Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, “Ortadoğu’da yaşanan savaş ve göç trajedisine dikkat çekmek ve Kapalı Maraş’ın açılmasıyla ilgili toplumsal beklentileri karşılaması gereken siyasi iradeye hatırlatma yapmak” amacıyla bugün Gazimağusa’da, Kapalı Maraş’ın kullanıma açık sahilinde eylem düzenledi.

Eylem sırasında Birlik Başkanı Ümit İnatçı tarafından "Savaş ve Göç" konulu bildiri okunurken, ardından sanatçı, yazar ve şairler göç yollarında denizde boğulanları anmak amacıyla kıyafetleri ile denize yürüdüler.

Eylemle yıllardır kapalı olan Maraş'a ve göç yollarında hayatlarını kaybeden insanlara dikkat çekmenin amaçlandığı belirtildi.

“SAVAŞ VE GÖÇ”

Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı Ümit İnatçı’nın okuduğu “Savaş ve Göç” konulu bildiride, “Uzatmalı çözümsüzlük, bir tetik mesafesinde duran ateşkes hali, bölünmüşlüğü besleyen nefret söylemi, sürekli tazelenen ağıt ve acı, epeyce yordu bizi. Kıbrıs’ın kaderi gibi görünen bu zorunlu cefa yaşamımızı kuşatma altında tutarken, Ortadoğu’nun tüm insani değerlerden yoksun olarak onulmaz bir vahşet ortamında yanıp tutuştuğunu görmek ve çaresizce bakakalmak her vicdanı olan insanı yaraladığı gibi bizleri de yaralıyor” denildi.

Siyasi erkin vurdumduymazlığına dikkat çekmek için bu eylemi düzenlediklerini belirten İnatçı, savaşın getirdiği ölüm ve yas, yıkım ve göçün sadece vicdani bir mesele değil aynı zamanda bir medeniyet meselesi olduğunu söyledi.

“Savaşlardan ve göçlerden nasibini almış bir ülkenin insanları olarak, Türkiye dahil, Ortadoğu’da olagelen ve artık Avrupa’nın da sınırlarını zorlayan bu insan dramının yeni bir hümanizm anlayışıyla sonlanmasını diliyoruz” diyen İnatçı, Kapalı Maraş’ın hâlâ bir rehine kent olarak durmasının da bir insanlık ayıbı olduğunu kaydetti.

“KOŞULSUZ BARIŞ”

İnatçı, Ortadoğu’nun trajedisine dikkat çekerken bir savaş tutsağı olarak yaşamdan alıkonulan Maraş’ın tekrar hayata dönmesi ve kendi insanını kucaklamasının önünde engel kalmamasını dilediklerini belirterek “Siyasi taktiklere kurban edilen Maraş hiçbir koşul öne sürülmeden hayata döndürülmelidir. Bunu yapacak olan da kentin öz sakinleridir... Yeni bir dünya için ve yeni bir Kıbrıs için: Koşulsuz barış! Koşulsuz barış! Koşulsuz barış!” ifadelerini kullandı.