Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Gönendere ve İskele bölgesinde ziyaret ve incelemelerde bulundu. Bakan Sucuoğlu’na ziyaretleri esnasında Bakanlık Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Özel Kalem Müdürü Arif Sonuç ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli eşlik etti.

Bakan Sucuoğlu ilk olarak Gönendere köyünü ziyaret ederek burada Osmanlı döneminden kalma antik Sarnıç hakkında bilgi aldı. Sucuoğlu, ülkede yer alan tarihi yapıtların atıl durumdan kurtarılması ve turizme kazandırılması için de çalışmalar başlattıklarını ifade etti.

Gönendere’de bulunan kerpiç evleri de inceleyen Sucuoğlu, yürüyüş turizmi çerçevesinde turistlerin köyü ziyaret edebilmesi ve kerpiç evlerde konaklama yapabilmeleri için kerpiç evlerin korunup restore edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Sucuoğlu adanın ilk Türk ortaokullardan biri olma özelliği taşıyan Gönendere Zaka Çorba Ortaokulu’nun içerisinde yer alan tarihi binayı da ziyaret ederek, ardından Gönendere Göleti’ne gitti. Bakan Sucuoğlu, göletin etrafına kuş gözlem evi yapılabileceğini söyleyerek, bölgenin korunup, kuş gözlem merkezi haline getirilmesi için ekolojiye uygun proje üretilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Bakan Sucuoğlu kuş gözlem merkezlerinin eko turizmin bir parçası olduğunu  da söyleyerek, farklı ülkelerden ülkemize gelen kuşların konakladığı bu yerleri turizme kazandırılması için bölge halkının da katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu: “Arkeoloji müzesi şart”

Bakan Sucuoğlu, daha sonra İskele bölgesine giderek Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocukluk ve gençlik yıllarını konu alan ‘Reis’ filminin setini ziyaret etti.

Sucuoğlu, ardından Arkeoloji Müzesi yapılması planlanan belediyeye ait binada incelemeler yaptı.

Sucuoğlu, eski eserlerin sergilenmesi için her ilçede Arkeoloji Müzeleri’nin şart olduğunu söyleyerek, İskele bölgesin de de bu eksikliğin giderileceğini ifade etti.

Ülke turizmi için Arkeoloji Müzelerinin önemine de değinen Sucuoğlu, ülkemizde bu tür müzelerin eksikliği olduğunu, çıkarılan eserlerin bir an önce hem ülke insanımıza hem de ülkemizi ziyaret eden turistler için sergilenmesi gerektiğini ifade etti.