlarını karşılayacak durumu sağlamalıyız. Aksi takdirde ciddi bir sosyal patlama riski var ve bu olursa bununla da baş edemeyiz.

Hem sağlıkta hem ekonomide kendi içimizde şu an ne yapıyorsak daha iyisini yapabilecek durumdayız.”

“İngiltere’den aldığım haberler beni dehşete düşürdü”

İngiltere’de hayatını kaybeden Kıbrıslı Türklere de başsağlığı dileyen Erhürman, İngiltere’den aldığı haberlerin kendini dehşete düşürdüğünü ifade etti.