North Cyprus UK – Filiz Seyis

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla aranan grip ve zatürre aşılarına bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle talep daha da yüksek…

Uzmanlar, özellikle risk grubunda olan kişilerin grip ve zatürre aşılarını muhakkak yapması gerektiğini duyururken Kuzey Kıbrıs’ta bu aşıları bulmak şu sıralar mümkün değil.

UZMANLAR UYARIYOR…

Eski Başhekim Dr. Bülent Dizdarlı, dün yaptığı açıklamada, özellikle risk grubundaki vatandaşları grip ve zatürre aşıları konusunda eczaneleri ve hekimleri ile temasa geçmeye çağırmıştı.

Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Başkanı Özlem Gürküt de bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını ile ilgili risk grubunda olan kişileri bu yıl hem zatürre hem de grip aşısı yaptırmaya çağırdı.

Gürkut, “Grip ve Zatürre aşılarını öncelikle risk grubundaki yani ağır kalp hastalığı, ağır diyabet hastalığı, KOAH, astım, kronik bronşit, kanser hastalığı olan, hemodiyaliz tedavisi gören hastalarla 65 yaşın üzerinde olanların yaptırması önemlidir. Bu yılın grip aşısı henüz piyasaya çıkmamıştır. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak Sağlık Bakanlığı’na toplumumuza yetecek uygun miktarda aşı sağlanması yönünde hatırlatma yapmıştık. Şu anda piyasalarımızda mevcut zatürre aşılarının ise RİSK GRUBU hastalara yapılması önemlidir. Lütfen buna dikkat edelim” ifadelerini kullandı.

RİSK GRUBUNDAKİLER AŞI BULAMIYOR!

Uzmanların bu çağrıları üzerine, grip aşısı henüz piyasaya çıkmasa da zatürre aşına ulaşmak için eczanelere giden ‘risk grubundaki’ vatandaşlar ise eczanelerden ‘zatürre aşısı’ kalmadığı yanıtını aldı.

Kimisi diyabet, kimisi tansiyon kimisi akciğer rahatsızlığı olan risk grubunda kişiler gazetemize ulaşarak endişelerini dile getirmesi üzerine ise Dr. Özlem Gürkut’a ulaştık.

“GENÇLER BİLE AŞILANDI”

North Cyprus UK’e konuşan Dr. Özlem Gürkut, şu anda piyasalarımızda mevcut olduğunu duyurdukları zatürre aşısının da tükenmiş olabileceğini belirterek, 18 – 20 yaşlarında olup hiçbir sağlık problem olmayan kişilerin bile aşılanmasından yakındı.

Sabah saatlerinde Eczacılar Birliği ile aşılarla ilgili yaşanan sıkıntıyı görüştüklerini anlatan Gürkut, aşılama ile ilgili iyi bir organizasyona ihtiyaç olduğu ve aşı eksikliği giderilince önceliğin risk grubundaki vatandaşlara verilmesi konusunda aynı fikirde olduklarını söyledi.

Temmuz ayından beridir Sağlık Bakanlığı’na grip ve zatürre aşıları temini için adım atılması konusunda öneriler yaptıklarını da ifade eden Gürkut, henüz gerekli bu girişimin yetkili makamlarca yapılmadığını belirtti.