Başbakan Tatar, Haber Kıbrıs TV’de katıldığı bir programda soruları yanıtladı.

Başbakan Ersin Tatar, “hedeflerinin ekonominin kısa süre içinde eski noktasına gelebilmesi için gereken zemini oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde ileri gitmesinin yolunu açmak olduğunu, Türkiye ile imzalanan Antlaşma’nın buna destek sağlayacağını” söyledi.

“Reel sektör için ayrılan kaynağın nasıl kullanılacağının sorulması üzerine Başbakan Tatar şunları söyledi:

“Türkiye’nin sağladığı bir destek var ama siz elinizdeki imkânları da değerlendirmek durumundasınız. Herkesin ve tüm sektörlerin beklentileri vardır. Burada dengeli davranmak ve doğru yönetmek önemlidir.

Biz ülkeyi herkesten görüş alarak yönetiyoruz. Bizim dediğimiz olacak demiyoruz. Hep birlikte değerlendirecek ve süreci yöneteceğiz. Bu kaynak önemli bir kaynaktır. Dağılımında nasıl bir süreç izlenir değerlendirilecektir. Kamu maliyesinin ülke ekonomisi için çok önemli olan kendi sorumlulukları vardır. Kamu maaşları, emekli maaşları, sosyal sigortalar, işsizlik ödeneklerinin yanında, ihtiyaçlıya, tüm bunlar sosyal adaletin parçasıdır. Reel sektör için de elbette kaynak gerekmektedir ve bu da değerlendirilmektedir.

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’den kaynak akışının nasıl olacağına ilişkin bir başka soru üzerine ise “ savunma giderleri için verilecek kaynak en erken zamanda gelecek diye düşünüyorum. Alt yapı ve projeler var, onlar da hak edişe bağlı olarak, projelerin gelişmesine bağlı olarak -ki şu an devam eden projeler var gelecektir. Kamu maliyesine yapılacak katkı ise teknik heyetlerin yapacağı değerlendirmelere bağlı olarak önümüzdeki süreçte olacaktır” dedi.

Başbakan Ersin Tatar, “KIB-TEK, KOOPERATİF gibi sektörlerle ilgili kararlar alınması gerekiyor. Bununla ilgili radikal karar almakta kararlı mısınız?” şeklindeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Biz ekonomiyi mantıkla yönetmeye çalışıyoruz. Burada hassasiyetlerimiz var. Önemli olan ekonomiyi sağlıklı bir yapı içinde ele almak turizm, eğitim, konut sektörünün büyümesini sağlamaktır. Bu gelişme olunca ekonomi büyüyecek sıkıntılar azalacaktır. Kamuya bağlı kurum ve kuruluşların etkinliğinin ve rekabet edilebilirliğinin arttırılması için oralarda da mali disiplinin uygulanması ve popülizme taviz vermeden yönetilmesi temennimizdir. Biz bu düşüncedeyiz. Halkın yararına olanın bu olduğu inancındayız”.