Protokol uyarınca 2 Oda arasındaki işbirliği en üst düzeye çıkarılacak, Odalar arası diyalog artırılacak,  Oda mensuplarının bir araya gelerek ekonomik ve sosyal ilişki kurması sağlanacak ve Oda üyelerinin birlikte yapacağı iş hacmi yükseltilecek.

KTTO’da, Oda Başkanı Turgay Deniz ile İngiltere KTTO Başkanı Dr Muhammet Yaşarata’nın imza koyduğu protokol, İngiltere ve KKTC’deki  yatırım ve ticaret fırsatlarının karşı tarafa da haber verilmesini ve iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesini, KKTC’de üretilen  ürünlerin İngiltere’de pazarlanması için İngiltere’deki Odanın destek vermesini de ön görüyor.

Protokole göre ayrıca,  birlikte  seminerler, fuarlar, şirket tanıtım faaliyetleri düzenlenecek ve KTTO İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler’in KKTC’de emlak alımı gibi konularda yaşadığı sorunlarla ilgili yardımcı olacak.

Yıllar’dan sonar iki Ticaret Odası arasında böyle bir işbirliği ilk kez imzalandı. Törene katılan KTTO’sı Başkanı Turgay Deniz, Başkan Yardımcısı Mehmet Eziç ve Yönetim Kurulu üyleri, İngiltere KTTO Başkanı Dr Muhammet Yasarata ve Başkan Yardımcısı Ahmet Dourmoush, Protokel imzalandıktan sonara ilk toplantıyı gerçekleştirmek için toplantı odasına geçildi. Toplantı hakkınada alınan bilgilere göre, iki Ticaret odsının hızlı bir şekilde işbirliği yapacakları konular değerlendirildi. Bu ilk toplantıda el alınan başlıca konular, Nisan ayı içerisinde iki Ticaret odası İngiltere’de bir araya gelerek ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine Charter Seferlerin Direk’ yapılabilmesi için büyük bir İmza toplama kampanyası başlatımasına karar verildi. Ayrıca iki Ticaret Odası İngiltere’deki bütün derneklerin bir araya geldiği ‘İngiltere Kıbrıs Türk Birlikleri Konseyi’ ile de bir işbirliği antlaşması imzalanması kararlaştırıldı. Bununların yanında, Kıbrıs’tan İngiltere’ye direk Ticaretin de nasıl kolaylaştırıp önünün açılacağı konularının da çalışması başlatılacak. Alınan kararlar doğrultusunda, KKTC hükümetiyle yakın çalışarak İngiltere’deki lobicilik faliyetlerine hız kazandırlıması için bir çalışma hazırlanacak. 

 

DENİZ

Protokol imza töreninde konuşan KTTO Başkanı Turgay Deniz, protokolün uygulanması halinde bunun her iki Odaya da fayda sağlayacağını kaydetti. “Kazan-kazan” prensibiyle iş yaptıklarını ifade eden Deniz, bu protokolün büyük kazanım olduğunu belirtti. KKTC ekonemisinin ileriye taşımak için İngilter’deki Kıbrıslı işadamları ile birlikte hareket etmenin önemine değinen KTTO Başkanı Turgay Deniz, böylesi bir iş birliğin ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağını vurguladı. Daha sonra protokel ile ilgili detaylı bilgi veren KTTO Başkanı Turgay Deniz, Protkolün başlıca işbirliği başlıkların sıraladı:

Kuzey Kıbrıs'taki iş adamları ile Birleşik Krallık'taki Kıbrıslı Türk işadamları arasındaki karşılıklı işbirliğini geliştirme ve ticaret hacminin artırılması için çalışmak.

Kuzey Kıbrıs'taki iş adamları ile Birleşik Krallık'taki Kıbrıslı Türk işadamları arasındaki sosyal ilişkileri geliştirmek ve ortak ziyaretler yapmak ve birlikte etkinlikler düzenlemek.

 İlgili ülkelerin ekonomik koşulları, yatırımları ve ticaret imkanları hakkında bilgi paylaşmak.

 Her iki Ticaret Odası üyeleri arasında, ortak ekonomik ve ticari bağlar kurmaya ve geliştirmeye yardımcı olmak.

 KKTC ürünlerini Birleşik Krallık'a ihraç etmeye ve pazarlamaya yardımcı olmak ve bu işbirliği için şartlar hazırlamak.

 Birleşik Krallıkta yaşayan Kıbrıslı Türk işadamlarının ürünlerinin KKTC'ye ihraç edilmesine ve pazarlanmasına yardımcı olmak ve bu işbirliği için şartlar hazırlamak.

Ekonomik ve ticari kapasiteyi artıracak ortak fuar, sergi ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve üyeleri bu organizasyonlara katılmaya teşvik etmek.

 İngiltere'de şirketlerin KKTC’de tanıtımını desteklemek ve KKTC'de Şirketlerin de İngiltere’de tanıtımını sağlamak.

Kuzey Kıbrıs'ta ev, arazi, iş ve diğer mallara yatırım veya satın alma ile ilgilenen İngiltere merkezli Kıbrıslı Türk yatırımcılara yasal düzenlemeler konusunda yardım sağlamak; Onlara yönlendirme ve danışma hizmetleri sunmak.

 CTCC UK üyelerini TCCoC web sitesini ziyaret etmeye teşvik etmek, gerekli bilgilere ulaştırmak ve faaliyetleri takip etmek.

Taraflar arasındaki işbirliğinin verimli ve sürekli olmasını sağlamak için her iki tarafta bir koordinatör atamak.

 

YAŞARATA

İngiltere KTTO Başkanı Dr Muhammet Yaşarata da, konuşmasında, İngiltere’deki iş insanları olarak sürekli KKTC’ye gelip gittiklerini ve KKTC’nin her açıdan daha iyi hale gelebilmesi için uğraş verdiklerini kaydetti. Yaşarata, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk muhasebeciler arasında yaptıkları çalışmada, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk işletmelerinin yaptığı yıllık cironun 5 milyar pound'un üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Böyle bir ciro Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir yıl içerisinde toplamda yapmış olduğu Gayrisafi Milli hasıladan daha fazladır" dedi. Yaşarata, ayrıca İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türk nüfusunun 300 bin'e yaklaştığını ifade etti.

Yaşarata konuşmasına şöyle devam etti:

"Kıbrıslı Türkler İngiltere'de 50 milyar pound civarında bir Mal varlığın olduğu hesaplanmaktadır. Bu rakamlar ile her geçen gün Kıbrıs’lı Türklerin İngiltee’de bir siyasi güç olma yolunda emin adımlar atmaktadır.’ dedi.

‘Yıllar içerisinde, Kıbrıs’lı Türklerin İngiltere’deki oluşturmaya başladığı siyasi gücü ile bir çok Belediyelerde Meclis üyelikleri kazanılmıştır. İngiltere’deki Belediye Meclis üyelikleri çok önem arzetmektedir. Belediyelerin ortalama nüfusları 200 bin kişinin üzerindedir ve Belediyelerin İngiltere’deki ekenomik, siyasi ve sosyal alanlarda çok önemli yetkileri vardır’.

İngiltere’de lobicilik faaliyetleri de sürdürdüklerini dile getiren Yaşarata,  İngiltere’deki Kıbrsılı Türkler’in büyük güç olmuş durumda olduğunu ve bu kişilerin KTTO ile nasıl bir işbirliği içerisine girebileceği, aralarında  nasıl bir iletişim ağı kurulabileceği konusunda çalışma başlatacaklarını ifade etti.

Yaşarata, İngiltere’de KKTC’yle ilgili bir tanıtım pazarlama eksikliği olduğunu ve KKTC’yi İngiltere’de tanıtmak gerektiğini de söyleyerek, bu konuda KKTC’deki siyasilere görev düştüğünü de dile getirdi.






Kaynak: Kibrishaber.com