* “Öncelikle işi büyütürken ticari zekanızla hareket etmelisiniz. Karar verme noktasında aile içinde oy birliği ile bu açılımı yapmaya karar verdik...”

* Mehmet Eziç: “Ben önde tavuk satarken Ayşe Hanım arkada tavuk yıkardı veya o satarken ben ayni şekilde yıkamayı üstlenirdim”

 

Tağmaç ÇANKAYA

Ülkenin en büyük restoran zinciri ve ülkemizden çıkan en iyi markalardan bir tanesi Eziç’le restoran anlayışını değiştiren Eziç ailesi, halen bir aile sıcaklığıyla karşılanabileceğiniz bir işletme ortaya çıkarıp, bunu ülke geneline yaymayı başardı.

Eziç markası genelde Mehmet Eziç ile bilinir ve tanınır. Ancak, kendisiyle iş hayatında ailenin önemiyle ilgili yaptığımız söyleşimizde, işin sırrının ailenin bir arada çalışabilmesinde ve birlikte karar alabilmekte olduğunu öğreniyoruz.

Mehmet Eziç’in yaşam öyküsüne bakıldığında, bir iş insanının hayatın içerisinde nasıl evrildiğini, yokluktan gelen bereketi ve bu tür başarı hikayelerinin pek de görünmeyen ama aslında başarı hikayelerinin ana karakterleri kadar önemli sayılacak diğer karakterlerin olduğunu rahatça görebilirsiniz.

Esnaflık kitaptan öğrenilecek bir şey değil…

Daha ortaokul yıllarında, maddi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gündüz okula, öğleden sonra da bakkal yanına yada kahveye çıraklığa giden Mehmet Eziç, esnaflığı oralarda öğrenmeye başladığını anlatıyor ve anlattıkça duygulanıyor. Sonraları köy otobüslerinin biletçiliğini yaptığını ve beş otobüsün biletlerini kendisinin kestiğini belirtiyor.
Bugünün tablet çağına baktığımızda, o yaşta bir çocuğun bunları yapabiliyor olması takdire şayan bir durum. Diğer taraftan bu ve benzeri hikayeler bizlere bir markanın, iş hayatındaki başarının küçük sırları hakkında büyük  önermelerde bulunuyor.

Kararlar aile içerisinde oy birliğiyle alınıyor”

Eziç markasıyla işlerini kurduktan sonra eşi Ayşe Hanımla beraber nasıl canla başla çalıştıklarını anlatan Mehmet Eziç, “Ben önde tavuk satarken Ayşe Hanım arkada tavuk yıkardı veya o satarken ben ayni şekilde yıkamayı üstlenirdim” diyor. Geçen 20 yıla aşkın sürede, büyüyen iki kızları da işletmeye dahil olunca,  genişleme kararını birlikte alıp, markayı tüm ülkeye yaydılar.

İş ölçeklerine bakıldığında, aldıkları ticari riskin kayda değer olduğunu değerlendiriyoruz. Mehmet Eziç bu noktada da her daim aile içinde bu tür stratejik kararların oy birliği ile alındığını dile getiriyor.
Bu alışılagelmiş patron yapımımıza ve ataerkil toplum yapımımıza biraz ters görünse de, işin özünde “Eziç markasının en değerli mal varlığı nedir?” sorusuna Mehmet Eziç’in cevabı tereddütsüz “Ailem” olurdu.

”İşi büyütürken halkla ilişkiler ve ticari zekaya önem verilmeli”

 Eziç Premier açılımı, yatırım ölçeği de düşünüldüğünde, ailenin hayatında önemli ve riskli bir adım olur. “Bu kararı verirken neleri dikkate aldınız?” sorumuza Mehmet Eziç şöyle yanıt veriyor:
 “Öncelikle işi büyütürken ticari zekanızla hareket etmelisiniz. Karar verme noktasında aile içinde oy birliği ile bu açılımı yapmaya karar verdik. İşletme büyürken müşterilerimizle, yani halkımızla olan bağımızı korumak ve onların beklentilerine de cevap verebilmek adına, halkla ilişkilere çok önem verdik”.

Çalışanlarına sahip çıkıyor

İş hayatında ailenin yerini anlatırken, aile kavramının biraz daha geniş algılanması gerektiğine dikkat çeken Eziç, bu kavramın markanın çalışanlarına da sirayet ettirilmesi gereken bir şey olduğunu belirtiyor.
Eziç, “Çalışanlarımıza aile gibi sahip çıkarız” diyerek, çalışanlarının gerek maaş ve özlük haklarına, gerekse şahsi sıkıntılarına varana kadar, sahip çıktıklarını da söylüyor.

Eziç ailesinin yanında 20 yıldan fazladır çalışan emekçilerin oluşu, bu anlatımı destekleyen bir detay olsa gerek.

Mehmet Eziç’ten tavsiyeler

Görüşmemizin sonunda Mehmet Bey’den girişimcilere ve işe yeni başlayacaklara tavsiyeler vermesini rica ettik. Söyledikleri kayda alınmaya değer:

* Kendi yağınla kavrul, devletten beklentiyle değil, öz kaynaklarınla iş kur,

* Halktan gelen geri bildirimlere her zaman kulak ver ve gereğini yap,

* İşini sistematize et ve her daim verimlilik ara,

* İyiniyetli ve çalışkan ol,

* Taklitçi değil, yenilikçi ve araştırmacı ol,

* Markana sahip çık,

* Küçük esnafla çalışırken, sıcak para ile çalış ve ihtiyaçlıyı koru,

* İş arkadaşlarına ailen  gibi sahip çık,

* Ailen işten önemlidir. Evdeki huzuru korumak için gerekeni her daim yap.