Döviz krizine karşı bir süreden beri ilgili kesimlerle işbirliği halinde çalışmalarını sürdüren hükümet, bir dizi önlem aldı.

 

Bu çerçevede vergi ve fonlarda kurlar 90 gün süreyle sabitlenirken; yüzde 10 oranındaki kira stopajı da TL’de yüzde 7’ye düşürüldü, dövizde yüzle 13’e yükseltildi.

 

Konuyla ilgili kararlar, bugün saat 14.00’te olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu öncesinde Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından açıklandı.

 

Dövizde yaşanan hareketlilik karşısında bazı konularda aldıkları tedbirleri açıklaya Başbakan Kalyoncu, turizmin ve eğitimin öncelikli sektör olarak belirledikleri KKTC’de, bu alanlarda rekabet edebilirliği sıkıntıya sokmamak ve ithalat ağırlıklı ekonomi olması nedeniyle özellikle temel tüketim  maddelerine kur artışından dolayı maliyet yansımasını azaltmak için vergi ve fonlarda 90 gün süreyle kur sabitlemesine gidileceğini söyledi.

 

KUR SABİTLEMESİ SİGARA, ALKOLLÜ İÇKİ, MOTORLU ARAÇLAR İLE AKARYAKIT ÜRÜNLERİNİ KAPSAMAYACAK

 

Kur sabitlemesinin, tüm gıda, giyecek, mobil ve elektrikli eşya, ilaçlar, tarımsal gübre ve bunun gibi ithal ürünleri kapsadığını dile getiren Kalyoncu, sigara, alkollü içki, motorlu araçlar ile akaryakıt ürünlerinin ise kapsam dışı olduğunu kaydetti.

 

KUR SABİTLEMEDE MART-AĞUSTOS DÖNEMİ RAKAMLARININ ORTALAMASI ALINDI

 

90 gün süreyle uygulanacak sabit kur uygulamasında Dolar’ın 2.70,  Sterlin’in 4.14, Euro’nun da 2.97 olarak sabitlendiğini söyleyen Kalyoncu, bu kurların belirlenmesinde KKTC Merkez Bankası’nın Mart-Ağustos dönemi kur rakamlarının ortalamalarının alındığını bildirdi.

 

TAPU DEVİR HARÇLARI VE STOPAJLARINDA DA 90 GÜN SÜREYLE SABİT KUR

 

İnşaat sektöründe de kur artışlarından dolayı yaşanabilecek olumsuzlukları minimize etme adına tapu devir harçları ve stopajlarında 90 gün süreyle sabit kur uygulamasına gidileceğine dikkat çeken Kalyoncu, ithalatta uygulanacak kurların tapu işlemlerinde de uygulanacağını belirtti.

 

KİRA STOPAJLARI TL’DE YÜZDE 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ

 

Gerçek tüzel kişilerin yapmış olduğu kira sözleşmelerinin Türk Lirası üzerinde yapılmasını teşvik etmek amacıyla halen sözleşme bedelinin yüzde 10’u olan kira stopajının Türk lirası olan sözleşmeler için yüzde 7’ye düşürüldüğünü, yabancı para biriminde olan sözleşmeler için ise yüzde 13’e  yükseltildiğini, bu konuda yasal düzenleme yapılacağını kaydetti.

 

KREDİLERLE İLGİLİ ÖNLEM  ALINMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

 

Kredilerle ilgili önlem almanın şu anda mümkün olamayacağını  ancak bu konuda çalışmaların süreceğini söyleyen Kalyoncu, pek çok vatandaşın döviz niteliğinde mevduatı olduğunu ve bankaların döviz mevduatlarının tuttuğundan dolayı da Türk lirası tüketici kredilerinde bile Türk Lirası’na hemen geçilmesinin kolay gözükmediğini vurguladı.

 

Kalyoncu,  yasal tedbirlerin alınmasının ardından bu konuda da adımların atılabileceğini söyledi.

 

BAKANLAR KURULU GÜNDEMİNDE GİRNE LİMANI VAR

 

Alınan tedbirlerle ilgili bugün Bakanlar Kurulu’na bilgi vereceğini dile getiren Kalyoncu, Bakanlar Kurulu gündeminde Girne Limanı konusunun olduğunu, Girne Limanı’ndaki mendireğin yıkılmak üzere olmasından dolayı bugünkü toplantıda bu konunun ele alınacağını ekledi.