Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik bir televizyon kanalında sarf ettiği sözleri eleştirerek, “tek çare federasyon’ söyleminin, Kıbrıs Türk toplumunu aciz bir konuma getireceğini iddia eden Dışişleri Bakanı Sayın Ertuğruloğlu’nun bu politikası, Kıbrıs Türk halkını dünyadan tecrit edilmişliğin, belirsizliğin ve çözümsüzlüğün uzun yıllar boyunca devamına mahkûm etmek anlamına gelmektedir” dedi.

Kişisel sosyal medya hesabından açıklama yapan Toros, adil ve kalıcı kapsamlı çözümün hangi çerçevede ve şartlarda olabileceğini, BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarında açıkça belirttiğini ifade eden Toros, “federasyon öldü” demenin, Kıbrıs Türk tarafının BM nezdinde ortaya koyduğu ve çözüm bağlamında elde ettiği tüm kazanımları, müzakerelerde varılan yakınlaşmaları ve psikolojik üstünlüğü bertaraf etmek demek olduğunu ifade etti.

Federasyon dışındaki alternatif desteklenmez

İşte Fikri Toros’un ilgili paylaşımının tam metni:

“Yeni koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı Sayın Tahsin Ertuğruloğlu bugün katıldığı bir TV programında, “Bundan sonra izlenecek politikalar toplumlararası görüşmelerde izlenecek politika olmamalıdır. Ayrı bir egemen devlet sahibi olduğumuzu, geleceğimizin de bu egemen devlet noktasında olacağından taviz vermememiz gerekir. Eğer bir anlaşmaya gidilecekse bu KKTC’nin varlığı ve egemen eşitliği temelinde olur, başka türlüsü olmaz” ifadelerinde bulunmuştur.

Kıbrıs Türk Toplumu’nun siyasi eşit statüsü ve güvenliği bir kez daha tartışılır olmayacağı, adil ve kalıcı kapsamlı çözümün hangi çerçevede ve şartlarda olabileceği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında açıkça belirtilmiştir.

Bu kararlar geçerli olduğu müddetçe ne Birleşmiş Milletler üyeleri, ne BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi temsilcisi devletler, ne de Kıbrıs’ın tam teşekküllü üyesi olduğu Avrupa Birliği, federal çözüm dışındaki bir alternatifi desteklemeleri sözkonusu olmaz.

Dahası, barış tesisi sürecinde toplumların günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya ve statükonun erozyona uğratılmasına yönelik yüksek etki gücü olabilecek “Güven Artırıcı Önlemler”i dahi, Kuzey’deki devletin statüsü yükselebilir endişesiyle karşılayan Rum tarafının, eşit egemenliğe dayalı iki devletli çözümü kabul etmesi hiçbir şekilde mümkün görünmemektedir.

“ Tek çare federasyon “ söyleminin, Kıbrıs Türk toplumunu aciz bir konuma getireceğini iddia eden Dışişleri Bakanı Sayın Ertuğruloğlu’nun bu politikası, Kıbrıs Türk halkını dünyadan tecrit edilmişliğin, belirsizliğin ve çözümsüzlüğün uzun yıllar boyunca devamına mahkum etmek anlamına gelmektedir.

Bilinmelidir ki ‘federasyon öldü’ demek, Kıbrıs Türk tarafının BM nezdinde ortaya koyduğu ve çözüm bağlamında elde ettiği tüm kazanımları, müzakerelerde varılan yakınlaşmaları ve psikolojik üstünlüğü bertaraf etmek, ayrıca Kıbrıs Türk halkının 2004 Annan Planı referandumunda ortaya koyduğu federal çözüm iradesine saygısızlık anlamına gelmektedir.

Bu politika, çözüm sürecindeki çıkmazın aşılmasına yönelik olarak yürütülen çabaları zorlaştıracak ve bunun sorumluluğu Kıbrıs Türk Toplumu’na mal edilecektir!”