North Cyprus UK

DEV-İŞ Eski Başkanı Mehmet Seyis, “sahtekarlıkla para temin etme” suçlamasıyla yargılanan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu’na, KKTC Anayasasının 8. Maddesi Eşitlik ilkesi açısından kamu görevlilerinde uygulanan prosedürün aynen uygulanması gerektiğini vurguladı.

Herhangi bir kamu görevlisinin yüz kızartıcı bir suç ile itham edilip yargı sürecine dahil edildiği andan itibaren mahkeme sonucuna kadar görevden el çektirildiği ve bu süre içinde yarı maaş ödendiğini hatırlatan Seyis, Büyükkonuk Belediye başkanına da, sosyal adaletin yara almaması adına, bu prosedürün uygulanması gerektiğini söyledi.

Seyis, Sennaroğlu’nun mahkeme sonucunda aklanmasını temenni ettiğini de sözlerine ekledi.

Seyis’in açıklaması şöyle:

“Sosyal Adalet Zedelenmemeli

Herhangi bir kamu görevlisi yüz kızartıcı bir suç ile itham edilip yargı sürecine dahil edildiği andan itibaren mahkeme sonucuna kadar görevden el çektirilir. Ama bu süre içinde yarı maaş ödenir.

İlgili kamu görevlisi, mahkemede yargılanıp aklanırsa, geriye kalan yarı maaşları da kendisine ödenerek eski görevine iade edilir. Mahkeme ilgili kamu görevlisini suçlu bulursa ise işine son verilir.

Bugünlerde yaşanan bir olayda ise, Büyükkonuk Belediye başkanı hakkında bazı iddialar ile ciddi ithamlara maruz kalmıştır.

Temennimiz başkanın mahkeme sonucunda aklanması olmakla birlikte, etik kurallar ve KKTC Anayasasının 8. Maddesi Eşitlik ilkesi açısından kamu görevlilerinde uygulanan prosedürün aynen uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

Sosyal adaletin yara almaması için bu mutlaka yapılmalıdır. Anayasanın 8 maddesi ektedir.

**KKTC Anayasası - Eşitlik - Madde 8**

(1) Herkes, hiçbir ayırım gözetilmeksizin, Anayasa ve yasa önünde eşittir, Hiçbir kişi, aile, zümre veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.

(2) Devlet organları ve yönetim makamları, bütün işlemlerinde yasa önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek ve ayrıcalık yapmamak zorundadırlar.

(3) Ekonomik bakımdan güçsüz olanların Anayasa ve yasalar ile elde ettikleri veya edecekleri kazanımlar, bu madde ileri sürülerek ortadan kaldırılamaz.”